Φ. Φωτίου: “Η Τουρκία εμποδίζει το έργο της ΔΕΑ”

Το πρόγραμμα εκταφών της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοουμένους προσκρούει σε σοβαρά προβλήματα που μπορούν μόνο να επιλυθούν αν η Τουρκία επιτρέψει το άνοιγμα των λεγόμενων στρατιωτικών ζωνών για τις εκταφές, όπως και τα αρχεία του τουρκικού στρατού για την εξασφάλιση των στοιχείων που απαιτούνται, τόνισε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου σε ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων της κοινότητας Λυμπιών κατά την τουρκική εισβολή, που τελέστηκε σήμερα.

Η μέχρι τώρα στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας, ανέφερε ο κ. Φωτίου, αποτελεί μια συνεχή πρόκληση για την πολιτισμένη ανθρωπότητα, αφού προσβάλλει τις πανανθρώπινες και οικουμενικές αξίες της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας και τόνισε ότι “η κατοχική πλευρά θα πρέπει επιτέλους να συνεργαστεί. Σαράντα ένα χρόνια μετά δεν μπορεί η αλήθεια να αποκρύβεται άλλο”.

Ο Επίτροπος σημείωσε περαιτέρω ότι κάθε περίπτωση πεσόντα και αγνοουμένου μας που μνημονεύουμε και τιμούμε, δυναμώνει τη θέληση και ενισχύει την αποφασιστικότητα μας να αγωνιστούμε και να πετύχουμε μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση, η οποία να ακυρώνει τα τετελεσμένα της εισβολής και να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, όπως και με το κεκτημένο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια λύση με την οποία να γίνονται σεβαστά και να διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, η δική μας πλευρά καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις και να δημιουργηθεί μια νέα και πιο πολλά υποσχόμενη για όλους εποχή για την Κύπρο. “Εναπόκειται όμως περισσότερο στην ίδια την Τουρκία, που έχει την πρώτη και μεγαλύτερη ευθύνη, να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού παίρνοντας τις απαραίτητες αποφάσεις. Οι προθέσεις και διακηρύξεις είναι ένα πράγμα, και οι αποφάσεις άλλο”, είπε

Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι σε αυτές τις στιγμές η ενότητα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο θα στηρίξουμε τον αγώνα μας για ελευθερία και αποκατάσταση των απαράγραπτων δικαίων και δικαιωμάτων του λαού μας, τονίζοντας παράλληλα ότι η ενότητα δεν πρέπει να είναι ένα απλό σχήμα λόγου ούτε ευκαιριακό σύνθημα, αλλά μόνιμη μας έγνοια και σταθερή επιδίωξη της πολιτικής μας.

Μνημονεύοντας “τα πέντε παλληκάρια των Λυμπιών”, Ανδρέα Βαρνάβα, ο Λούκα Δημητρίου, Θεόδωρο Μαυρόσαββα, Γεώργιο Σκουλιά Τολαρή, Κώστα Νικολάου Καψοκάρτη, ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι αντιστάθηκαν μέχρι τέλους στο βάρβαρο εισβολέα και λάμπρυναν με την αυτοθυσία τους το πεπρωμένο μας. “Το παράδειγμά τους φωτίζει το δρόμο της τιμής και του καθήκοντος εμάς των ζώντων να συνεχίσουμε τον αγώνα για την επικράτηση των δικαίων του λαού μας με πρώτο και κύριο στόχο την απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή”, είπε.

Τα ονόματα και των πέντε ήταν για πολλά χρόνια στον κατάλογο των αγνοουμένων, της πιο συγκλονιστικής και, συνάμα, σκληρής πτυχής της τραγωδίας που έζησε ο τόπος μας το 1974, είπε ο κ. Φωτίου, ενώ ειδική αναφορά έκανε στις συνθήκες που έχασαν τη ζωή τους.