Δύσκολη η αναστολή ποινικών διώξεων για οφειλές

 

Ως εκ τούτου, θεωρείται δύσκολο να υπάρξει αναστολή των ποινικών υποθέσεων νομικών και φυσικών προσώπων οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους προς το κράτος. Σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, η παράλειψη καταβολής των φόρων είναι επί το πλείστον αστικό αδίκημα, επισημαίνοντας πως ήταν περιορισμένες ή μηδενικές οι υποθέσεις πολιτών που φυλακίσθηκαν. Το ίδιο ισχύει και για το ΦΠΑ Λειτουργός οποίου ανέφερε ενώπιον των βουλευτών πως αποτελεί ποινικό αδίκημα η μη καταβολή του ΦΠΑ και η μη υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Κατά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο διευθυντής του ΤΕΠ Γιώργος Πούφος εξήγησε πως κάθε χρόνο ασκούνται 10 – 12,000 αστικές διώξεις από το ΤΕΠ, προσθέτοντας πως στο επικαιροποιημένο μνημόνιο περιλαμβάνεται πρόνοια για ποινικοποίηση των διώξεων. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα καταθέσει και νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας πως «στην κυπριακή δημοκρατία επιβλήθηκε ποινικοποίηση στο μνημόνιο». Εξήγησε πως, το ΤΕΠ προτού ληφθεί απόφαση για να οδηγηθεί ένας φορολογούμενος στο δικαστήριο επιχειρεί να κάνει διακανονισμό μεταξύ του φορολογούμενου και της υπηρεσίας. Σημείωσε πως το ΤΕΠ δεν έχει τη δυνατότητα να παραχωρεί εκπτώσεις απλά κάνει ευκολίες πληρωμής με δόσεις νοούμενου ότι καλύπτονται πρώτα οι τόκοι του κεφαλαίου.
Υπέδειξε επίσης πως εάν κάποιος φορολογούμενος αδυνατεί να καταβάλει τις οφειλές του, το δικαστήριο εκδίδει διάταγμα και δεσμεύεται η περιουσία του επηρεαζόμενου προσθέτοντας πως σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί ο φορολογούμενος, τότε το ΤΕΠ προχωρεί στην κατάσχεση της ακίνητης ιδιοκτησίας του, επισημαίνοντας πως είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που το ΤΕΠ προχώρησε στην κατάσχεση περιουσιών.

Ασκήθηκαν 1674 το 2013
Στο ίδιο μήκος ήταν και οι αναφορές λειτουργού του ΦΠΑ οποίος κατέθεσε ενώπιον της επιτροπή και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από την 1η Ιανουαρίου του 2013 μέχρι την 30η Νοεμβρίου του 2013 ασκήθηκαν 1674 ποινικές υποθέσεις από τις οποίες προέκυψαν έσοδα 13 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό των εσόδων θα έπρεπε να ήταν 64 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΦΠΑ από το σύνολο των υποθέσεων, στις 266 υποθέσεις που αφορούσαν πρόσωπα που αδυνατούσαν να πληρώσουν τέθηκαν χρονοδιαγράμματα για αποπληρωμή των χρεών τους με αποτέλεσμα να εισπραχθούν 8 εκατ. ευρώ Είπε πως τα πλείστα αδικήματα αφορούν περιπτώσεις από το 2006 μέχρι το 2010, επισημαίνοντας πως μετά το Μάρτιο άλλαξε η νομοθεσία και δεν κατέβαλλαν οι φορολογούμενοι το επιπρόσθετο χρέος 10%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε το ΦΠΑ, από τις 1674 υποθέσεις για τις 276 ο γενικός εισαγγελέας έδωσε τη δυνατότητα στο ΦΠΑ να αποφανθεί κατά πόσο θα αναστείλει τις ποινικές διώξεις. Για άλλες 197 ποινικές υποθέσεις δόθηκε αναστολή ποινικής δίωξης ενώ για 250 υποθέσεις δεν έγινε εφικτό να επιδοθούν οι κλήσεις.

Τόνισε πως η μη καταβολή του ΦΠΑ θεωρείται κλοπή και οι παραβάτες καταδικάζονται σε ένα χρόνο φυλάκιση ή €5 χιλ. πρόστιμο χωρίς ωστόσο να διαγραφεί το χρέος.