Επικρίσεις Αναστασιάδη προς Κυβέρνηση για την οικονομία

 

Στην ομιλία του, ο Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη σημερινή συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, το οποίο επικύρωσε την πολιτική συνεργασία με το ΔΗΚΟ, είπε ότι η συνεργασία με το ΔΗΚΟ δεν είναι ευκαιριακή αλλά είναι μακράς πνοής.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε κρίσιμη και καθοριστική για την Κύπρο και είπε πως «ποτέ προηγουμένως οι προεδρικές εκλογές δεν διεξήχθησαν κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες για την κοινωνία και τους συμπολίτες μας», χαρακτηρίζοντάς τις μια «πολύ σημαντική ευκαιρία για μια ευρύτατη κοινωνική συμμαχία που στόχο θα έχει την αντιστροφή μιας πορείας που έχει οδηγήσει την πατρίδα μας στα όρια της οικονομικής καταστροφής».

Είπε ότι σήμερα στέλλει μήνυμα αισιοδοξίας, «πως όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Όλοι μαζί μπορούμε να πάρουμε την τύχη της πατρίδας μας στα χέρια μας. Ότι μπορούμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και να οδηγήσουμε τον τόπο μας μπροστά».

Ο υποψήφιος πρόεδρος είπε πως η επιτυχής κατάληξη των διαβουλεύσεων μεταξύ του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ αποτέλεσε «ιστορικό ορόσημο στην πολιτική ζωή του τόπου» και ότι το κοινό πλαίσιο διακυβέρνησης στο οποίο συμφώνησαν τα δύο κόμματα, δίνει «διέξοδο στα πολιτικά, οικονομικά, εθνικά και κοινωνικά αδιέξοδα που αφήνει πίσω της η απερχόμενη κυβέρνηση».

Είπε πως πρόκειται για μια «ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση με ξεκάθαρο και ανανεωτικό στίγμα που δεν εξυπηρετεί πρόσκαιρες επικοινωνιακές τακτικές, ούτε και είναι αποτέλεσμα συναλλαγών, αλλά αποτυπώνει τις μεγάλες συλλογικές προσδοκίες της κοινωνίας μας».

«Δεν προσπαθήσαμε να απαλείψουμε τις όποιες ιδεολογικές μας διαφοροποιήσεις ή τις διαφορετικές προσεγγίσεις μας σε συγκεκριμένες πολιτικές. Προσπαθήσαμε όμως να κτίσουμε σε αυτά που μας ενώνουν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι «πολλά και σημαντικά».

Κάναμε πράξη αυτό που για άλλους αποτελεί σύνθημα: την ενότητα, τη συνεργασία και τη συνεννόηση, είπε, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν, την ηγετική ομάδα και την Κεντρική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς και τους ψηφοφόρους του.

«Είμαι αποφασισμένος να τηρήσω τις δεσμεύσεις μου», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι θεωρεί τη συνεργασία με το ΔΗΚΟ, όχι ευκαιριακή, αλλά συνεργασία μακράς πνοής, που θα εμπεδώσει, όπως είπε, μια νέα πολιτική κουλτούρα στον τόπο και που θα τη διακρίνει η συλλογικότητα, ο αλληλοσεβασμός και η αποφασιστικότητα στη λήψη αποφάσεων.

Το πλαίσιο πολιτικής στο οποίο συμφώνησαν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ και το οποίο ενσωματώνει και εισηγήσεις άλλων κομμάτων, απαντά στις παρούσες προκλήσεις, καθορίζει τον ξεκάθαρο πολιτικό σχεδιασμό μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας που θα κληθεί να λάβει σοβαρές και καθοριστικές αποφάσεις, είπε.

Στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ συμφώνησαν στη σύσταση του Συμβουλίου Αρχηγών και τη θέσπιση κανόνων λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, στο διορισμό, ύστερα από διαβούλευση στο Συμβούλιο Αρχηγών, προσώπου με πολιτικό και νομικό κύρος ως διαπραγματευτή αλλά και στην επεξεργασία, με συλλογικό και επιστημονικό τρόπο, ενός συνολικού πλαισίου προτάσεων λύσης του Κυπριακού.

Εξέφρασε την άποψη ότι το εγχείρημα αυτό θα επιτρέψει την ενότητα του συνόλου ή της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων, γύρω από κοινούς στόχους και όχι γύρω από πρόσωπα.

Όπως ανέφερε, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ συμφώνησαν ακόμα ότι ο νέος κύκλος συνομιλιών θα πρέπει να δημιουργεί την προοπτική της επιτυχούς κατάληξης, αφού μια ενδεχόμενη νέα αποτυχία, είπε, μπορεί να σημάνει την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο συμφωνήσαν ότι στο νέο κύκλο συνομιλιών θα πρέπει να διασφαλίζεται η ενεργός εμπλοκή της ΕΕ.

Παράλληλα θα πρέπει, ανέφερε, να εξευρεθούν τρόποι ούτως ώστε η κατοχική Τουρκία να καθίσταται υπόλογη για τις όποιες προτάσεις θα καταθέτει η άλλη πλευρά, ενώ την ίδια ώρα, «σκοπεύουμε να ενισχύσουμε και να αξιοποιήσουμε τις προσβάσεις και διασυνδέσεις στον ευρωπαϊκό πολιτικό χώρο».

Η αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων που η χώρα αντιμετωπίζει και η ανάπτυξη και η δημιουργία ενός νέου μοντέλου κράτους, θα αποτελεί προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, είπε.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις προτάσεις του ΔΗΣΥ για μέτρα που αφορούν τη δημοσιονομική εξυγίανση, όπως την επανεξέταση του επιχειρηματικού ρόλου και τη διατήρηση και ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του κράτους, όπως επίσης και στις προτάσεις που αφορούν την ανάπτυξη.

Οι προτάσεις, είπε, περιλαμβάνουν κίνητρα φορολογικά αλλά και πολεοδομικά και διοικητικά, την απλοποίηση των δαιδαλωδών διαδικασιών του δημόσιου τομέα που διώχνουν επενδύσεις, τη χάραξη μιας εθνικής πολιτικής για τη ναυτιλία, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες και την άμεση και ουσιαστική αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Αναστασιάδης επέκρινε την Κυβέρνηση Χριστόφια και το ΑΚΕΛ για την πολιτική που ακολούθησαν, η οποία, όπως είπε, έπληξε την ανάπτυξη, δημιούργησε ανεργία και διάβρωσε όσο ποτέ άλλοτε την κοινωνική συνοχή.

Είπε ότι η Κυβέρνηση «δεν φαίνεται να συνειδητοποιεί πόσο πιεστικές είναι οι περιστάσεις» και «υιοθετεί μια απλουστευμένη λογιστική προσέγγιση στη οικονομική πολιτική, στην οποία απουσιάζει η όποια αναπτυξιακή διάσταση».

Προσφεύγουν, ανέφερε, στην υπερφορολόγηση, ενώ η φόρμουλα την οποία προτείνουν για την ανάπτυξη δεν περιέχει κανένα ουσιαστικό κίνητρο που θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις και «επιβεβαιώνουν πως ακόμη δεν έχουν μάθει πως λειτουργεί μια σύγχρονη οικονομία».

Το ίδιο ισχύει και για το τραπεζικό σύστημα, πρόσθεσε, όπου η Κυβέρνηση υπερτονίζει τις υπαρκτές ευθύνες των τραπεζών, αλλά παρουσιάζεται χωρίς διαπραγματευτικές θέσεις και προτάσεις.

Χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που να οδηγεί στην ανάπτυξη και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ανέφερε, για να συμπληρώσει ότι «πρέπει να απαλλαγούμε από τις παθογένειες που έχουν σωρευθεί και για τις οποίες όλοι έχουμε ευθύνη».

Δεσμεύτηκε ότι η αλλαγή θα αρχίσει από τα ανώτατα στρώματα της πολιτειακής ηγεσίας, από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης θα είναι η συγκεκριμενοποίηση των αδικημάτων για τα οποία ο Πρόεδρος μπορεί να διωχθεί ποινικώς, η θεσμοθέτηση των ευθυνών του Προέδρου, των Υπουργών, καθώς και όλων των πολιτειακών αξιωματούχων, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των προνοιών του συντάγματος που αφορούν τη βουλευτική ασυλία.

Παράλληλα, θα εφαρμοστεί ουσιαστικά το Πόθεν Έσχες με τη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης των κρατικών αξιωματούχων να δημοσιοποιούν σε τακτά χρονικά διαστήματα τα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ δεσμεύτηκε για μείωση του μισθού του Προέδρου κατά 25%, των υπουργών κατά 20% και των υπόλοιπων πολιτειακών αξιωματούχων που διορίζονται από τον Πρόεδρο ανάλογα με την μισθοδοσία τους, ενώ προτείνει και ουσιαστική μείωση των επιδομάτων των αξιωματούχων του κράτους.

Είμαστε αποφασισμένοι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς μέσω της διασφάλιση της ισοπολιτείας και της αξιοκρατίας, είπε.

Αναφέρθηκε τέλος στις προτάσεις του για αλλαγή στον τρόπο διορισμού μελών σε νευραλγικές επιτροπές του δημοσίου και σε διοικητικά συμβούλια του ευρύτερου δημοσίου τομέα καθώς και θεσμοθέτηση Επιτροπής προσλήψεων και προαγωγών για όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς, ενώ θα διορίσει αμέσως, όπως ανέφερε, Επίτροπο Μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, ο οποίος θα προχωρήσει σε τακτό χρονικό διάστημα στον καταρτισμό ενός σχεδίου μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ