Εμπλουτισμένο φέτος το πρόγραμμα ‘Imagine’ που θα φέρει από τον Νοέμβριο κοντά Ε/κ και Τ/κ μαθητές

Με εμπλουτισμό του με περισσότερες δραστηριότητες και συναντήσεις υλοποιείται και φέτος το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για αντιρατσισμό και εκπαίδευση για έναν πολιτισμό ειρήνης, “Imagine”, που αφορά δραστηριότητες οι οποίες φέρνουν μαζί Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους μαθητές της δημόσιας εκπαίδευσης. Οι πρώτες συναντήσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος, αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Νοεμβρίου, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ε/κ επικεφαλής της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση, Μιχαλίνος Ζεμπύλας.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελοντική και μετά την κυκλοφορία σχετικής εγκυκλίου στα σχολεία δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης οι ενδιαφερόμενοι γονείς/κηδεμόνες θα μπορούν να δώσουν μέχρι τις 19 Οκτωβρίου τη συγκατάθεσή τους για συμμετοχή των παιδιών τους στις δραστηριότητες αυτές.

Ο κ. Ζεμπύλας ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως κατά τη σχολική χρονιά 2018-2019 θα δοθεί η ευκαιρία σε όσους μαθητές επιθυμούν να έχουν περισσότερες δικοινοτικές επαφές καθώς και να συμμετάσχουν σε περισσότερες δραστηριότητες, μονοκοινοτικές και δικοινοτικές.

Πρόσθεσε πως η δεύτερη σημαντική διαφοροποίηση φέτος αφορά την επιμόρφωση, για πρώτη φορά, όσων εκπαιδευτικών επιθυμούν, που θα γίνει τόσο μονοκοινοτικά όσο και δικοινοτικά. Η επιμόρφωση αυτή θα αφορά παιδαγωγικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την αντιρατσιστική εκπαίδευση, την εκπαίδευση για την ειρήνη και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο πλαίσιο των πυλώνων του “Imagine”, σημείωσε.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παιδαγωγικές δραστηριότητες, κατά τις οποίες Ελληνοκύπριοι μαθητές και μαθήτριες θα έρχονται σε επαφή με Τουρκοκύπριους μαθητές και μαθήτριες της  ηλικίας τους, συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς τους.

Υλοποιείται από τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας στο «Σπίτι της Συνεργασίας» και περιλαμβάνει βιωματικές δραστηριότητες σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον αντιρατσισμό, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για έναν πολιτισμό ειρήνης. Τελεί υπό την αιγίδα της Τεχνικής Επιτροπής για την Εκπαίδευση και έχει τύχει της έγκρισης των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων.

Οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται στην ελεγχόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη περιοχή του Λήδρα Πάλας, κατά τη διάρκεια του σχολικού χρόνου. Σε κάθε δραστηριότητα συμμετέχουν 25 Ελληνοκύπριοι και 25 Τουρκοκύπριοι μαθητές και μαθήτριες, με σκοπό την προώθηση της αλληλοκατανόησης και του αμοιβαίου σεβασμού.

Κατά τη σχολική χρονιά 2017-2018, στο πρόγραμμα συμμετείχαν περίπου 2000 μαθητές και μαθήτριες καθώς και 200 εκπαιδευτικοί.

Πηγή:ΚΥΠΕ