Εγκαινίασε έκθεση στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος

Ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, η Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας, Νεολαίας και Αθλητισμού της ΕΕ, Ανδρούλλα Βασιλείου, η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη και η αναπληρώτρια Πρωθυπουργός του Βελγίου, Laurette Onckelinx.

Η Έκθεση αφορά σχεδόν χίλια χρόνια ιστορίας της Κύπρου, σε ένα χώρο που κατ` εξοχήν οργανώνει και φιλοξενεί μεγάλου βεληνεκούς και διεθνούς επιπέδου εκθέσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Στην τελετή των εγκαινίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η έκθεση φιλοξενείται στο Κέντρο Καλών Τεχνών BOZAR στις Βρυξέλλες, εκεί δηλαδή όπου κτυπά η καρδιά της ΕΕ, και όπου ταιριάζει απόλυτα να αναδειχθούν οι ιστορικοί δεσμοί της Κύπρου με την Ευρώπη.

«Οι άμεσοι δεσμοί της Κύπρου με την ηπειρωτική Ευρώπη ενισχύθηκαν με τις Σταυροφορίες και την άφιξη στο νησί το 1191 του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου. Σε λιγότερο από μια χιλιετία αργότερα η Κύπρος απολαμβάνει μιας στέρεας πολιτικής σχέσης με την Ευρώπη, με την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ», είπε στην ομιλία του.

Πρόσθεσε ότι «αναντίλεκτα, η Κύπρος ήταν από το Μεσαίωνα και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι ο τελευταίος προμαχώνας της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι το σημείο αναφοράς, ο τόπος που λειτουργεί ως πύλη διοχέτευσης υλικών και πνευματικών αγαθών από την Ανατολή στη Δύση και από τη Δύση στην Ανατολή».

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy μίλησε για τη σημασία της Κύπρου σε ό,τι αφορά τις πολιτισμικές ανταλλαγές στην Ευρώπη.

Εξέφρασε ακόμα την άποψη ότι η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τους Κύπριους πολίτες να νοιώσουν πιο κοντά στην Ευρώπη και ότι η Κύπρος είναι αναπόσπαστο μέλος της ΕΕ.

Η έκθεση διοργανώνεται με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Μουσείο BOZAR.

Η έκθεση παρουσιάζει την Κύπρο μέσα από σημαντικές ιστορικές στιγμές , τη σημασία της γεωγραφικής θέσης διαχρονικά, την κυπριακή τέχνη στις πιο σημαντικές της εκφράσεις, κυρίως Βυζαντινή και μεταβυζαντινή τέχνη.

Ταυτόχρονα προβάλλει τις διαχρονικές της σχέσεις της νήσου με την Ευρώπη και τον τρόπο με τον οποίο οι σχέσεις αυτές έχουν καταγραφεί από σημαντικούς Ευρωπαίους ζωγράφους, χαρτογράφους, συγγραφείς αλλά και τον απλό κόσμο.

Σαράντα πέντε και πλέον εικόνες από Μονές και Μητροπόλεις της Κύπρου έχουν επιλεγεί και τοποθετούνται διαχρονικά στα 1000 τμ που διαθέτει το B για την έκθεση. Ανάμεσά τους τοποθετούνται εκδόσεις, χάρτες, χειρόγραφα, φωτογραφίες και άλλο υλικό από ευρωπαϊκές πηγές, μουσεία, βιβλιοθήκες και πινακοθήκες.

Η ιστορία ξεκινά με τον Ριχάρδο Λεοντόκαρδο και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Κάθε εποχή αποδίδεται ανάλογα. Η σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα αποδίδεται μέσα από μια ειδική για τις ανάγκες της έκθεσης ενότητα η οποία επικεντρώνεται σε δύο άξονες. Ο πρώτος αναφέρεται στην σύγχρονη Κυπριακή Τέχνη και Κύπριους νέους δημιουργούς που έχουν ήδη ξεχωρίσει και ξεκινήσει διεθνή καριέρα. Ο δεύτερος είναι η κυπριακή βιβλιοθήκη ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να διαβάσει, να ακούσει και να ερευνήσει θέματα, εκδόσεις και υλικό αποκλειστικά για την Κύπρο.

Την ιστορική έκθεση έχει αναλάβει η Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Έφορος του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας. Την επιμέλεια της Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης ανέλαβε η Ανδρούλλα Μιχαήλ από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες ενώ το BOZAR έχει διορίσει Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Διευθυντή του Φεστιβάλ των Βρυξελών Franz Marijnen, ο οποίος θα συντονίσει τις παρεμφερείς εκδηλώσεις όπως μουσική/ θέατρο.

Η έκθεση θα μείνει ανοικτή μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου ενώ άλλες εκδηλώσεις θα συνεχίσουν μέχρι το τέλος της Προεδρίας.