Εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας αποφάσισαν οι ΥΠΑΜ Κύπρου- Ρωσίας


Σας κάνουμε δώρο 500 ευρώ για τις διακοπές σας!!!

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Η συνάντηση ήταν «εποικοδομητική και παραγωγική», με τη Μόσχα να ζητά από τη Λευκωσία την παροχή διευκολύνσεων για πλοία του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ ο Ρώσος Υπουργός αποδέχτηκε πρόσκληση του Φώτη Φωτίου να επισκεφτεί επίσημα την Κύπρο εντός του 2013.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, συμφωνήθηκε η επικαιροποίηση της υπάρχουσας Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας και η σύναψη Συμφωνίας Παροχής Διευκολύνσεων, από την Κυπριακή Δημοκρατία, σε περιπτώσεις εκκένωσης ή απομάκρυνσης Ρώσων πολιτών.

Όπως αναφέρεται, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο.

Οι δύο άντρες συζήτησαν επίσης θέματα συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με ιδιαίτερη έμφαση τις εξελίξεις στη Συρία, καθώς και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας έθεσε το θέμα παροχής διευκολύνσεων, από την Κύπρο, σε πλοία του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, με τον Φώτη Φωτίου να εκφράζει την ετοιμότητα της Κύπρου να ανταποκριθεί στο αίτημα, πρακτική που ακολουθείται και για άλλες χώρες.

Εξάλλου, αναφέρεται ότι ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Κρατικής Δούμα και Πρόεδρο της Επιτροπής  Άμυνας Vladimir Komoedov, τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο καθώς και για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών όσο αφορά τα θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μόσχα ο κ. Φωτίου συμμετείχε επίσης στο Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας με θέμα “Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, Στρατιωτική και Πολιτική Προσέγγιση”.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Sergey Lavrov, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΣΕ Lamberto Zannier και άλλοι Υπουργοί Άμυνας.

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο Υπουργός Άμυνας είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Sergey Lavrov και τους Υπουργούς  Άμυνας της Γα

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ