Tέως Διοικητής ΚΤ: “Επικοινωνιακά παιχνίδια κατά των τραπεζών”

Με τον τρόπο αυτό  προκαλούν περαιτέρω ζημιά στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας, ισχυρίζεται ο κ. Ορφανίδης.


Διαβάστε επίσης για τις ανακοινώσεις που ετοιμάζουν οι τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου, με θέμα τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Διαβάστε επίσης για το ψαλίδωμα στους μισθούς από τον Δεκέμβριο.


Σε γραπτή του δήλωση μετά τις χθεσινές αναφορές στο όνομά του κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, ο κ. Ορφανίδης μιλά για “λάσπη” εναντίον του από βουλευτές του ΑΚΕΛ και διαψεύδει τις αναφορές για παρατυπίες στην παραχώρηση δανείων στον ίδιο από την ΚΤ κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Απορρίπτει επίσης τις κατηγορίες για συγκέντρωση εξουσιών κατά τη διάρκεια της θητείας του και τις αποδίδει στο ότι ο ίδιος δεν ενέδωσε σε πιέσεις, ακόμη και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, “να επιτρέψει εποπτικές χαλαρώσεις και εξαιρέσεις προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων συγκεκριμένου επιχειρηματία που τότε έλεγχε μεγάλη τράπεζα”.

“Ακόμα και μετά τη συμφορά στην οποία οδήγησε τον τόπο η διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ, το κυβερνών κόμμα και ο κύκλος του επικεντρώνονται σε επικοινωνιακά παιγνίδια που προκαλούν περαιτέρω ζημιά στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας.  Με λύπη μου παρατηρώ ότι η προσπάθεια υπόσκαψης του τραπεζικού τομέα συνεχίζεται”, αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Ορφανίδης.

“Η λάσπη που ρίχνουν βουλευτές του ΑΚΕΛ, εκμεταλλευόμενοι τη βουλευτική ασυλία και την απουσία μου από την Κύπρο, δεν με εκπλήττει. Είναι άλλωστε γνωστή η επικοινωνιακή τακτική βασισμένη πάνω στη ρήση του Λένιν ότι ένα ψέμα μπορεί να γίνει αλήθεια όταν επαναλαμβάνεται αρκετές φορές”, προσθέτει.

Χαρακτηρίζοντας “ψευδείς” τις κατηγορίες για δήθεν κατάχρηση πόρων της ΚΤΚ, ο κ. Ορφανίδης δηλώνει “κατηγορηματικά ότι δεν έγινε καμιά παράτυπη δαπάνη ούτε παράτυπα δάνεια κατά τη διάρκεια της θητείας μου και ζητώ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων να διενεργήσει αμέσως έρευνα στην ΚΤΚ για να εξετάσει οποιεσδήποτε δήθεν παρατυπίες. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου το μόνο δάνειο πού έλαβα από την ΚΤΚ ήταν βάσει του συμβολαίου εργοδότησής μου και με όρους που επίσης προβλέπονταν από το συμβόλαιό μου”.

Εισηγείται τη διενέργεια ενδελεχούς, αξιόπιστου και ανεξάρτητου ελέγχου “για να μην υπάρχουν σκιές για οτιδήποτε παράτυπες δαπάνες έγιναν ή γίνονται από την ΚΤΚ”.

Σχετικά με τις κατηγορίες ότι καταχράστηκε τη θέση του Διοικητή με δήθεν συγκέντρωση εξουσιών από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΤΚ, ο κ. Ορφανίδης αναφέρει ότι επί της θητείας του “σεβάστηκα απόλυτα το Σύνταγμα και νόμους της Δημοκρατίας από τα οποία απορρέουν οι αρμοδιότητες και εξουσίες του εκάστοτε Διοικητή, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση” και προσθέτει ότι “το σημείο τριβής, δυστυχώς, είναι άλλο”.

“Για να υπηρετήσω τον τόπο, όπως καλύτερα μπορούσα, αρνήθηκα να συμφωνήσω με την εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων που προωθούσε το κυβερνών κόμμα ΑΚΕΛ”, αναφέρει και υπενθυμίζει ότι“το 2009, παρά τις έντονες προσπάθειες από τον κύκλο του ΑΚΕΛ, συμπεριλαμβανομένων του τότε Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη και του τότε μέλους του ΔΣ της ΚΤΚ Πάμπου Παπαγεωργίου, και ομολογουμένως προς έκπληξη μου, του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, αρνήθηκα να επιτρέψω εποπτικές χαλαρώσεις και εξαιρέσεις προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων συγκεκριμένου επιχειρηματία που τότε έλεγχε μεγάλη τράπεζα”. 

 

Αναφέρει ακόμη ότι “μετά από αυτή την άρνηση μου, τρία μέλη του ΔΣ της ΚΤΚ (Μάριος Κλείτου, Νίκος Κωνσταντίνου και Πάμπος Παπαγεωργίου) έκαναν προσπάθειες για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις, για ευνόητους λόγους” και προσθέτει ότι “δεν έχουν ακόμα δοθεί εξηγήσεις για την υποστήριξη του συγκεκριμένου επιχειρηματία από την Κυβέρνηση ΑΚΕΛ”.

«Η συνεχιζόμενη υπόσκαψη του τραπεζικού τομέα στοιχίζει στον τόπο μας πολύ ακριβά”, γράφει ο κ. Ορφανίδης και προσθέτει πως ο ίδιος αντιλαμβάνεται τους λόγους για την προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, όμως για το καλό του τόπου η υπόσκαψη πρέπει να σταματήσει. 

“Τους τελευταίους λίγους μήνες και μόνον, η ζημιά που έχει γίνει στην οικονομία σαν αποτέλεσμα είναι τεράστια. Η διαχείριση της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ έχει σπρώξει την ανεργία σε πρωτόγνωρα ύψη, έχει βάλει φρένο στην ανάπτυξη και έχει φέρει στο τόπο ένα μνημόνιο που μέχρι πρόσφατα η χώρα μας μπορούσε να αποφύγει. Σαν αποτέλεσμα, η εθνική κυριαρχία του τόπου μας διακυβεύεται.  Δεν έχουμε πια περιθώρια για επικοινωνιακά παιγνίδια”, καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ