Ευθύνη όλων να μείνουμε μακριά από ανεύθυνες συμπεριφορές και να μάθουμε από τα λάθη μας

“Επιβάλλονται διαρθρωτικές αλλαγές που θα αναβαθμίσουν το δημόσιο τομέα και θα σταθεροποιήσουν ακόμη περισσότερο τα δημόσια οικονομικά, αλλαγές που πρέπει να υλοποιηθούν με την συνδρομή όλων των πολιτικών δυνάμεων”, επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, σε ομιλία του με θέμα “Κυπριακή οικονομία και ασφαλιστικός κλάδος: Προοπτικές ανάπτυξης”, στο πλαίσιο ασφαλιστικού συνεδρίου 2016 που διοργάνωσε στη Λευκωσία το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου.

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας με την προϋπόθεση, όπως σημείωσε, “να συνεχίσουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα και αξιοπιστία προωθώντας τις αλλαγές και τις τομές τις οποίες ο τόπος μας έχει ανάγκη”.

“Αναμένουμε για την φετινή χρονιά έναν από τους πιο ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στον ευρωπαϊκό χώρο, η ανεργία μειώνεται, η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα έχει σε ένα μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί και σημαντικές επενδύσεις όπως στα λιμάνια, στις μαρίνες και το καζίνο μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, τα δημόσια οικονομικά είναι υπό έλεγχο με περιθώρια για κάποιες σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις”, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, συνέχισε, “είναι σε όλους κατανοητό ότι μετά από τόσο βαθιά και παρατεταμένη περίοδο ύφεσης και συρρίκνωσης της οικονομίας οι επιπτώσεις και οι συνέπειες είναι ακόμη αισθητές και ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν”.

Ο ΥΠΟΙΚ διαβεβαίωσε ότι αυτός είναι ο προσανατολισμός της Κυβέρνησης, τονίζοντας ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια με την ίδια προσήλωση και ένταση γιατί κανένας δεν έχει το δικαίωμα να οδηγηθεί στον εφησυχασμό.

“Ούτε και πρέπει να μας διαφεύγει ότι αυτή την δεύτερη ευκαιρία την έχουμε εξασφαλίσει μέσα από τις θυσίες και τις προσπάθειες των συμπολιτών μας και ότι έχουμε υποχρέωση να την διαχειριστούμε υπεύθυνα”, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στον ασφαλιστικό τομέα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτός “βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο αυτού της εφαρμογής του Πλαισίου Αφερεγγυότητας 2, το οποίο εισάγει υποχρεώσεις στις ασφαλιστικές εταιρείες σε σχέση με την κεφαλαιακή τους επάρκεια”, προσθέτοντας ότι “με βάση την αποτίμηση κινδύνων εισάγει τεχνικές αποτίμησης και προτύπων διακυβέρνησης καθώς και πληροφόρηση που θα πρέπει να δίδεται στις εποπτικές αρχές και τους καταναλωτές.

Ανέφερε ότι πληροφορείται πως οι ασφαλιστικές έχουν εργαστεί εντατικά σε συνεργασία με την υπηρεσία ελέγχου των ασφαλιστικών εταιρειών και βρίσκονται σήμερα σε ένα καλό επίπεδο προετοιμασίας χωρίς σημαντικά προβλήματα σε σχέση με την εφαρμογή του νέου πλαισίου και πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο τρόπος της ανάπτυξης και της προοπτικής.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι πρόσθετες αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης που θα διαφοροποιήσουν ακόμη περισσότερο τα δεδομένα και τις υποχρεώσεις του ασφαλιστικού κλάδου και των επαγγελματιών του τομέα.

Είπε ακόμη ότι η εφαρμογή τα επόμενα χρόνια της ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με τη διαμονή ασφαλιστικών προϊόντων θα ρυθμίσει περαιτέρω τις εργασίες των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, των ασφαλιστικών εταιρειών και των υπαλλήλων τους, προσθέτοντας ότι η νέα οδηγία εξειδικεύει μεταξύ άλλων κανόνες διαφάνειας και επαγγελματικών προτύπων για αποφυγή της σύγκρουσης συμφερόντων, εισάγοντας πληρέστερη και πιο αποτελεσματική ενημέρωση στους καταναλωτές για τα ασφαλιστικά προϊόντα και για τα κόστη που συνεπάγεται η αγορά τους.

“Παρά τις προκλήσεις που αναπόφευκτα αυτές οι αλλαγές συνεπάγονται, η εφαρμογή της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας θα αναβαθμίσει τα ασφαλιστικά προϊόντα και την κατάρτιση των επαγγελματιών, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη του κοινού και συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη του κλάδου”, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για ανάπτυξη της βιομηχανίας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στις 13 Σεπτεμβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη της διαδικασίας ενοποίησης της εποπτείας των συνταξιοδοτικών ταμείων και των ασφαλιστικών εταιρειών κάτω από μια νέα, ανεξάρτητη, σύγχρονη εποπτική αρχή.

Ανέφερε επίσης ότι η ανάπτυξη ενός τομέα της οικονομίας όπως του ασφαλιστικού, συναρτάται άμεσα με την ευρωστία και τις προοπτικές της οικονομίας στο σύνολο της και πρόσθεσε ότι ένας τομέας δεν μπορεί να αναπτυχθεί αποτελεσματικά κατ` εξαίρεση του πλαισίου στο οποίο βρίσκεται και λειτουργεί.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι τρία και πλέον χρόνια από την κορύφωση της άνευ προηγουμένου κρίσης που βιώσαμε ως κράτος και οικονομία, μπορούμε σήμερα ρεαλιστικά να προσβλέπουμε σε καλύτερες μέρες και σε ανάπτυξη σε όλους τους βασικούς παραγωγικούς τομείς της οικονομίας μας.

“Παρά το σοβαρό κλονισμό, η οικονομία μας έδειξε ότι διαθέτη αντοχές και προοπτικές. Διαψεύσαμε όσους προέβλεπαν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι η Κύπρος θα παρέμενε εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλος ύφεσης, όσους προέβλεπαν ειδικότερα ότι ο σημαντικός για την χώρα μας τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μέρος του οποίου είναι και ο ασφαλιστικός, θα χανόταν”, πρόσθεσε.

“Έχουμε στην πράξη βιώσει ότι η συστηματική και αξιόπιστη προσπάθεια φέρνει αποτελέσματα”, κατέληξε ο ΥΠΟΙΚ.

Η Έφορος Ασφαλίσεων Βικτώρια Νάταρ αναφέρθηκε στη εφαρμογή της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας Φερεγγυότητα 2 η οποία έχει σηματοδοτήσει, όπως είπε, στον τρόπο λειτουργίας των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών και παράλληλα την αλλαγή του τρόπου εποπτείας τους.

Ανέφερε ότι η οδηγία για την Φερεγγυότητα 2 απαιτεί όπως οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις διατηρούν συνεχώς επαρκή επίπεδα εποπτικών κεφαλαίων στη βάση νέων μεθόδων υπολογισμού του ρίσκου που αντιμετωπίζει η κάθε συγκεκριμένη επιχείρηση έτσι ώστε να υπάρχει 99,5% βεβαιότητα ότι η κάθε ασφαλιστική επιχείρηση θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις της έστω και αν επισυμβούν τα ακραία σενάρια κινδύνων που πρέπει να λαμβάνει υπόψη.

Είπε ακόμη ότι η οδηγία έχει επιβάλει επίσης ένα αυστηρό σύστημα διακυβέρνησης στις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές καθώς και νέες υποχρεώσεις για υποβολή εξειδικευμένων και πολύ λεπτομερών αναφορών επί συνεχούς βάσεως, ενώ αναφέρθηκε στη νέα οδηγία που θα εφαρμοστεί το 2018 σε σχέση με τη διαμονή ασφαλιστικών προϊόντων με στόχο την καλύτερη προστασία των συμφερόντων των ασφαλισμένων και των δικαιούχων.

Σε ομιλία της, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου Άρτεμις Παντελίδου είπε ότι το ΓΕΣΥ πρέπει να είναι αποτελεσματικό και να απαντά στις ανησυχίες των πολιτών και εξέφρασε την ελπίδα “οι φορείς της πολιτείας που αντιστρατεύονται την εμπλοκή μας (στο ΓΕΣΥ) να ξεπεράσουν τις ιδεολογικές τους προκαταλήψεις και αντί να καταστρέψουν αυτό που σήμερα αποδεδειγμένα εργάζεται αποτελεσματικά να το βελτιώσουν”.

“Συντηρώντας ένα σύστημα του οποίου οι παθογένειες δεν αντιμετωπίζονται από τους σχεδιασμούς δεν θα επιλύσουμε τα προβλήματα, αλλά θα οδηγήσουμε το ΓΕΣΥ μακριά από τις αντοχές της οικονομίας”, πρόσθεσε.

Σε σχέση με τον ασφαλιστικό τομέα, η κ. Παντελίδου είπε ότι η ασφαλιστική αγορά αποδεικνύει ότι είναι κτισμένη με γερά θεμέλια και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και να χειριστεί κρίσεις, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες.

“Αναγνωρίζουμε την ευθύνη μας απέναντι στον πελάτη και επιθυμούμε να συμβάλουμε στη δημιουργία οφέλους για την κοινωνία και την οικονομία στα πλαίσια της αποστολής μας”, ανέφερε και ευχαρίστησε τον ΥΠΟΙΚ γιατί συνέβαλε αποτελεσματικά στο άνοιγμα των επιχειρηματικών οριζόντων της βιομηχανίας αφαιρόντας και τα τελευταία εμπόδια για την εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών στα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά σχέδια.

Πηγή ΚΥΠΕ