Έντονη αντιπράθεση της νέας κυβέρνησης με την προηγούμενη για το Eurogroup

{loadposition ba_textlink}

Ούτε ένα 24ωρο μετά την επίτευξη κατ’ αρχήν συμφωνίας στο Eurogroup για υπό όρους αποδοχή και για διάστημα 4 μηνών της παράτασης της δανειακής σύμβασης που ζήτησε η Ελλάδα, σκληρή αντιπαράθεση άνοιξε στο εσωτερικό μέτωπο μεταξύ των εταίρων της προηγούμενης κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, από την μία, και της νέας του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την άλλη.

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος δεν συμμερίζονται τη ευφορία, όπως λένε, της κυβέρνησης Τσίπρα για την συμφωνία, όπως αυτή αποτυπώθηκε, συμπληρώνουν, στο διάγγελμα που απηύθυνε ο πρωθυπουργός προς τον ελληνικό λαό το απόγευμα του Σαββάτου.

Οι δύο εταίροι της προηγούμενης κυβέρνησης, με ξεχωριστές δηλώσεις τους υποστηρίζουν ότι ενώ ο κ. Τσίπρας «πανηγυρίζει για τον τερματισμό της λιτότητας, της τρόικας και των μνημονίων», στην ουσία «υπέγραψε την επέκταση του Μνημονίου για άλλους τέσσερις μήνες, με άλλο όνομα», ενώ με «την τρόικα που τάχα έδιωξαν» με αυτήν ακριβώς «διαπραγματεύονται» και θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται στο νέο Μνημόνιο που οδηγούν τη χώρα».

Στο διάγγελμα του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η συμφωνία που υπεγράφη την Παρασκευή στις Βρυξέλλες με τους εταίρους «ακυρώνει στην πράξη τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο, για αυξήσεις στο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στις τουριστικές υποδομές», κι επίσης ότι «ακυρώνει στην πράξη τη λιτότητα και τους μηχανισμούς που την επιβάλλουν, όπως είναι τα εξωπραγματικά και υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα».

Ο τέως Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απαντά ότι δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να μιλά για «άδεια ταμεία» διότι η κυβέρνησή του, συμπληρώνει, βασίζεται στα πλεονάσματα που η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ της άφησε. «Όμως, πλεονάσματα βρήκαν», λέει ο κ. Σαμαράς, «και δεν μπορεί να υπάρχουν και πλεονάσματα και άδεια ταμεία!

«Τώρα υπέγραψαν τα πλεονάσματα των επομένων ετών. Και μόνο για το 2015 πήραν μια αφηρημένη υπόσχεση ότι θα μειωθεί ο στόχος. Γιατί; Όχι για να μοιράσουν χρήματα. Αλλά γιατί η οικονομία μπαίνει ξανά σε ύφεση και δεν θα μπορεί να βγάζει πραγματικά πλεονάσματα. Τα οποία, όμως, είναι το εισιτήριο για να μη χρειάζεσαι δανεικά, ώστε να βγεις από τα Μνημόνια», προσθέτει.

Από μεριάς του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε λίγο μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα:

«Η ανακούφιση επειδή δεν καταστράφηκε η χώρα βγαίνοντας από το ευρώ δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια. Η κυβέρνηση αντί να ακολουθήσει την γραμμή μας, να βγει από το Μνημόνιο, να πάει στην προληπτική πιστωτική γραμμή, παραμένει στο Μνημόνιο και ετοιμάζει το Μνημόνιο 3. Η σκληρή διαπραγμάτευση, η «δήθεν σκληρή» διαπραγμάτευση μας πάει χιλιόμετρα πίσω. Κανένας προπαγανδιστικός μηχανισμός, κανένα σόφισμα και καμία πιρουέτα δεν μπορεί να κρύψει το απλό γεγονός ότι έλεγαν ψέματα στους πολίτες και πουλούσαν ψευδαισθήσεις στον εαυτό τους και τα στελέχη τους».

«Ποτέ δεν ειπώθηκαν τόσα πολλά ψέματα και δεν διαψεύστηκαν σε τόσο σύντομο χρόνο», είπε κινούμενος στα ίδια πλαίσια κριτικής και ο Αντώνης Σαμαράς.

«Κι όχι μόνο προεκλογικά ψέματα. Και οι μετεκλογικές εξαγγελίες τους μπαίνουν τώρα υπό την έγκριση της Τρόικας. Θα τα υποβάλουν τη Δευτέρα και θα δούμε ποια θα γίνουν αποδεκτά και ποια όχι. Και με ποιο «ισοδύναμο αποτέλεσμα» το καθένα. Μα μεγαλύτερο ψέμα: το θράσος να λένε ότι έκαναν «για πρώτη φορά διαπραγμάτευση»! Που τελικά μας γύρισε στο ίδιο σημείο, στο ίδιο Μνημόνιο, στην ίδια Τρόικα και στην προοπτική ενός νέου Μνημονίου. Αλλά σε πολύ χειρότερες συνθήκες: Με τις καταθέσεις να φεύγουν από τις τράπεζες, την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας να υποβαθμίζεται συνεχώς, την ανάκαμψη να κινδυνεύει να μετατραπεί σε ύφεση. Τα πλεονάσματα σε ελλείμματα. Και την αξιοπιστία της χώρας να έχει επιστρέψει στο χαμηλότερο σημείο. Αν αυτό λέγεται «επιτυχής διαπραγμάτευση», τότε το φιάσκο τι είναι;», κατέληξε.

Στο διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε αρκετές αναφορές στην «προηγούμενη κατάσταση» από την οποία, όπως επισήμανε, παρέλαβε μια χώρα «στο χείλος του γκρεμού, με άδεια ταμεία και με έλλειμμα ρευστότητας».

Αναφέρθηκε σε μια χώρα «παγιδευμένη σε ένα εσκεμμένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, γιατί κάποιοι σχεδίαζαν το σενάριο της αντιμνημονιακής παρένθεσης, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις αυτών των σχεδιασμών στην ήδη ταλαιπωρημένη οικονομία και στη λεηλατημένη από τα μνημόνια, πατρίδα», και κατέληξε με έμφαση «χθες ακυρώσαμε τα σχέδιά τους».

Πηγή: KYΠΕ