Λιλλήκας: «Όχι σε περαιτέρω μείωση των δαπανών στον τομέα της υγείας»

 


 Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

 Ακολουθήστε μας στο  facebook και στο  twitter


«Γι’ αυτό», πρόσθεσε, «επιβάλλεται όπως η Κυβέρνηση απορρίψει την όποια πίεση από πλευράς της Τρόικας για την περαιτέρω μείωση των δαπανών στον τομέα της υγείας»

Σε δηλώσεις του μετά από επίσκεψη αντιπροσωπείας της Συμμαχίας Πολιτών στο Μακάρειο Νοσοκομείο και συνάντηση με τη Διεύθυνση του Νοσοκομείου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι από μελέτες που έχουν γίνει στην Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα, αποδείχτηκε με αριθμούς ότι η μείωση των δαπανών στην υγεία μεσοπρόθεσμα αυξάνει δραματικά τις δαπάνες, τελικά, του κράτους στον τομέα της υγείας.

«Στις πρόνοιες της έκθεσης της Τρόικας αναφορικά με τον τομέα της υγείας, διαπιστώνουμε βελτίωση κάποιων προνοιών συγκριτικά με τις πρόνοιες που υπήρχαν στο μνημόνιο. Θέλουμε αυτές τις βελτιώσεις να τις χαιρετίσουμε. Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε την αναφορά στην αναγκαιότητα σταδιακής εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας και πλήρους υλοποίησης του μέχρι το τέλος του 2015. Ήταν πάγια θέση μας ότι επιβάλλεται να δημιουργήσουμε επιτέλους το ΓΕΣΥ. Είμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν διαθέτει Εθνικό Σχέδιο Υγείας και καλούμε την Κυβέρνηση να αντισταθεί στις πολιτικές παρεμβάσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει να γίνονται, για τη μη υλοποίηση του ΓΕΣΥ », πρόσθεσε.

Αυτές οι παρεμβάσεις, συνέχισε, εξυπηρετούν καθαρά ιδιωτικά συμφέροντα και είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα των Κυπρίων ασθενών και της κυπριακής κοινωνίας.

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι με την έκδοση του χαρτόσημου για τις αναλύσεις και για τα φάρμακα, το κάθε κρατικό νοσηλευτήριο απασχολεί ένα δημόσιο λειτουργό για να διαθέτει αυτά τα χαρτόσημα στους ασθενείς, τα οποία πρέπει να επικολλήσουν στις συνταγές.

«Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι αυτοί τη στιγμή. Αντί η Κυβέρνηση να διαθέτει ένα μόνιμο προσωπικό σε κάθε νοσηλευτήριο για τη διάθεση των χαρτοσήμων, αντί να αναθέσει στα κρατικά μας ταχυδρομεία, αλλά και στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη, να διαθέτουν το χαρτόσημο με προμήθεια 3%, είναι προτιμότερο και την καλούμε, να προσλάβει έκτακτους σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια, να τους δώσει την προμήθεια αυτή, έτσι ώστε οι έκτακτοι μας ή ένα μέρος των εκτάκτων μας, των νέων ανέργων μας, να μπορούν να έχουν απασχόληση, αλλά και ένα εισόδημα για τους επόμενους μήνες», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ