Έκπληκτη η ΣΕΛΚ για τα περί φοροδιαφυγής

Ο Πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του ΣΕΛΚ Άγγελος Γρηγοριάδης δηλώνει έκπληκτος σε σχέση με αναφορές την Τρίτη, ότι η μη είσπραξη των οφειλόμενων φόρων και η φοροδιαφυγή, οφείλονται στη μη ψήφιση συγκεκριμένων νομοσχεδίων από τη Βουλή μετά από υποδείξεις των λογιστών και των δικηγόρων.

Σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι είναι πρωτόγνωρο να γίνεται προσπάθεια να μεταδοθούν ευθύνες, στους ανθρώπους που «οργώνουν τις χώρες του εξωτερικού, σε μια προσπάθεια να πείσουν ξένες επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο» και καταβάλλουν προσπάθειες για έγκυρη και σωστή συμπλήρωση των απαιτούμενων φορολογικών δηλώσεων και πληρωμή των φόρων.

Συμπληρώνει ότι από τις 22 τροποποιήσεις που πρότεινε το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων ψηφίστηκαν στην πρώτη φάση οι 17 και ακολούθησαν άλλες τρεις.

«Σε αυτή την προσπάθεια συμμετείχαμε ως σύνδεσμος και είχαμε μια εποικοδομητική συνεργασία τόσο με το ΤΕΠ όσο και με το Υπουργείο Οικονομικών», προσθέτει.
Ακόμη, αναφέρει ότι το γεγονός ότι ο ΣΕΛΚ διαφώνησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ορισμένων νομοσχεδίων με τροποποιήσεις, όπως η προσωπική ευθύνη των διευθυντών, η οποία θα επηρέαζε αρνητικότατα την Κύπρο ως χρηματοοικονομικό κέντρο, «δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε υποστηρικτές της πάταξης της φοροδιαφυγής».

Συμπληρώνει επίσης ότι ο ΣΕΛΚ έχει πληροφορίες ότι συγκεκριμένη τροποποίηση του Περί Φορολογίας Νόμου, που επέτρεπε την προώθηση στο εξωτερικό συγκεκριμένου πλέγματος εταιρειών, θα παραπεμφθεί από τον Πρόεδρο, παρόλο που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση και ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Κάτι τέτοιο, προσθέτει, γίνεται μετά από ατεκμηρίωτη πληροφόρηση προς τον Πρόεδρο ότι θα χαθούν φορολογικά εισοδήματα.

«Διατυπώνουμε την έντονη διαφωνία μας ως προς αυτή την εξέλιξη και καλούμε όπως το όλο θέμα επανεξεταστεί κατεπειγόντως, διότι η συγκεκριμένη τροποποίηση αντιθέτως θα επιφέρει σημαντικά επιπρόσθετα εισοδήματα στην Κύπρο», συμπληρώνει.

Στη γραπτή δήλωση γίνεται ακόμη λόγος για ανελέητο πόλεμο που δέχεται ο κλάδος από ανταγωνιστικά χρηματοοικονομικά κέντρα, λόγω της κατάστασης της κυπριακής οικονομίας και της πιθανής ένταξης στο Μηχανισμό Στήριξης.

«Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να ενισχύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την προσπάθεια της Κύπρου να ανακτήσει την χαμένη της αξιοπιστία και να επιβιώσει οικονομικά», προστίθεται.

Ακόμη αναφέρεται ότι το ΤΕΠ έχει στη διάθεση του τα όπλα για πάταξη της φοροδιαφυγής και προστίθεται ότι απαιτείται η ορθότερη στελέχωση και τεχνολογική αναβάθμιση που θα βοηθήσουν το ΤΕΠ στην επίτευξη των στόχων του.