Εσκεμμένη καθυστέρηση στην εφαρμογή του ΓεΣΥ

{loadposition ba_textlink}

Στους εμπειρογνώμονες και στις έρευνες που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, τα ριξε… αυτή τη φορά ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την απαράδεκτη καθυστέρηση αναφορικά με τις ενέργειες που επρεπε να είχαν γίνει για την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, η οποία μετατίθεται τώρα για το τρίτο τρίμηνο του 2015.

Προηγήθηκε η επίσημη παραδοχή του Υπουργού, ότι ΓεΣΥ «δεν πρόκειται να δούμε τον Ιούνιο του 2015, καθώς η κυβέρνηση κατέληξε στο πολυασφαλιστικό σύστημα και ως εκ τούτου διενεργειται νέα μελέτη».

Οπως διαφαίνεται, η μέθοδος αυτή είναι προσφιλής για τον Υπουργό, ο οποίος επιλέγει να τα ρίχνει σε όλους τους άλλους εκτός από το Υπουργείο του, καθως την προηγούμενη βδομάδα εξαπέλυσε τα πυρά του στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) στον οποίο επέρριψε τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την νέα αναβολή στην εφαρμογή του ΓεΣΥ, επικαλούμενος μάλιστα ως κύριο λόγο την καθυστέρηση στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος πληροφορικής, κάτι το οποίο απορρίπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. Ερωτήματα προκαλούνται, ωστόσο, για τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την εφαρμογή ενός συστήματος πληροφορικής, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια, καθώς υπάρχει έντονη ψιθυρολογία ότι εταιρείες που προτίθενται να υποβάλουν προσφορές, σχετίζονται άμεσα με πρόσωπα του πολιτικού χώρου.

Ωστόσο, τα γεγονότα βοούν, και δαχτυλοδείχνουν για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση, ως κύρια αιτία, την απουσία βούλησης και προγραμματισμού από πλευράς υπουργείου, για την εφαρμογή ενός σχεδίου υγείας και  την υποβολή ενώπιον του Κοινοβουλίου των προτεινόμενων αλλαγών του νόμου για το ΓεΣΥ το οποίο θα έπρεπε να είχε ήδη κατατεθεί ενώπιον του Κοινοβουλίου. Ενεικτικά, να υπενθυμίσουμε οτι το σχετικό νομοσχέδιο για το ΓεΣΥ θα έπρεπε να είχε ήδη πάρει το πράσινο φως από την Ολομέλεια της Βουλής, από τον Νοέμβριο του 2014, εντούτοις παραμένει ακόμη και σήμερα στα συρτάρια του υπουργείου, με τη δικαιολογία ότι βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους εμπλεκόμενους. Ωστόσο, οι άμεσα εμπλεκόμενοι όπως είναι ο ΟΑΥ, οι συντεχνίες και ο ιατρικός κόσμος, εκφράζουν έντονες διαμαρτυρίες γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν ενημερωθεί ώστε να μπορέσουν να έχουν ολοκληρωμένη άποψη για τις αλλαγές που προωθούνται.

Τι κρύβει η καθυστέρηση στην αυτονόμηση?

Η καθυστέρηση στην αυτονόμηση και την μηχανογράφηση των νοσηλευτηρίων, ενέχει σκοπιμότητες και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο ξεπούλημα των υπηρεσιών υγείας και συνεπώς στην ολοκληρωτική κατάρρευση των κραστικών νοσηλευτηρίων. Οι συνεχόμενες αναβολές στην αυτονόμηση γίνονονται από τη μια για συνταγματικούς λόγους, αφού το υπουργείο ψάχνει τρόπους για να καταργησει το δημοσιουπαλληλικό καθεστώς και δεν βρίσκει, και από την άλλη είναι το λογισμικό το οποίο έχει βαθιές ρίζες σε συμφέρονται αρκετών εκατομμυρίων. Συνεπώς έντεχνα η κυβέρνηση με τις ενέργειές της, οδηγεί αναγκαστικά στην εφαρμγογή ενός πολυασφαλιστικού συστήματος, το οποίο δεν θα μπορεί να στηρίξει πλήρως την υγεία όλων των πολιτών όπως θα έπρεπε, αλλά θα βοηθά απόλυτα στην επιβίωση των ασφαλιστικών εταιρειών.Εντονες είναι οι φωνές διαμαρτυρίες τόσο από τον ΟΑΥ όσο και από τα κόμματα αναφορικά με την προώθηση ενός πολυασφαλιστικού συστήματος.

Γιώργος Λουκαϊδης. «Ξεπουλούν την υγεία στις ασφαλιστικές»

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε ότι η μόνη των κυβερνώντων είναι η προώθηση συστήματος υγείας που θα ξεπουλά την υγεία στις ασφαλιστικές εταιρείες. Ένα σύστημα που αποδεδειγμένα είναι πολύ πιο δαπανηρό από αυτό που σχεδιάστηκε και συμφωνήθηκε , ένα σύστημα πολλών ταχυτήτων που δεν θα εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση στην υγεία σε όλους τους πολίτες, ένα σύστημα που θα χρειαστεί πολλά ακόμα χρόνια σχεδιασμών και πολλά ακόμη εκατομμύρια για μελέτες.

Στην Αντεπίθεση ο ΟΑΥ

Στην αντεπίθεση πέρασε και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, ύστερα από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού, απορρίπτοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους ισχυρισμούς του Φίλιππου Πατσαλή ότι για την νέα αναβολή ευθύνεται ο ΟΑΥ, χαρακτηρίζοντάς τους άδικους, αβάσιμους και παραπλανητικούς. Ο ΟΑΥ, υπογραμμίζει πως «δεν μπορεί να επωμιστεί τις ευθύνες για την απουσία βούλησης για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ όπως έχει σχεδιαστεί και συμφωνηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους, ούτε και να επωμιστεί ευθύνες για τις πράξεις, τις παραλείψεις και την ολιγωρία άλλων». Αναφέρει δε ότι η θέση Πατσαλή ότι η έναρξη της εφαρμογής του Σχεδίου δεν είναι δυνατή λόγω καθυστέρησης στην ετοιμασία ενός ολοκληρωμένου συστήματος Πληροφορικής, δεν ευσταθεί αλλά η εφαρμογή της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ για την πρωτοβάθμια περίθαλψη εξαρτάται από την ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου το οποίο δεν έχει κατατεθεί ακόμη ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Παραδοχή υπουργού για κατάρρευση των Νοσοκομείων

Αντίθετα, η κατάσταση στον τομέα της υγείας εκτροχιάζεται επικίνδυνα τους τελευταίους μήνες, ενώ είναι ενδεικτική η ωμή παραδοχή του Υπουργού ότι η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει τον τομέα της υγείας σε κατάρρευση, και ότι δεν μπορούν να γίνουν θαύματα. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι γιατροί εξαναγκάζονται σε παραίτηση λόγω των τραγικών συνθηκών εργασίας και όχι μόνο, που επικρατούν στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Κραυγή αγωνίας εκφράζει το σύνολο των γιατρών των κρατικών νοσηλευτηρίων από όλες τις κλινικές, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα συσσωρεύονται μέρα με τη μέρα, και τα περιθώρια λήψης μέτρων από πλευράς υπουργείου, εξανεμίζονται εν αναμονή της αυτονόμησης και της εφαρμογής του ΓεΣΥ. Το ερώτημα που πλανάται ωστόσο, είναι εάν θα υπάρχουν κρατικά νοσηλευτήρια να αυτονομηθούν μέχρι να έρθει εκείνη η μέρα.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!