Δήμος Αθηένου: “Εξήντα οικογένειες λαμβάνουν βοήθεια από το Κοινωνικό Παντοπωλείο”

{loadposition ba_textlink}

Εξήντα περίπου οικογένειες, οι οποίες κατοικούν εντός των ορίων του Δήμου Αθηένου και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και προβλήματα διαβίωσης, λαμβάνουν βοήθεια από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αθηένου, το οποίο ιδρύθηκε το 2013 όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Κύπρο και δημιουργήθηκε η ανάγκη για προσφορά τροφίμων σε άπορους συμπατριώτες μας.

Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ η υπεύθυνη συμπλήρωσης αιτήσεων του μηχανογραφημένου συστήματος στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αθηένου Δήμητρα Κουμίδου, «οι δικαιούχοι για βοήθεια επιλέγονται από την Επιτροπή Πρόνοιας, η οποία απαρτίζεται από τον Δήμαρχο Αθηένου, ως Πρόεδρο της Επιτροπής και μέλη εκπρόσωποι της εκκλησίας, του Δημοτικού Συμβουλίου και του ΣΚΕ Αθηένου».

Πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο της διαδικασίας ελέγχου των ατόμων που λαμβάνουν τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, έχει δημιουργηθεί ένα Μηχανογραφημένο Σύστημα Ενιαίας Διαχείρισης παροχής υποστήριξης από το γραφείο Επίτροπου Εθελοντισμού και το  Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού με σκοπό να στοχεύσει καλύτερα όσες οικογένειες έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης. Θέλουμε να αποφύγουμε τη δημιουργία λαθών ώστε οι εμπλεκόμενοι φορείς, δηλαδή οι εθελοντικές οργανώσεις, η εκκλησία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να συνεργάζονται για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα και τα τρόφιμα να διανέμονται σωστά».

Η κ. Κουμίδου ανέφερε ακόμα ότι «έχει δημιουργηθεί ένα κοινό έντυπο από το γραφείο Επίτροπου Εθελοντισμού και το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, για όλους τους φορείς το οποίο δίνει μια ομοιογένεια στον τρόπο αξιολόγησης των οικογενειών και ατόμων που χρειάζονται στήριξη και βοήθεια. Το συγκεκριμένο έντυπο εφαρμόζει τον Νόμο Περί προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Στόχος μας είναι να διαπιστώσουμε τις ανάγκες των συνανθρώπων μας που χρήζουν βοήθειας».

Εξήγησε ότι «εξετάζονται περιπτώσεις δυσπραγούντων οικογενειών ή και ατόμων που χρήζουν βοήθειας. Η διαδικασία γίνεται με συμπλήρωση αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, είτε από άτομα που φθάνουν στην αντίληψη της επιτροπής από πληροφορίες. Πραγματοποιούνται προσωπικές συνεντεύξεις προκειμένου να διαπιστώσουμε τις ανάγκες που έχουν και εάν χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη. Στόχος μας είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο να παρέχει βοήθεια σε όλη τη διάρκεια του χρόνου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως «γίνεται συλλογή τροφίμων 2-3 φορές το χρόνο, όπου έξω από τις υπεραγορές του Δήμου υπάρχουν εθελοντές οι οποίοι συλλέγουν την προσφορά του κάθε συγχωριανού. Επίσης δεχόμαστε δωρεές από απόδημους Αθηενίτες ενώ εταιρείες και Οργανισμοί ανά τακτά διαστήματα, προσφέρουν διάφορα είδη πρώτης ανάγκης».

Η προσπάθεια αναβάθμισης και καλύτερης οργάνωσης του Κοινωνικού Παντοπωλείου, συνέχισε, «θα περιλαμβάνει τη διενέργεια εκδηλώσεων με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για αγορά προϊόντων που έχουμε ελλείψεις, όπως βρεφικό γάλα, παιδικές τροφές και πάνες. Επίσης η Επιτροπή Πρόνοιας έχει υπόψη της να απευθυνθεί σε εταιρείες παραγωγής ή διάθεσης προϊόντων ώστε να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες ατόμων και οικογενειών».

Αναφορικά με το πακέτο που θα δοθεί στις 60 οικογένειες για το Πάσχα, η κ. Κουμίδου είπε ότι «προσπαθούμε ώστε αυτό να περιέχει όλα τα απαραίτητα προϊόντα, αγαθά και τρόφιμα ώστε αυτά τα άτομα να γιορτάσουν το Πάσχα χωρίς να τους λείψει τίποτε».

Πηγή: KYΠΕ