Ευαισθητοποίηση για τη δωρεά οργάνων

Μέσω της σημερινής (10/07) συνάντησης, επιθυμούμε να εξευρεθούν τρόποι καλύτερου συντονισμού σε επίπεδο ΕΕ, αλλά και να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας και Προεδρεύων της Ατυπης Συνάντησης Υπουργών Υγείας της ΕΕ Σταύρος Μαλάς, εισερχόμενος στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία.

Συμφωνώντας με τον κ. Μαλά, ο Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Τζον Ντάλι ανέφερε ότι 63.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη λόγω έλλειψης οργάνων, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να αποφευχθεί ενθαρρύνοντας τον κόσμο να γίνει εθελοντικά δότες οργάνων

Ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι «η άτυπη συνάντηση θα συζητήσει δύο πολύ ευαίσθητα ζητήματα της εποχής μας».

Ένα εξ αυτών, είπε, «θα είναι η δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων με στόχο να συζητηθούν τρόποι καλύτερου συντονισμού σε επίπεδο ΕΕ». Πρόσθεσε ότι «φυσικά επιθυμούμε να κεντρίσουμε το ενδιαφέρουν της κοινωνίας μέσω από αυτή τη συζήτηση, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία προς την κατεύθυνση της δωρεάς οργάνων και της μεταμόσχευσης».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συνέχισε, θα συζητηθεί και το θέμα των διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας

Η Κύπρος, είπε, δεν είναι μόνο κράτος που αποτελεί την είσοδο για μεταδοτικές νόσους στην Ευρώπη, αλλά είναι επίσης και ένα κράτος που είναι πολύ ευαίσθητο σε τέτοιου είδους απειλές.

Ανέφερε δε ότι ο κ. Ντάλι θα παραστεί στην άτυπη συνεδρία για την ανταλλαγή απόψεων με τους Υπουργούς Υγείας της ΕΕ, προσθέτοντας ότι στη συνάντηση θα παρευρεθεί αργότερα και η Περιφερειακή Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Σουζάνα Τζάκαμπ.

Ο κ. Μαλάς είπε ότι κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας θα συζητηθεί και το θέμα του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της Υγείας.

«Θέλω να υπενθυμίσω ότι στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε έλλειμμα στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού υγείας». Νομίζω, πρόσθεσε, «ότι οι προβλέψεις εκτιμούν ότι ως το 2020 θα έχουμε έλλειμμα ενός εκ. ατόμων σε σχέση με ιατρικό και νοσοκομειακό προσωπικό».

Προσβλέπω στη συνεργασία και της Κομισιόν αλλά και των συναδέλφων μου στο Συμβούλιο κατά τη διάρκεια της συνάντησης, είπε τέλος.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντάλι ανέφερε ότι «63.000 άτομα πεθαίνουν στην Ευρώπη κάθε χρόνο λόγω έλλειψης οργάνων». Νομίζω, πρόσθεσε, «ότι αυτό είναι κάτι που μπορούμε να αποφύγουμε ενθαρρύνοντας τον κόσμο να δωρίσουν όργανα σε εθελοντική βάση».

Aναφερόμενος στην απειλή διασυνοριακά μεταδοτικών ασθενειών, υπενθύμισε ότι η Ευρώπη έχει ήδη εμπειρία από τέτοιου είδους περιπτώσεις στο παρελθόν.

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πότε θα συμβεί το επόμενο επεισόδιο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό πρέπει να προετοιμαζόμαστε κάθε λεπτό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους πολίτες μας».  Πρέπει να διασφαλίσουμε, συμπλήρωσε, ότι η κάθε χώρα είναι προετοιμασμένη στο επίπεδο που πρέπει.

Σε αναφορά του στην έλλειψη του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα υγείας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε τη θέση ότι μπορεί να βελτιωθεί μόνο αν αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης των συστημάτων υγείας.

«Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα και θεωρώ ότι με καλή οργάνωση και καινοτομία μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας θα συνεχίσουν να έχουν την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών υγείας», είπε.