“Δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος στο Συνεργατισμό εξαιτίας της Τρόικα”


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


 

Σε ομιλία του, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Έρευνας του Διεθνούς Συνεργατικής Ένωσης, με τίτλο “Συνεργατισμό κατά και μετά την κρίση”, ο κ. Λύρας υπογράμμισε την ανάγκη το Συνεργατικό Κίνημα να διατηρήσει το συνεργατικό του χαρακτήρα και να διασφαλίσει ότι μετά το πέρας της οικονομικής κρίσης θα μπορέσει να συνεχίσει τον οικονομικό και κοινωνικό του ρόλο για άλλα εκατό χρόνια.

Ο κ. Λύρας επέκρινε ευρύτερα τα προγράμματα προσαρμογής που εκπόνησε η Τρόικα για όλες τις χώρες που ζήτησαν στήριξη από το Μηχανισμό, διότι αυτά δεν συνδυάστηκαν με προγράμματα τόνωσης της ανάπτυξης.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο κυπριακό πρόγραμμα, το οποίο εμπεριείχε ως όρους το κλείσιμο της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας και τη μετατροπή του 37,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές, ο κ. Λύρας ανέφερε ότι εν μέσω αυτών των δύσκολων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών “το συνεργατικό κίνημα όχι μόνο πέτυχε να επιζήσει της οικονομικής κρίσης, αλλά κατάφερε να εκπληρώσει όλους τους εποπτικούς δείκτες, καθώς και να συνεχίσει την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του”.

Υπενθύμισε τη μείωση των καταστημάτων του Συνεργατισμού από 347 που ήταν στο τέλος του 2005 σε 93 την 1η Μαρτίου του τρέχοντος έτους, βελτιώνοντας έτσι την ανταγωνιστική τους θέση, την κεφαλαιακή τους επάρκεια αλλά και δημιουργώντας αποτελεσματικές και λειτουργικές οργανικές δομές.

Παρά την οικονομική κρίση και αβεβαιότητα που επικρατεί, σύμφωνα με τον κ. Λύρα, ο Συνεργατικός χρηματοπιστωτικός τομέας κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο του στις καταθέσεις κατοίκων Κύπρου σε ευρώ στο 40,7% σε σύγκριση με το 38,4% το Δεκέμβριο του 2011. “Όπως βλέπουμε η εμπιστοσύνη του κόσμου στο Συνεργατικό Κίνημα της Κύπρου έχει επιβεβαιωθεί για μια ακόμη μια φορά,” συμπλήρωσε

Αυξητική τάση παρουσιάζει και το μερίδιο του Συνεργατισμού σε σχέση με τις καταθέσεις σε ξένο νόμισμα από κάτοικους και μη κάτοικους Κύπρου, το οποίο το Μάρτιο του 2013 αυξήθηκε στο 23,15% σε σύγκριση με 20,64% στο τέλος του 2011.

Ο κ. Λύρας τόνισε ότι η δανειοδοτική πολιτική των ΣΠΙ και η πιστωτική τους επέκταση στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα συνεχίστηκε εν μέσω δύσκολων καιρών. Ειδικότερα, το Μάρτιο του 2013 ο πιστωτικός τομέας του Συνεργατικού Κινήματος χορήγησε το 29,95% των δανείων σε ευρώ σε κάτοικους Κύπρου, καθώς και το 19,48% των δανείων σε ευρώ και σε ξένο νόμισμα σε κάτοικους και μη κάτοικους Κύπρου.

Όπως πρόσθεσε, τα ΣΠΙ κατάφεραν να διατηρήσουν τα επίπεδα ρευστότητας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την κεφαλαιακή τους βάση, χωρίς σημαντική επίδραση στην κερδοφορία τους. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης φερεγγυότητας του Κεντρικού Φορέα πληρούσε το απαιτούμενο 8%, ενώ ο μέσος ρυθμός ρευστότητας των ΣΠΙ βρισκόταν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2012 στο 26,01%, πέραν του ορίου του 25% που καθιερώθηκε από την Αρχή Εποπτείας των Συνεργατικών Ιδρυμάτων.

“Σημαντικό ρόλο στη διατήρηση μιας ισχυρής και υγιούς θέσης στον πιστωτικό τομέα του κυπριακού Συνεργατικού Κινήματος έπαιξε και το γεγονός  ότι τα ΣΠΙ, στη βάση της συνεργατικές νομοθεσίας δεν επένδυσαν σε προϊόντα υψηλού κινδύνου του εξωτερικού, καθώς και δεν βρέθηκαν εκτεθειμένα στα ελληνικά ομόλογα. Ο λόγος είναι απλός. Τα Συνεργατικά δεν είναι οργανισμοί μεγιστοποίησης του κέρδους”, είπε.

“Δυστυχώς η όλη προσπάθεια του Συνεργατικού Κινήματος διεκόπη καθώς η Τρόικα, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης και μετά την καταφυγή της Κύπρου στον ΕΤΧΣ για οικονομική στήριξη, απαίτησε μεταξύ άλλων σημαντική συρρίκνωση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα”.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Λύρας για το Συνεργατισμό, η Τρόικα ζήτησε την κατάργηση της ανεξάρτητης Αρχής εποπτείας του Συνεργατισμού και την υπαγωγή τους στην Κεντρική Τράπεζα, από την 1η Ιουλίου 2013, την εφαρμογή ενός αυστηρού σχεδίου αναδιάρθρωσης, τη μείωση του αριθμού των ΣΠΙ, αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των ΣΠΙ με €1,4 δις.

“Αυτές οι απαιτήσεις οδηγούν σε μια σημαντική μείωση των ΣΠΙ, των καταστημάτων και του προσωπικού τους, καθώς και στην αύξηση του περιθωρίου κέρδους, το οποίο αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε υψηλότερα δανειστικά επιτόκια. Ως αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση των μελών και των πελατών των Συνεργατικών θα επηρεαστεί δυσμενώς και το οικονομικό κόστος στα Συνεργατικά από την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης από το πρόγραμμα στήριξης θα είναι δυσβάσταχτο.”

Πηγή ΚΥΠΕ