Ευρυβιάδης: “Δεν επιβάλλεται η διχοτόμηση”

{loadposition ba_textlink}

Τη θέση ότι δεν μπορεί να επιβληθεί η διχοτόμηση και ότι ο λαός της Κύπρου δεν θα της προσέδιδε ποτέ νομιμότητα εκφράζει ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο Ευριπίδης Ευρυβιάδης, σχολιάζοντας άρθρο του Economist σε επιστολή του, στο διεθνές περιοδικό που δημοσιεύεται το Σάββατο.

Σε δημοσίευμά του ημερομηνίας 29 Νοεμβρίου το περιοδικό αναφερόταν στο αδιέξοδο που έχει καταλήξει προς το παρόν η διαπραγματευτική διαδικασία. Έγραφε, μεταξύ άλλων, ότι «πολλοί παρατηρητές έχουν αμφιβολίες ότι η ομοσπονδιακή λύση θα λειτουργούσε» και έκανε αναφορά σε έκθεση του προηγούμενου Μαρτίου της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων (International Crisis Group) που προωθεί την ιδέα δύο ξεχωριστών κρατών εντός ΕΕ.

Το δημοσίευμα του Economist έκανε επίσης αναφορά στο γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους οι συγγραφείς εκθέσεων στο προσφάτως εκδοθέν βιβλίο “Resolving Cyprus: New Approaches to Conflict Resolution” επιμέλειας του Τζέιμς Κερ – Λίντζι παρουσιάζονται δύσπιστοι ως προς μια επίλυση και αρκετοί προτείνουν μια πολύ χαλαρή ομοσπονδία ή ακόμα και διχοτόμηση.

«Η διχοτόμηση θα άνοιγε τα σύνορα, θα επέστρεφε περισσότερη περιουσία και εδάφη (συμπεριλαμβανομένου του θερέτρου φάντασμα των Βαρωσίων, δίπλα στην Αμμόχωστο) στους Ε/κ και θα έθετε τέρμα στην διεθνή απομόνωση των Τ/κ. Αν οι τελευταίες συνομιλίες αποτύχουν, μπορεί να έρθει ο καιρός της», κατέληγε.

Όσον αφορά τον τίτλο του αρθρογράφου ότι το Κυπριακού είναι «δύσκολο» (intractable), ή «αδύνατο να επιλυθεί» (insoluble), ο κ. Ευριβιάδης εκφράζει τη θέση ότι δεν ισχύει καμία εξ αυτών. Εκτός, προσθέτει, «αν κάποιος είναι πρόθυμος να αποδεχθεί ότι ένα πιο ισχυρό κράτος μπορεί να δια της βίας να διαμελίσει ένα από τα γειτονικά του κράτη».

Ότι, συνεχίζει, κανένα ψήφισμα του ΟΗΕ ή απόφαση του ΕΔΑΔ έχει σημασία, ότι οι διεθνείς κανόνες δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση κατοχής, ότι τα πολιτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχουν καθολική εφαρμογή, ότι η ρητορική της Άγκυρας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπάρχει, αληθεύει και ότι η Κύπρος είναι κράτος υποτελές στην Τουρκία.

Αν κάποιος αποδεχθεί τα πιο πάνω, αναφέρει ο κ. Ευριβιάδης, «που με λύπη αλλά χωρίς να προκαλείται έκπληξη, φαίνεται να πράττετε, τότε αυτή η λογική οδηγεί στο συμπέρασμά σας περί διχοτόμησης, το οποίο σε παλιότερους καιρούς αποτελούσε το αγαπημένο φετίχ των γραφειοκρατών της αποικιοκρατίας».
Κατά τον ίδιο «μια γρήγορη ματιά στην ιστορία της διχοτόμησης τον 20ο αιώνα αποκαλύπτει την ηθική και πολιτική χρεοκοπία της».

Η ΕΕ, υπενθυμίζει, «αγωνίστηκε για ενότητα, όχι τη διαίρεση». Υπάρχει, αναφέρει, «ένας κίνδυνος με το επιχείρημά σας» προσθέτοντας ότι «η διχοτόμηση ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για άλλα φαινομενικά `δύσκολα΄` ή `αδύνατο να επιλυθούν` διεθνή προβλήματα».

«Η διχοτόμηση της Κύπρου μπορεί να παραμένει μια αγαπημένη έννοια για πολλούς ακαδημαϊκούς», γράφει ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο, «αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να επιβληθεί».

Καταλήγει τέλος ότι «η νομιμότητα για την εφαρμογή της δεν θα τους παραχωρηθεί από το λαό της Κύπρου, οποιοδήποτε τέχνασμα και να χρησιμοποιηθεί».

Δώστε στον νέο απεσταλμένο του ΟΗΕ μια ευκαιρία, σχολιάζει ο Χάνει.

Εξάλλου, το δημοσίευμα του Economist σχολιάζει με επιστολή του προς το περιοδικό και ο πρώην Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας στην Κύπρο για την περίοδο 1997 – 2003 Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος εκφράζει τη θέση ότι «θα ήταν σίγουρα καλύτερο για όλα τα μέρη να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δώσουν στο νέο απεσταλμένο του ΟΗΕ μια δίκαιη ευκαιρία να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης».

Το πρόβλημα σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι «στις εναλλακτικές της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας θα χρειαστεί από τα μέρη να συμφωνήσουν σε ακριβώς τα ίδια θέματα που δυσκολεύουν την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ: εδαφικό, περιουσιακό, ασφάλεια».

Γιατί λοιπόν διερωτάται ο κ. Χάνει «τα μέρη θα έπρεπε να αποδεχθούν επώδυνους συμβιβασμούς για ένα μικρότερο έπαθλο»;
Ο τ/κ διαπραγματευτής Εργκιούν Ολγκούν «προωθούσε τις ίδιες ιδιαίτερα θεωρητικές αντιρρήσεις στην ομοσπονδία από τότε που εργαζόταν για τον Ραούφ Ντενκτάς στο τέλος του προηγούμενου αιώνα», αναφέρει.

Και η αντίδραση των Ε/κ στις πρόσφατες θαλάσσιες προκλήσεις της Τουρκίας, φαίνεται να τους τυφλώνει στη σκληρή πραγματικότητα ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου θα έχουν πραγματικά οφέλη για τους ανθρώπους στο νησί «μόνο αν συνεργαστούν για την ανάπτυξή τους, συμπεριλαμβανομένης και με την Τουρκία».

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, “υποψιάζομαι ότι ο Ε/κ Πρόεδρος που θα αποδεχθεί διχοτόμηση και θα αναγνωρίσει τη λεγόμενη ΤΔΒΚ ως ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος και πλήρες μέλος της ΕΕ, δεν έχει ακόμα γεννηθεί».

Πηγή: KYΠΕ