ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ συζήτησαν θέματα οικονομίας

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Οι δύο πλευρές επεσήμαναν την ανάγκη κοινής συνεννοήσης για αντιμετώπιση της κρίσης και εξόδου απο το μνημόνιο καθώς και την ανάγκη για τιμωρία όσων ευθύνονται για την κατάσταση

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Καρογιάν είπε ότι συζήτησαν ζητήματα της οικονομίας, με αφορμή μελέτη του ΚΣ ΕΔΕΚ, προσθέτοντας ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για το “πώς θα μπορέσουμε το συντομότερο δυνατό να ξεφύγουμε από τη βαθειά οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο μας και με ποιο τρόπο θα φύγουμε συντομότερα από το επαχθές μνημόνιο, το οποίο μας έχει επιβληθεί”.

“Μέσα από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι τα δύο κόμματα συνεχίζουν να έχουν κοινές διαπιστώσεις, κοινές εκτιμήσεις, αλλά και κοινές πολιτικές προσεγγίσεις σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της οικονομίας. Σε ό,τι αφορά τα πιο εξειδικευμένα θέματα, αυτό που έχει διαφανεί είναι ότι προτεραιότητες και των δύο κομμάτων είναι η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, η επανεκκίνηση της οικονομίας, ζητήματα που αφορούν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει η ανάπτυξη να επανέλθει, πώς να κτυπηθεί δραστικά η ανεργία που μαστίζει τον τόπο μας και, βέβαια, μέσα σε όλο αυτό το πλέγμα, κυρίαρχα χαρακτηριστικά θα πρέπει να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η κοινωνική αλληλεγγύη, και η στήριξη των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού”, είπε.

Ανέφερε ότι “σταθήκαμε, επίσης, στα ζητήματα της κάθαρσης, που είναι απαραίτητη για να μπορέσει να υπάρξει η τιμωρία των ενόχων και όλων εκείνων που οδήγησαν τον τόπο μας σε αυτήν τη βαθειά οικονομική κρίση”.

Όπως είπε ο κ. Καρογιάν, υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι “η προσπάθεια θα πρέπει να καταβληθεί μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, μέσα στα πλαίσια της Ευρωζώνης”, και ότι, μέσα στα πλαίσια της εθνικής συνεννόησης, “να καθοριστεί ένα συγκεκριμένο ισχυρό σχέδιο έκτακτης ανάγκης”.

“Χρειάζεται η σοφία των πολλών και όχι η σοφία των λίγων. Η κατάσταση είναι δύσκολη, όμως, μέσα από την κοινή θέληση, την κοινή βούληση, αλλά και την αποφασιστικότητα να ενεργήσουμε τάχιστα προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων, μπορούμε να περιμένουμε και καλύτερες ημέρες”, πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι “ο τόπος βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας”, προσθέτοντας ότι “μήνες μετά από τις ανάλγητες αποφάσεις του Eurogroup, η κυπριακή οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται στον αναπνευστήρα και δυστυχώς τα προβλήματα, ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα, όχι μόνο παραμένουν, αλλά οξύνονται”.

“Δεν μπορούμε να μιλούμε για ανάπτυξη όταν οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να δανειοδοτήσουν, όταν τα επιτόκια παραμένουν στα ίδια επίπεδα, όταν δεν μπορούν να ανοίξουν οι επαγγελματίες λογαριασμούς για να συναλλάσσονται με τους πελάτες τους, και όταν η Τράπεζα Κύπρου, που είναι η ναυαρχίδα ή ήταν, τουλάχιστον, μέχρι τώρα η ναυαρχίδα της οικονομίας, εξακολουθεί να έχει τους περιορισμούς που έχει”, είπε.

Ανέφερε ότι η συνάντηση με τον κ. Καρογιάν πραγματοποιήθηκε με αφορμή και την εκπόνηση της μελέτης από το ΚΣ ΕΔΕΚ, που έχει κατατεθεί σε όλα τα κόμματα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι “πρέπει να αποτελέσει πλέον κοινή συνείδηση και κοινή απόφαση ότι η μακροχρόνια παραμονή στο μνημόνιο, στη δανειακή σύμβαση και στα δεσμά της Τρόικας, θα οδηγεί σε βάθεμα της ύφεσης, σε εκτινασσόμενη ανεργία και σε κοινωνική δυστυχία”.

“Τα ευρωπαϊκά συλλογικά θεσμικά όργανα εξακολουθούν να υιοθετούν τις ίδιες αδιέξοδες πολιτικές. Το είδαμε χθες στο ECOFIN όταν αποδείχθηκε ότι η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε σαν μοντέλο, σαν πειραματόζωο για να υπάρξει πλέον μια πανευρωπαϊκή πολιτική ως προς τον τρόπο διάσωσης των τραπεζικών ιδρυμάτων. Κούρεμα των καταθέσεων, δηλαδή να φορτώνονται οι καταθέτες τα λάθη, πολλές φορές εγκληματικά, στα οποία υποπίπτουν οι διοικήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων”, είπε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι, “αντί να ενεργήσουν προς την κατεύθυνση της σωστής εποπτείας, του ελέγχου πάνω στο χρηματοπιστωτικό σύστημα από τα κράτη, καταφεύγουν στην εύκολη λύση της καταλήστευσης των καταθέσεων”, και διερωτήθηκε πού πάει η ελευθερία των συναλλαγών, η ασφάλεια των συναλλαγών.

“Είναι φανερό ότι χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης στην Ευρώπη, χρειάζεται να εγκαταλειφθούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι οποίες οδήγησαν στα σημερινά τραγικά αποτελέσματα”, είπε.

Στη συνέχεια, είπε ότι είναι αισιόδοξος μετά τη συνάντηση με τον κ. Καρογιάν ότι μπορεί να προχωρήσει ο εθνικός διάλογος, υπό τον συντονισμό της Κυβέρνησης, “προκειμένου να εκπονήσουμε ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, από το μνημόνιο, από τη δανειακή σύμβαση, από τα δεσμά της Τρόικας το συντομότερο δυνατό”.

Όσον αφορά τις ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Ομήρου είπε ότι “είναι αδιαπραγμάτευτη η θέση μας ότι θα πρέπει να υπάρξει κατανομή ευθυνών και προσαγωγή των υπευθύνων ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων της χώρας”, προσθέτοντας ότι “είναι παλλαϊκό το αίτημα, αλλά είναι και αξίωμα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου ότι πρέπει να απονεμηθεί δικαιοσύνη και να υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες για όσους ενέχονται για την οικονομική τραγωδία που βιώνει ο τόπος”.

Ερωτηθείς στα πλαίσια ποιας διαδικασίας θα μπορούσε να συζητηθεί το σχέδιο που προτείνεται, ο κ. Καρογιάν είπε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει “μέσα στα πλαίσια του Συμβουλίου Αρχηγών, αλλά και μέσα στα πλαίσια του Συμβουλίου Οικονομίας”, προσθέτοντας ότι, και με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα πρέπει να ενταθούν τις προσπάθειες ώστε να καθοριστούν οι στόχοι, οι δράσεις και τα μέσα, αφενός μεν να σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα και αφετέρου να επανεκκινήσει η οικονομία στη βάση μιας πραγματικής συνεννόησης.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι “πρέπει να πάρει μία συγκεκριμένη μορφή ο διάλογος”, προσθέτοντας ότι “την πρωταρχική ευθύνη φέρει η Κυβέρνηση” και ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προχωρήσει σε αυτήν την απόφαση, δηλαδή της συγκρότησης, πέραν και του Συμβουλίου Αρχηγών, το οποίο ασφαλώς έχει ρόλο και λόγο, ενός άτυπου οργάνου, στο οποίο θα μετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ακόμα και κοινωνικοί φορείς και εμπειρογνώμονες, για να μπορέσουμε να εκπονήσουμε αυτό το εθνικό σχέδιο, ίσως και στη βάση ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος”.

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ομήρου είπε ότι “το να υπάρχει διαχείριση των όρων του μνημονίου είναι ένα θέμα, το να υπακούμε κατά τρόπο δουλικό και χωρίς να γίνεται προσπάθεια να διατυπώνουμε τις δικές μας απόψεις και να είμαστε διεκδικητικοί, είναι άλλο θέμα”, προσθέτοντας ότι “εμείς που ήμασταν τα πρώτα θύματα αυτής της συμπεριφοράς, αυτής της μεταχείρισης και αυτής της πολιτικής, θα πρέπει να αντιδράσουμε εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου”.

“Η έξοδος από την Ευρωζώνη, χωρίς να τοποθετούμαι δογματικά, ενέχει μεγαλύτερους κινδύνους, γιατί θα οδηγήσει και την οικονομία σε περιπέτειες, αλλά εμπεριέχει και πολιτικούς κινδύνους, δεδομένου ότι είναι κυρίαρχη η νομική άποψη ότι έξοδος από την Ευρωζώνη πιθανότατα να σημαίνει έξοδο από την ΕΕ και αυτή δεν ήταν και δεν είναι η πολιτική μας θέση”, είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ