Δρ. Π. Κατσιολούδης : Έχουμε φτάσει στον πάτο, πιο κάτω δεν μπορούμε να φτάσουμε

{loadposition ba_textlink}

O Δρ. Πέτρος Κατσιολούδης αριστίνδην υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος στην εκλογική περιφέρεια Κερύνειας, μιλά στην «24» εφ όλης της ύλης για την κυπριακή πραγματικότητα μέσα στην κρίση, την οικονομία, το πολιτικό παρασκήνιο και το κυπριακό.

Ο Δρ. Πέτρος Κατσιολούδης είναι ιατρός παθολόγος στο Γενικό Νοσοκομειο Λευκωσίας. Ασχολείται επίσης ενεργά με τον συνδικαλισμο και είναι μέρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβενητικών Ιατρών, ως Εκπρόσωπος Τύπου. Εκπροσωπεί και αντιπροσωπεύει τους Δημόσιους Ιατρούς στις διαβουλεύσεις για τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας.

Έχει εκπαιδευτεί στην Γηριατρική στο Πανεπιστήμιο του Κορκ της Ιρλανδίας, στην παρηγορητική θεραπεία του χρόνιου πόνου από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Παρηγορητικής Ιατρικής San Diego – California USA και στα Λοιμώδη Νοσήματα, Ηπατολογία και Μεταμοσχεύσεις Ήπατος στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο «Lazzaro Spallanzani» της Ρώμης στην Ιταλία.

Παράλληλα με άσκηση της κλινικής Ιατρικής, ασχολείται με την εκπαίδευση φοιτητών Ιατρικής, ασκούμενων ιατρών καθώς επίσης και ειδικευόμενων στην παθολογία. Έχει αναγορευτεί σε επίτιμο επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας – St George’s University of London.

Είναι μέλος του Πυρήνα Μάθησης Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και ασχολείται με την εκπαίδευση, κατάρτιση και εφαρμογή του θεσμού «δια βίου μάθησης», ολόκληρου του ανθρώπινου δυναμικού του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Εργάστηκε σε διάφορα δημόσια νοσηλευτήρια και Ιατρικά Κέντρα ανά την Κύπρο. Τώρα εργάζεται στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
Έχει ασχοληθεί με τα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα και έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Σωματείου της Ένωσης Νέων Καρπάσιας.

Παρασημοφορήθηκε με την ανώτατη τιμητική διάκριση του Μεταλλίου του Ιππότη του Τάγματος του Αστεριού της Ιταλίας, από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Giorgio Napolitano λόγω της πολυετούς προσφοράς στον τομέα ανθρωπιστικών και πολιτιστικών θεμάτων, την προώθηση της Ιταλικής Γλώσσας και Πολιτισμού στην Κύπρο και την ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας.

Είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε μαζί του, ώστε να τον γνωρίσουμε καλύτερα και να καταγράψουμε την οπτική γωνιά με την οποία αντικρίζει τις πολιτικές εξελίξεις ένας νέος πολιτικός.

24. Τι σας ώθησε να κατέλθετε σαν υποψήφιος στις επικείμενες Βουλευτικές Εκλογές του Μάη;
«Για να μπορέσω να απαντήσω στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να σας πω λίγα πράγματα για μένα, για να με γνωρίσετε καλύτερα και να κατανοήσετε τους λόγους που με ώθησαν προς αυτή την κατεύθυνση.
Είμαι πρόσφυγας με καταγωγή από την Καρπάσια της επαρχίας Κερύνειας. Το 1974 σε πολύ νεαρή ηλικία βίωσα τα φρικτά γεγονότα και τις ωδίνες του πολέμου. Έζησα για σειρά ετών σε συνθήκες εγκλωβισμού και μετά εξαναγκάστηκα να ξεριζωθώ και να καταλήξω στην προσφυγιά, μακριά από τους γονείς μου, μακρυά από τον τόπο που γεννήθηκα.
Οι συνθήκες της προσφυγιάς, ήταν δύσκολες, γεμάτες αντιξοότητες και αμέτρητες στερήσεις. Όλα αυτά με ώθησαν να επιλέξω μια κατεύθυνση, που εξέφραζε τις αξίες και τα ιδεώδη μου. Επέλεξα να ακολουθήσω την επιστήμη που είναι δίπλα στον άνθρωπο, για τον άνθρωπο, την ιατρική.
Οι καταστροφικές επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης και της επακόλουθης κρίσης σε όλα τα επίπεδα της κυπριακής κοινωνίας με τις περικοπές, τα μέτρα λιτότητας, την πρωτοφανή και διαρκή ανεργία, την διάβρωση των θεσμών, την διαφθορά και την διαπλοκή, τις επιπτώσεις στην Υγεία με προβλημάτισαν βαθιά.
Αυτό που αντίκριζα στην καθημερινή άσκηση του επαγγέλματος μου ήταν ο πόνος, η οργή, η πίκρα και η αγανάκτηση. Αισθανόμουν μέσα από τα λόγια των ασθενών μου την κοινωνική απαξίωση έναντι του πολιτικού μας συστήματος και του πολιτικού μας κατεστημένου ως άμεσα υπεύθυνου για την κατάντια μας.
Ο αφουγγρασμός των ασθενών μου αυτών των απλών πολιτών, των ανθρώπων που είναι δίπλα μας, με την απαρίθμηση όχι μόνο των προβληματων υγείας αλλά και πληθώρας προβλημάτων όπως τα προβλήματα με χρέη, την απώλεια εργασίας, την ανεργία, τα κοινωνικά παντοπωλεία για την επιβιώση, δηλαδή την φτώχεια και το χάσιμο της αξιοπρέπειας με ευαισθητοποιούσαν καθημερινά και κατ΄ επανάληψη.
Όλη αυτή η συσσωρευμένη απογοήτευση, πίκρα και αγανάκτηση είχε τεράστια επίδραση στην ψυχοσύνθεση μου. Όταν μετέπειτα, κατά την διάρκεια των επαφών μου σαν συνδικαλιστής με τα κόμματα, μου έγινε πρόταση από το Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος για να κατέλθω σαν αριστίνδην υποψήφιος στην επαρχία Κερύνειας, μετά από πολύμηνη σκέψη και προβληματισμό αποφάσισα να αποδεκτώ την πρόταση του, για να μπορέσω να πολεμήσω την διάβρωση των θεσμών, την κοινωνική νοσηρότητα, την σήψη και καταπληξία, μέσα από τα έδρανα της νομοθετικής εξουσίας.
Έχουμε φτάσει στον πάτο. Πιο κάτω δεν μπορούμε να φτάσουμε. Η διάγνωση έχει γίνει. Αυτό που μένει είναι η εξεύρεση της κατάλληλης και πιο αποτελεσματικής θεραπείας των πληγών και της νοσηρότητας που ταλανίζει την πατρίδα μας.
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τολμήρες και καινοτόμες λύσεις, οι οποίες να είναι σφαιρικές, ολιστικές με ορθές βάσεις για να γίνουν οι θεμέλιοι λίθοι μιας νέας κοινωνίας, μια κοινωνίας των πολίτων, με άμεση συμμετοχή τους στις μεταρρυθμίσεις και στα διορθωτικά μέτρα.
Ο κύπριος πολίτης πρέπει να είναι το επικέντρο όλων των μεταρρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων, με άμεση και ενεργή συμμετοχή γιατί αυτό υπαγορεύει η δημοκρατία.»

24. Γιατί με το Δημοκρατικό Κόμμα;

«Το Δημοκρατικό Κόμμα, αποτελεί ένα χώρο έκφρασης των δημοκρατικών αρχών και αξιών, ένα χώρο που δημιουργήθηκε για τη διαφύλαξη των θεσμών που θεμελίωσαν την Κυπριακή Δημοκρατία και τη διατήρησαν. Είναι o χώρος του κέντρου που κατέχει τον ρυθμιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου. Αυτός ο χώρος με ικανοποιεί και με εκφράζει απόλυτα.
Κλήθηκα να παραλάβω τη σκυτάλη ώστε να αγωνιστώ για το όραμα μιας επανενωμένης πατρίδας. Σκοπός μου είναι μια πατρίδα χωρίς στρατό κατοχής, μια Κυπριακή Δημοκρατία που να ανήκει σε όλους τους πολίτες της, μια πατρίδα ελεύθερη, όπου όλοι οι πολίτες της να έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες ελευθερίες.
Η επιλογή να εκπροσωπήσω σαν υποψήφιος την πολυαγαπημένη μας Κερύνεια αποτελεί για μένα την υπέρτατη τιμή και υποχρέωση.
Το μέλλον οικοδομείται με αρχές και αξίες μέσα από δραστικές, τολμηρές και καινοτόμες αλλαγές. Μόνο με θάρρος και τόλμη να πάμε μπροστά μπορεί να επέλθει η αλλαγή και η ανατροπή του κατεστημένου.»

24. Ποιοι είναι οι στόχοι σας και το όραμα σας;

«Είναι καιρός για αλλαγές και για μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να επιλεγούν άτομα που να αφουγκράζονται τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και να αντιλαμβάνονται τα αληθινά προβλήματα.
Επιλέγουμε τον άνθρωπο που είναι δίπλα μας, αυτόν που μας νιώθει και μας εκφράζει.
Έχουμε ανάγκη από μεταρρυθμίσεις στην Υγεία και αυτό το γνωρίζω από πρώτο χέρι ως γιατρός σε Δημόσιο Νοσοκομείο. Προτεραιότητα μου είναι ένα ασθενο-κεντρικό Εθνικό Σχέδιο Υγείας που θα διασφαλίζει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με ισότητα στη πρόσβαση για όλους τους πολίτες που τις έχουν ανάγκη.
Έχουμε σίγουρα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Υπηρεσία. Πιστεύω σε μια απλουστευμένη αλλά λειτουργική και παραγωγική Δημόσια Υπηρεσία που να εξυπηρετεί τους πολίτες. Θα παλέψω γι΄αυτό.
Κάθε μέρα αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο το μέγεθος της διαφθοράς και της διαπλοκής. Είναι καιρός να περάσουμε από τα λόγια στα έργα. Χρειαζόμαστε επιτακτικά και άμεσα αλλαγές στην νομοθεσία για οριστική πάταξη της διαφθοράς.
Χρειαζόμαστε μια πιο ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην διακυβέρνηση της χώρας μας, για να εδραιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικός ο θεσμός της Δημοκρατίας. Η δημοκρατία των πολιτών θα πρέπει να περάσει από τη θεωρία στην πράξη.
Η ανεργία βρίσκεται στα ύψη. Πολλοί νέοι και οικογενειάρχες ζουν με την αβεβαιότητα για το οικογενειακό τους εισόδημα. Πιστεύω στην στήριξη του παραγωγικού πληθυσμού και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με μετεξέλιξη και αναβάθμιση. Η επανεκκίνηση και ανάπτυξη της οικονομίας μας δεν μπορεί να αποκλείει τους μικρομεσαίους. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα δραστικά
Όσον αφορά το εθνικό μας θέμα δηλαδή την λύση του Κυπριακού, σαν Κερυνιώτης θέλω μια λύση με δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων στα σπίτια τους. Μας αξίζει μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος που να σέβεται όλες τις βασικές ελευθερίες και δικαιώματα όλων των πολιτών της Κύπρου μας.»
24. Ποιος είναι ο πρωταρχικός τομέας που προτίθεστε να δραστηριοποιηθείτε σε περίπτωση εκλογής σας;

«Είμαι ιατρός στην Δημόσια Υγεία και βιώνω καθημερινά τα τεράστια προβλήματα στον χώρο της Υγείας. Η Υγεία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη. Είναι το πολυτιμότερο αγαθό που υπάρχει και σαν τέτοιο πρέπει να προσφέρεται από το Κράτος σε όλους ανεξαίρετα τους πολίτες του.
Όταν οι πολίτες ενός κρατους δεν έχουν ίση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας τότε αυτό το κράτος πάσχει, ασθενεί. Η έλλειψη σθένους και κατεπέκταση υγείας, καθιστά ένα κράτος αδύνατο και ανάπηρο.
Ένα κράτος πρέπει να θεωρεί την υγεία του πληθυσμού του σαν επένδυση, για να έχει ένα υγιή παραγωγικό πληθυσμό που να προωθει την ανάπτυξη. Ποτέ να μην θεωρείται σαν δαπάνη.
Μην ξεχνούμε ότι όλοι μας ανεξαιρέτως είμαστε δυνητικά επιρρεπείς να αναπτύξουμε σε κάποια φάση της ζωής μας κάποια νόσο ή κάποια ασθένεια. Μπορεί αυτή να είναι παροδική, μπορεί να είναι χρόνια ή και σπάνια. Συγκεκριμένες κατηγορίες νοσημάτων απορροφούν τεράστια κονδύλια λόγω της σπανιότητας και του κόστους των φαρμάκων π.χ. καρκίνος, νεφροπάθειες, καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, αυτοάνοσα νοσήματα, εκφυλιστικές νευρολογικες παθήσεις κ.α. Σε αυτές τις συγκεκριμένες παθήσεις πρέπει να συνεισφέρει άμεσα και επιτακτικά το κράτος.
Όλα αυτά τα προβλήματα, η υποστελέχωση των νοσοκομείων, οι μεγάλες λίστες αναμονής, η έλλειψη αναλωσίμων και φαρμάκων, η έλλειψη ηλεκτρονικού φακέλου, η έλλειψη κοστολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και η έλλειψη αυτονόμησης αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων καθιστώντας τα δυσλειτουργικά και αναποτελεσματικά.
Το παρόν σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας του Δημοσίου είναι στον αναπνευστήρα. Είναι επιτακτική αναγκή λοιπόν το κράτος να προχωρήσει σε ενδυνάμωση τους με αναδιαρθρώσεις και μεταρρυθμίσεις για να γινουν πιο αποτελεσματικά και παραγωγικά, για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τον ιδιωτικό τομέα στα πλαίσια του ΓεΣΥ.
Η αυτονόμηση είναι το πρώτο βήμα για να προχωρήσουμε με χρονοδιάγραμμα στην υλοποίηση ενός σφαιρικού Εθνικού Σχεδίου Υγείας με ίσοτητα στην πρόσβαση για όλο τον πληθυσμό με βάσει τις ανάγκες των ασθενών.
Σημαντικό ρόλο στις διαβουλεύσεις έχουν και οι επαγγελματίες υγείας. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας που αποδεδειγμένα διακατέχονται από υψηλό επίπεδο κατάρτισης είναι βαθιά γνώστες του συστήματος και μπορούν κάλλιστα να συνεισφέρουν στην διαδικάσια διαβούλευσης και να ενισχύσουν την όλη διαδικάσια αυτονόμησης και δημιουργίας ΓεΣΥ. Δεν πρέπει να στοχοποιούνται για την υφιστάμενη κατάσταση. Είναι και αυτοί θύματα των ανεπαρκειών δράσης των εκάστοτε εκτελεστικών εξουσιών. Η ατολμία, μας έχει φέρει αυτό το αποτέλεσμα.
Εξίσου σημαντικό ρόλο έχουν και οι εμπειρογνώμονες τεχνοκράτες καθώς επίσης και οι υπόλοιποι κοινωνικοί εταίροι.
Η βουλή και οι υποψήφιοι νέοι βουλευτές μπορούν να βοηθήσουν με την βελτίωση και ψήφιση της νέας νομοθεσίας. Από εκεί και πέρα την πραγματική ευθύνη την φέρει η εκτελεστική εξουσία»

24. Κλείνοντας τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες σε σχέση με τις επικείμενες Βουλευτικές Εκλογές 2016;
«Αγαπητοί φίλοι και φίλες, μέσα σε δύσκολους καιρούς, καλείστε να αναδείξετε με την ψήφο σας νέα άτομα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι καιροί που διανύουμε είναι δυσοίωνοι. Γι’ αυτό οι επιλογές, και οι αποφάσεις γίνονται δύσκολες. Καλείστε να αποφασίσετε ποιος υποψήφιος αντιπροσωπεύει καλύτερα τις ανάγκες και τις ανησυχίες σας.
Να επιλέξετε τον εκπρόσωπο σας με γνώμονα τις θέσεις του για μια υγιή κοινωνία, μια ισότιμη, έντιμη και ανθρωποκεντρική αντιπροσώπευση.
Είναι καιρός για αλλαγές κυρίως για μεταρρυθμίσεις. Καλείστε να επιλέξετε άτομα που αφουγκράζονται τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και αντιλαμβάνονται τα αληθινά προβλήματα.
Επιλέγουμε τον άνθρωπο που είναι δίπλα μας, αυτόν που μας νιώθει και μας εκφράζει.
Η επιλογή είναι δική σας, σε σας και η ισχύς.
Επιλέξετε με το χέρι στην καρδιά, επιλέξετε με τη συνείδηση σας»
24. Σας ευχαριστώ πολύ