Ελεγκτική Υπηρεσία και ΑΗΚ μαζί για ενδιάμεση λύση φυσικού αερίου

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΗΚ, κατά τη συνάντηση οι λειτουργοί της ΑΗΚ παρέδωσαν όλα τα σχετικά στοιχεία και δεδομένα που τους ζητήθηκαν.

Με αφορμή τη συνάντηση η ΑΗΚ διευκρινίζει εκ νέου ότι «ο τρόπος υπολογισμού του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση των προσφορών, στηρίζεται σε ένα μοντέλο το οποίο προσομοιάζει το σύστημα παραγωγής της ΑΗΚ και το οποίο διαλαμβάνει όλα τα στοιχεία και χαρακτηριστικά του συστήματος παραγωγής της ΑΗΚ», υποδεικνύοντας πως «ως εκ τούτου το μοντέλο αυτό δεν αποτελεί ‘μυστική φόρμουλα’ η οποία είναι δυνατό να ευνοεί οποιαδήποτε από τις εξεταζόμενες επιλογές, αφού αποτελεί προσομοίωση του υφιστάμενου συστήματος παραγωγής της ΑΗΚ».

Η ΑΗΚ σημειώνει ακόμη ότι το μοντέλο αυτό είχε δοθεί από την ΑΗΚ στην Δημόσια Εταιρεία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) η οποία και προκήρυξε το σχετικό Διαγωνισμό για την ενδιάμεση λύση, από τα πρώτα στάδια του Διαγωνισμού και έτυχε σχετικής έγκρισης των Συμβούλων της ΔΕΦΑ προτού ανοιχτούν οι σχετικές προσφορές.

Όπως προστίθεται, το συγκεκριμένο μοντέλο χρησιμοποιείται από την Αρχή Ηλεκτρισμού για δέκα περίπου χρόνια, για τον καθορισμό της βέλτιστης λειτουργίας του συστήματος παραγωγής της ΑΗΚ και βέβαια έχει εξελιχθεί μέσα από την πάροδο των χρόνων έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει και τις σχετικές αλλαγές που έχουν γίνει σταδιακά στο σύστημα παραγωγής του Οργανισμού.

Η ΑΗΚ υπενθυμίζει τέλος ότι η ΡΑΕΚ με δική της έκθεση που υποβλήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρει ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν καθώς και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της πρότασης της εταιρείας ITERA είναι «λογικά», ότι δηλαδή η πρόταση αυτή, όχι μόνο δεν οδηγεί σε ουσιαστική μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά είναι και πιο ακριβή από την υφιστάμενη χρήση υγρών καυσίμων.

«Αυτό δηλώθηκε και δημόσια από τον Πρόεδρο της ΡΑΕΚ και τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό  στις 2 Σεπτεμβρίου 2013» προστίθεται.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ