Γεν. Ελεγκτής: “Ανεπαρκής η νομοθεσία για έλεγχο των λογαριασμό των κομμάτων”


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης ξεκαθαρίζει ότι η νομοθεσία, που ψηφίστηκε και τέθηκε σε ισχύ το 2012 [περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμος του 2012 (N.175(I)/2012)], δεν έχει αναδρομική ισχύ ούτε και παρέχει εξουσία στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας για έλεγχο των λογαριασμών των κομμάτων προηγούμενων ετών.

Στην ανακοίνωσή του ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει σε σχέση με το θέμα που έχει προκύψει αναφορικά με την ενδεχόμενη χρηματοδότηση κομμάτων από εταιρεία ελληνικών συμφερόντων και σχετικές ανακοινώσεις πολιτικών κομμάτων, ότι ο περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμος του 2012 (N.175(I)/2012), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 17 Δεκεμβρίου 2012, καθορίζει ότι η οικονομική διαχείριση των πολιτικών κομμάτων ελέγχεται από το Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

«Για το σκοπό αυτό» σημειώνει «τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να τηρούν πλήρη στοιχεία και κατάλληλα λογιστικά βιβλία και να καταρτίζουν για κάθε ημερολογιακό έτος ξεχωριστές, καθώς και ενοποιημένες με τους συνδεδεμένους οργανισμούς οικονομικές καταστάσεις, σύμφωνα με τα εκάστοτε σε ισχύ διεθνή πρότυπα χρηματοοικονομικής αναφοράς».

Υπενθυμίζει ότι ανάλογης φύσεως εξουσίες δίνονταν στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και με τον προηγούμενο, σήμερα καταργηθέντα, περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμο του 2011 (N.20(I)/2011), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 25 Φεβρουαρίου 2011.

«Σε κανένα από τους δύο νόμους δεν περιλαμβάνονται αναδρομικές πρόνοιες, ούτε και παρέχεται εξουσία στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας για έλεγχο των λογαριασμών προηγούμενων ετών», τονίζει στην ανακοίνωση του ο Γενικός Ελεγκτής.

Σημειώνει ότι ο Νόμος που ψηφίστηκε και τέθηκε σε ισχύ το 2012, ανταποκρίνεται σε σειρά προτάσεων που διατύπωσε η Ομάδα Κρατών κατά της διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης και συνεπώς ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο νόμος αυτός δεν αρκεί για να επιτευχθεί πλήρως  η απαιτούμενη διαφάνεια και λογοδοσία.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, ο νόμος καλύπτει τα κόμματα αλλά όχι τους ανεξάρτητους υποψηφίους, δεν περιλαμβάνει χωριστές διατάξεις για την παρακολούθηση των οικονομικών που σχετίζονται με προεκλογικές εκστρατείες ή επιμέρους δωρεές που υπερβαίνουν συγκεκριμένο ανώτατο όριο και δεν προβλέπει έγκαιρη και ολοκληρωμένη δημοσίευση των λογαριασμών των κομμάτων. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ