Διοικητικό Δικαστήριο: Ορθά δεν πολιτογραφούνται παιδιά Τουρκοκυπρίων και εποίκων

Ορθά, έκρινε το Διοικητικό Δικαστήριο ότι η Διοίκηση απέρριψε το αίτημα παιδιού από Τ/κ μητέρα και έποικο πατέρα, για πολιτογράφησή τους ως Κύπριος πολίτης.

Όπως προκύπτει από την απόφαση, μέχρι να αλλάξουν τα κριτήρια από το Υπουργικό Συμβούλιο δεν μπορεί να γίνεται εγγραφή παιδιών μεικτών γάμων λόγω παράνομης εισόδου και παραμονής Τούρκων υπηκόων στα κατεχόμενα.

Στα γεγονότα της αίτησης ακυρώσεως της απόφασης του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, αναφέρεται πως ο αιτητής γεννήθηκε το 1995 στην Επαρχία Κερύνειας, από μητέρα η οποία γεννήθηκε στο χωριό Μανδριά της Πάφου κι η οποία έχει την κυπριακή υπηκοότητα. Όπως αναφέρεται, ο αιτητής υπέβαλε τον Ιανουάριο του 2019, μέσω του δικηγόρου του, αίτημα για απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας κι εγγραφή του ως πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά από αλλεπάλληλες υπενθυμίσεις, προς το ΤΑΠΜ, γνωστοποιήθηκε στον δικηγόρο του αιτητή η απόφαση ημερομηνίας 21.10.2019, η νομιμότητα της οποίας αποτελεί το αντικείμενο της υπό κρίση προσφυγής, σύμφωνα με την οποία: «Έχω οδηγίες να αναφερθώ στην επιστολή σας ημερ. 22/05/2019 σχετικά με το πιο πάνω θέμα και να σας ενημερώσω ότι η αίτηση δεν μπορεί να εγκριθεί καθότι η επιφύλαξη του άρθρου 109(1), δεν επιτρέπει την εγγραφή ως Κύπριου πολίτη, προσώπου του οποίου η είσοδος ή η παραμονή στην Κύπρο οποιουδήποτε των γονέων του ήταν παράνομη.

Περαιτέρω δεν εμπίπτει στα κριτήρια που έθεσε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 14/02/2007 και για αυτό η εξέταση της αίτησης δεν μπορεί να προωθηθεί. Ως εκ τούτου, η αίτηση τέθηκε σε λίστα αναμονής, ώστε να εξεταστεί ευνοϊκά σε περίπτωση επέκτασης των κριτηρίων του Υπουργικού Συμβουλίου.»

Όπως αναφέρεται στην ένσταση, ο αιτητής είναι Τούρκος υπήκοος, γεννηθείς στην Κερύνεια, από Τουρκοκύπρια μητέρα και Τούρκο πατέρα ο οποίος παραμένει παράνομα στην Κύπρο, αφού από τις ταυτότητες που εξέδωσε το ψευδοκράτος, τόσο στον ίδιο τον αιτητή, όσο και στον πατέρα, φαίνεται πως αυτοί διαμένουν στην Κερύνεια.

Το Δικαστήριο αφού απέρριψε όλους τους λόγους που ήγειρε η πλευρά του αιτητή για ακύρωση της απόφασης της διοίκησης περί αντισυνταγματικότητας του νόμου και δυσμενή διάκριση, σημειώνει ότι στη βάση των εγγράφων που είχαν προσκομιστεί από τον αιτητή προς το ΤΑΜΠ, σε ανύποπτο χρόνο, κατέληξε πως ορθά η περίπτωση του δεν ενέπιπτε στα κριτήρια που έθεσε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μετά τη διαπίστωση αυτή απέρριψε την προσφυγή.

philenews