Εγκρίθηκε από τη Βουλή η έκδοση τραπεζικών ομολόγων

Στόχος, όπως αναφέρθηκε, η περαιτέρω στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου, ενώ από θεσμικής πλευράς έγινε προσπάθεια να αποσυνδεθεί το ποσό αυτό από την αποδέσμευση 960 εκ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου.

Το ποσό αυτό αποτελεί μέρος των 6 δις. ευρώ που είχαν εγκριθεί από την Βουλή τον Δεκέμβριο του 2012. Τα 2 δις. ευρώ είχαν εγκριθεί για στήριξη της ρευστότητας της Λαϊκής Τράπεζας.

Μιλώντας μετά το πέρας της Επιτροπής ο Πρόεδρος της Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο αίτημα τέθηκε στην Επιτροπή με επιστολή του Υπ. Οικονομικών, η οποία ζητά από την Επιτροπή με βάση τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας να προχωρήσει στην έγκριση κρατικών εγγυήσεων 2,9δις για τη στήριξη του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος υπό μορφή κρατικών εγγυήσεων, ώστε να επιτραπεί σε όποιες τράπεζες επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τις εγγυήσεις και να εκδώσουν ομόλογα.


Διαβάστε επίσης: Τραπεζικά ομόλογα για κάλυψη μέρους του ELA από το Κράτος


Εξήγησε ότι το σχέδιο παραχώρησης εγγυήσεων εγκρίθηκε από τη βουλή  το Δεκέμβριο του 2012 μετά από απόφαση Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία είχε εγκρίνει την παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία ύψους  6 δις. ευρώ για σκοπούς στήριξης τραπεζικού συστήματος μέσω έκδοσης ομολόγων.

Είπε επίσης ότι εκείνη η απόφαση ήταν αναγκαία γιατί τα κυβερνητικά ομόλογα της ΚΔ είχαν υποβαθμιστεί σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την έκδοση ομολόγων από κυπριακές τράπεζες και δεν μπορούσε να αντληθεί ρευστότητα με στήριξη των συγκεκριμένων ομολόγων.

«Σε συνέχεια εκείνης της απόφασης ο Υπουργός Οικονομικών ζητά την άδεια από την επιτροπή Οικονομικών να προχωρήσει στην έκδοση διατάγματος, εάν εκείνος το κρίνει, για να προχωρήσει στην παραχώρηση των εγγυήσεων για να εκδοθούν ομόλογα από όποιες τράπεζες επιθυμούν να εκδώσουν τέτοια ομόλογα», ανέφερε.

Ελπίζουμε, πρόσθεσε, «με αυτές τις εγγυήσεις και την έκδοση των ομολόγων να δοθεί επιπρόσθετη ρευστότητα στον κυπριακό τραπεζικό σύστημα και σε συνδυασμό με άλλες θετικές εξελίξεις ενδεχομένως τα βήματα αυτά θα βοηθήσουν για να ξανάκερδηθεί η εμπιστοσύνη που αυτή στιγμή είναι απαραίτητη στο τραπεζικό σύστημα». Με αυτό το σκεπτικό, είπε, η Επιτροπή ενέκρινε το αίτημα του ΥΠΟΙΚ.

Ερωτηθείς κατά πόσο τα 2,9 δις, έχουν σχέση με την Τράπεζα Κύπρου και τα 960 εκ. που θα αποδεσμευθούν, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν έχουν άμεση σχέση με την Τράπεζα Κύπρου αλλά είναι εγγυήσεις που αφορούν ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα και ενδεχομένως να αξιοποιηθούν από διάφορες τράπεζες, ίσως και από την Τράπεζα Κύπρου, αλλά δεν είναι αυτό που έχει αποφασιστεί σήμερα.

Πρόσθεσε ότι το σύστημα παραχώρησης εγγυήσεων περιλαμβάνεται στους όρους του μνημονίου που αφορά τη χρηματοδότηση του τραπεζικού κυπριακού συστήματος,  και αποτελεί μέρος της  χρηματοδότησης της Τράπεζας Κύπρου. Άρα, πρόσθεσε, προνοείται στο μνημόνιο ότι θα παραχωρηθούν τέτοιες εγγυήσεις εάν καταστεί ανάγκη, είναι επιπρόσθετη ασφαλιστική δικλείδα που θα βοηθήσει στη βελτίωσης της ρευστότητας ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος και ιδιαίτερα των τραπεζών που επιθυμούν να αξιοποιήσουν το σχέδιο.

Ερωτηθείς αν κάτι τέτοιο συνδέεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων, είναι άσχετο ζήτημα που δεν αφορά τις κρατικές εγγυήσεις. Ανέφερε ωστόσο ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν τις τράπεζες είναι συνδεδεμένα. Η Επιτροπή, είπε, ευνοεί την άρση των περιοριστικών μέτρων γιατί αυτοί οι περιορισμοί συμβάλουν αρνητικά στην επιδείνωση της οικονομίας.

Εξήγησε ότι δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί  άρση περιοριστικών μέτρων και δεν μπορούν να αρθούν οι περιορισμοί εκτός και υπάρξει συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς εταίρους. Τις επόμενες ημέρες, είπε, ενδεχομένως κάτι τέτοιο να συζητηθεί με την Τρόικα.

Είπε επίσης ότι από τα 6 δις, που είχαν εγκριθεί τα 2 χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων για τη στήριξη της ρευστότητας της Λαϊκής Τράπεζας.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι ίσως η Τράπεζα Κύπρου, να είναι μια από τις τράπεζες που θα αξιοποιήσουν το σχέδιο για να εκδώσουν ομόλογα.

Ο βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι από ένα διάστημα και μετά η ΕΚΤ δεν δεχόταν στήριξη τραπεζών με κυβερνητικές εγγυήσεις, άρα η μόνο οδός παραμένει η έκδοση ομολόγων μέσω του ELA. Τότε, είπε, είχε χρησιμοποιηθεί το 1δις όχι τα 2 δις από την Λαϊκή που μεταφέρθηκε αργότερα στην Τρ. Κύπρου.

Ο κ. Λαμάρης ανέφερε ότι κατά κύριο λόγο αυτά τα 2,9 δις. αναμένεται να χρησιμοποιηθούν από την Τρ. Κύπρου.

«Νομίζω είναι ηλίου φαεινότερο», είπε.

Αναφέροντας ότι το ΑΚΕΛ στήριξε την εισήγηση του ΥΠΟΙΚ, εξέφρασε την ελπίδα να είναι προς την σωστή κατεύθυνση η χρησιμοποίηση, με στόχο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και να επέλθει ανάπτυξη.

Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε εισηγήθηκε και έγινε αποδεκτό στην επιστολή έγκρισης να ζητείται ιδιαίτερα από την Τράπεζα Κύπρου, είτε απευθείας, είτε μέσω ΚΤΚ να ενημερώνεται η Επ. Οικονομικών της Βουλής κάθε μήνα για τις προσπάθειες που κάνει η Τράπεζα για είσπραξη οφειλών από μεγάλα δάνεια.

«Δεν μπορεί συνέχεια η πολιτεία να βάζει την πλάτη του φορολογούμενου, ενώ από την άλλη μερικές δεκάδες μόνο επιχειρηματίες στην χώρα μας να χρωστούν το αντίστοιχο ποσό το οποίο αν ήταν συνεπής θα έπρεπε ήδη να βρίσκεται στα ταμεία των τραπεζών», ανέφερε.

Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, εξέφρασε την άποψη ότι τέτοια σοβαρά θέματα δεν μπορούν αν συζητούνται υπό το κλίμα εκβιασμών και υπό την απειλή καταστροφών. Οι αρμόδιοι , είπε, μπορεί να έκαναν μεταξύ τους διαπραγματεύσεις, ωστόσο, είπε οι βουλευτές είχαν μόνο κάποιες πληροφορίες και καταρχήν νύξεις, και δεν είχαν την ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος ένα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου.

«Δεν εμπιστευόμαστε κανέναν και δεν λύθηκαν οι απορίες μας. Δεν είμαστε αντίθετοι στην παροχή αυτών των εγγυήσεων αλλά δεν υπάρχει καμιά ασφαλιστική δικλείδα ότι θα υπάρχει ευτυχές αποτέλεσμα», ανέφερε.

Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του με τη διασύνδεση των εγγυήσεων με την αποδέσμευση των 960 εκ. από την Τρ. Κύπρου. Όπως είπε, κάτι τέτοιο επιχειρήθηκε αρχικά να γίνει από την Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο διευκρινίστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στη συνέχεια ότι δεν πρέπει να γίνεται αυτή η σύνδεση.

Πηγή: KYΠΕ