Δημοσκόπηση με… χρώμα Τ/Κ

Σύμφωνα με αυτά, πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα στα κατεχόμενα είναι η Κίπρις με ποσοστό 83.5% και ακολουθεί η Χαβαντίς με ποσοστό 23.2%, η Γενί Ντουζέν με 16.1%, η Αφρίκα με 14.7%, ενώ οι υπόλοιπες τ/κ εφημερίδες κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά ποσοστά κάτω του 6% (1,2%-5,8%).

Σ’ ότι αφορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς, την πρώτη θέση σε τηλεθέαση καταλαμβάνει ο τηλεοπτικός σταθμός Μπαϊράκ με ποσοστό 54.9% και ακολουθούν οι ιδιωτικοί σταθμοί Γκεντς (Genc) TV με 38.8%, Κίπρις (Kibris) TV με 21.7%, Αντά (Ada) TV με 14.8%, Κανάλ Τ (Kanal T) με 12.3%, Σιμ (Sim) TV με 9,7% και άλλοι με μικρότερα ποσοστά.

Σε μήνυμά του για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τύπου ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου εξήρε τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου και αναφέρθηκε στη συνεχή συμβολή του στους αγώνες των Τ/κ για επιβίωση και ελευθερία.

Ανέφερε ότι η πρώτη εφημερίδα στην τουρκική γλώσσα που κυκλοφόρησε στην Κύπρο, ήταν η Σαντέντ (Saded) το 1889, η οποία κράτησε ζωντανή την ύπαρξη των Τούρκων της Κύπρου και τη γλώσσα τους για χρόνια.

Αναφερόμενος στον αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955 για ένωση με την Ελλάδα, τον οποίο χαρακτήρισε «τρομοκρατικό», τις διακοινοτικές ταραχές του 1963 και την «ειρηνευτική επιχείρηση» του 1974, όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή, είπε ότι ο Τύπος έκανε το καθήκον του προς την κατεύθυνση της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Στο μεταξύ, στη δημοσκόπηση της Κίπρις πρώτη φορά – όπως επισημαίνεται – οι Τ/κ εκφράζουν την άποψή τους για το ρουσφέτι με το 60% των ερωτηθέντων να θεωρεί πως το ρουσφέτι έχει εξαπλωθεί  στα κατεχόμενα από λίγο έως πολύ.

Σε ερώτηση για το εάν για να κάνουν κάποια δουλειά έπρεπε να δώσουν δώρα ή λεφτά και αν ναι πού, το 27,2% απάντησε ότι χρησιμοποίησαν αυτή τη μέθοδο σε κάποιο «κυβερνητικό τμήμα», ενώ το 21% σε «δημαρχεία».

Επίσης, μεταξύ των ζητημάτων που τους απασχολούν αυθόρμητα και εκφράζουν ανησυχία είναι το έγκλημα, τα μη υγιεινά προϊόντα, το ενδεχόμενο μιας σοβαρής αρρώστιας, προβλήματα του περιβάλλοντος κ.ά.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε με δείγμα 3,148 ατόμων με τη μέθοδο της κατ’ ιδίαν συνάντησης σε 1,022 συνολικά σπίτια και υποστατικά στα κατεχόμενα.