Το θέμα της ασφάλειας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό έθεσε στον Ερντογάν ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Η συζήτηση διήρκεσε 1,5 ώρα (έγινε μέσω διερμηνέα) και διεξήχθη σε καλό κλίμα.

Σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή, το Κυπριακό ετέθη από τον Έλληνα πρωθυπουργό, με αιχμή το θέμα της ασφάλειας.

«Τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να διαμορφωθεί μία λύση η οποία – σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις που έχουμε διατυπώσει και τις είπαμε και στον κ. Ερντογάν – θα εξετάζουν το ζήτημα της ασφάλειας όλων των Κυπρίων με πάγια θέση την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων από το νησί», είπε.

Επισημάνθηκε επίσης ότι το Κυπριακό είναι μία διαδικασία που σημειώνει πρόοδο, όμως υπάρχουν σημαντικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο του διαλόγου ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Τόσο στο Κυπριακό, όσο και στα άλλα ζητήματα που ετέθησαν από ελληνικής πλευράς, η απάντηση του Τούρκου προέδρου ήταν «συνεχίσουμε με διάλογο, συνεργασία και στενότερες σχέσεις, για να αντιμετωπίσουμε όλα τα ζητήματα που είναι ανοιχτά.

Η κυβερνητική πηγή είπε ότι συζητήθηκε το θέμα του πραξικοπήματος, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει ικανοποίηση που βλέπει καλά τον Τούρκο πρόεδρο μετά την περιπέτεια που πέρασε και τόνισε ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έλαβε ξεκάθαρη θέση, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και του λαού προς τον τουρκικό λαό και τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνησή του. Είπε επίσης ότι η δημοκρατία και η σταθερότητα είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Συζητήθηκε στο πλαίσιο αυτό και το θέμα των 8 Τούρκων που διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο και ζήτησαν πολιτικό άσυλο, που ετέθη από τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα είπε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται με βάση όσα προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο, έτσι ώστε η έκβαση της υπόθεση να είναι συμβατή με τα όσα ισχύουν για θέματα ασύλου.

Ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης ήταν το προσφυγικό, όπου επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, έτσι ώστε να υποστηριχθεί η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Τονίσθηκε από τον κ. Ερντοργάν – και καλωσόρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός – ότι η συμφωνία εξαρτάται και από τη διμερή σχέση των δύο χωρών, ενώ επισημάνθηκε η σημαντική μείωση των ροών.

Ωστόσο, ανέφερε η ίδια πηγή, “οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν από όλες τις πλευρές, για να υλοποιηθούν όλες οι πτυχές της συμφωνίας. Η ελληνική πλευρά επισήμανε ότι υποστηρίζει την Τουρκία στο θέμα της βίζας, υπό τις προϋποθέσεις των κριτηρίων που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. και υπό τις ίδιες προϋποθέσεις την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των χωρών τους σε διάφορους τομείς, με έμφαση τη σιδηροδρομική σύνδεση της Κωνσταντινούπολης με τη Θεσσαλονίκη και την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σμύρνης με τη Θεσσαλονίκη.