Εύσημα στον Χριστόφια από τον Πρόεδρο του Ε.Κ

 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σουλτς με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος Χριστόφιας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, εξέφρασε την πεποίθηση πως η Κυπριακή Προεδρία θα είναι εξαιρετική και επανέλαβε τη διάθεσή του να συνεργαστεί με ένα πολύ καλό του φίλο, όπως αποκάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια, και στην Κύπρο για να πετύχει η Κυπριακή Προεδρία.
 
Από κυπριακής πλευράς, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως μας έτυχε ο κλήρος να χειριστούμε εξαιρετικής σημασίας θέματα όπως η οικονομική ολοκλήρωση, με φόντο την οικονομική κρίση που έχει αποδειχθεί πολύ βαθιά τόσο που και ο πιο απαισιόδοξος δεν μπορούσε να προβλέψει.
 
Πρώτο ζήτημα αναδεικνύεται αυτό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου με όλα τα παρεμφερή ζητήματα όπως η οικονομική διακυβέρνηση. Κυβερνητική πηγή επεσήμανε πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφωνίες ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και ειδικά ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ και ότι θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια για να ξεπεραστούν αυτές οι διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφωνίες σε ό,τι αφορά στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και τα ζητήματα της οικονομικής διακυβέρνησης και του προϋπολογισμού.
 
Η Δανία έχει θέσει τη βάση το πρώτο εξάμηνο. Εμείς θα κληθούμε να διαχειριστούμε τα ζητήματα για να προσπαθήσουμε να φέρουμε κοντά τους θεσμούς της ΕΕ, το Ευρωκοινοβούλιο, την Επιτροπή μαζί με την Προεδρία και το Συμβούλιο για να συζητηθούν και εάν καταφέρουμε να καταλήξει η ΕΕ αναφορικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ανέφερε η ίδια πηγή.
 
Η ίδια πηγή ανέφερε πως αν και ο χρόνος δεν είναι πολύς έχοντας υπόψη τις διαδικασίες που ακολουθεί η ΕΕ «εμείς θα λειτουργήσουμε ως ένας ειλικρινής διαμεσολαβητής ώστε να εξευρεθούν οι συγκλίσεις και να υπάρξουν αποφάσεις».
 
Ανέφερε, επίσης, πως ο κ. Σουλτς κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια έκανε αναφορά στο γεγονός πως έχει την άποψη ότι η Κυπριακή Προεδρία θα αποδείξει πως δεν έχει σημασία αν είσαι μικρός ή μεγάλος, αλλά να λειτουργείς ως έντιμος διαμεσολαβητής, να μπορείς να βοηθάς στην εξεύρεση συγκλίσεων.
 
Τα μικρά κράτη δεν έχουν κρυφές ατζέντες ούτε απόλυτες και ισχυρές θέσεις ειδικά για τα ζητήματα της οικονομικής διακυβέρνησης. Αυτά είναι θέματα που αφορούν τα μεγάλα και ισχυρά κράτη όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία, ανέφερε η ίδια πηγή.
 
Πρόσθεσε πως η Κυπριακή Προεδρία δεν έχει κρυφή ατζέντα και απόλυτες και ισχυρές απόψεις χωρίς να σημαίνει πως δεν έχουμε θέσεις. Έχουμε και θα τις καταθέτουμε. Όμως δεν έχουμε κρυφή ατζέντα και ισχυρές και απόλυτες θέσεις και μπορούμε να παίξουμε το ρόλο του διαμεσολαβητή και να γινόμαστε και πιστευτοί. Δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα και αυτό θα μας βοηθήσει να λειτουργήσουμε ως αξιόπιστος και έντιμος διαμεσολαβητής για την εξεύρεση συγκλίσεων, ανέφερε.
 
Η ίδια πηγή ανέφερε πως αυτό που έχει διαφανεί είναι πως δεν αρκεί μόνο η δημοσιονομική πειθαρχία. Χρειάζεται να υπάρχει η ανάπτυξη και επιμέτρηση του κοινωνικού κόστους από την κρίση και την αντιμετώπισή της.
 
Ανέφερε πως και η ίδια η Γερμανία άρχισε να κατανοεί ότι δεν μπορεί να εφαρμόζεται μόνο δημοσιονομική πειθαρχία. Χρειάζεται και κοινωνική συνοχή, θα χρειαστεί όμως δουλειά για να εξευρεθούν οι συγκλίσεις, ανέφερε η ίδια πηγή.
 
Εξέφρασε την ελπίδα οι συγκλίσεις αυτές να εξευρεθούν, σημειώνοντας πως αυτό θα είναι μια επιτυχία της Ευρώπης αλλά θα γραφτεί και για την Κυπριακή Δημοκρατία ότι συνέβαλε να εξευρεθούν συγκλίσεις για να κλείσει αυτό το ζήτημα.
 
Τίποτε δεν πρέπει να  θεωρείται δεδομένο. Τώρα ξεκινούμε στην ουσία. Να ευχόμαστε ότι θα μπορέσουμε να το κλείσουμε. Έχουμε κάνει ένα χρονοδιάγραμμα. Ξεκινά τον Ιούλιο. Δεύτερος σταθμός τον Αύγουστο και ο τρίτος τον Οκτώβριο. Θα καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεών μας για να έχουμε συγκλίσεις, είπε η ίδια πηγή.
 
Είπε, εξάλλου, πως δεν αποδυναμώνεται καθόλου ο μεσολαβητικός ρόλος της Κυπριακής Προεδρίας λόγω της προσφυγής της στο μηχανισμό. Δεν έχουμε συναντήσει σε κανένα επίπεδο στην ΕΕ θέμα αμφισβήτησης της ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναλάβει και να διαχειριστεί την Προεδρία επειδή απευθύνθηκε στο μηχανισμό, ανέφερε.
 
Σε σχέση με το θέμα της στάσης της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Προεδρίας, η ίδια πηγή ανέφερε πως πρέπει να τα απαντούμε με ψύχραιμο, σοβαρό και τεκμηριωμένο τρόπο. Δεν θέλουμε να ανοίξουμε μέτωπο με την Τουρκία. Υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός στην ΕΕ από τον τρόπο που η Τουρκία προσεγγίζει την Κύπρο, ακόμα και από πρώην φίλους της Τουρκίας, πρόσθεσε.
 
Η θέλησή μας για άνοιγμα κεφαλαίων της Τουρκίας είναι γνωστή και δεδηλωμένη, ανέφερε, σημειώνοντας ωστόσο πως η Τουρκία δεν προχωρεί σε εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ.
 
Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ως Προεδρεύουσα χώρα, θέλουμε να συνεχιστεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά η Τουρκία δεν μπορεί να τυγχάνει διαφορετικής μεταχείρισης από αυτήν που είχαν όλες οι χώρες που είχαν ενταξιακή πορεία. Δεν μπορεί η Τουρκία να μην εφαρμόζει πράγματα που έχουν συμφωνηθεί. Έχει κριτήρια και άλλα ζητήματα που έχει να εφαρμόσει. Δεν είναι πάνω μας το θέμα, αλλά πάνω στην Τουρκία, ανέφερε.
 
Υπογράμμισε την ανάγκη η Τουρκία να διατηρείται στο ευρωπαϊκό όχημα, αλλά να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της για να μπορεί να κινείται, προσθέτοντας παράλληλα πως «έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ με το κυπριακό άλυτο».
 
Σε σχέση με μια ενδεχόμενη πρόκληση της Τουρκίας κατά την Κυπριακή Προεδρία ανέφερε πως δεν μπορούμε να αποκλείουμε τίποτε. Είμαστε σε εγρήγορση. Συνεχώς, ενημερώνουμε τους Ευρωπαίους και είμαστε σε επαφή με τους Ευρωπαίους για να μην επιτρέψουμε σε κανένα να πει ότι η Κύπρος είναι δύσκολη χώρα και βάζει την Τουρκία στη γωνιά. Η Τουρκία είναι μόνη της που μπαίνει στη γωνιά, ανέφερε. 
 
Σε σχέση με τα θέματα στα οποία η Κυπριακή Προεδρία μπορεί να αφήσει το στίγμα της, ανέφερε πως ένα από αυτά είναι η Πολιτική Ασύλου και Μετανάστευσης, όπου έχει γίνει μια σημαντικότατη προετοιμασία και συνεργασία με άλλες χώρες όπως Ιταλία, Μάλτα και Ελλάδα. Έχει γίνει δουλειά προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της πολιτικής μετανάστευσης και για το πώς η Ευρώπη στέκεται αλληλέγγυα και βοηθά τις χώρες εισδοχής όπως είναι η Κύπρος, τόσο για εφαρμογή του FRONTEX και για επιτήρηση των θαλάσσιων οδών, είπε και πρόσθεσε πως το θέμα αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί ως το Δεκέμβριο και η Κυπριακή Προεδρία να αφήσει το στίγμα της σε αυτό.
 
Άλλο ένα τέτοιο θέμα ανέφερε είναι αυτό της Νότιας Γειτονίας, αφού η Κύπρος έχει εξαιρετικές σχέσεις τόσο με τον Αραβικό κόσμο όσο και με το Ισραήλ.
 
Είμαστε οπαδοί ανάπτυξης σχέσης ΕΕ με αυτή τη γειτονιά και η ΕΕ ενδιαφέρεται για αυτό. Έχει μεγάλη σημασία με ΕΕ να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή και ενδιαφέρεται η ΕΕ να διαδραματίζει ρόλο σε αυτή την περιοχή. Δεν υπάρχει καλύτερη γέφυρα από την Κύπρο που έχει καλές σχέσεις και με τον Αραβικό κόσμο και με το Ισραήλ. Θα κάνουμε προσπάθειες σε συνεργασία με ΕΕ και τη Ύπατη Εκπρόσωπο Κάθριν Αστον για να αναπτύξουμε την Πολιτική της Νότιας Γειτονίας, είπε η ίδια πηγή.