Γ.Δ Συνδέσμου τραπεζών: “Σηκώστε τα μανίκια υπάρχει προοπτική”

 


 Σας κάνουμε δώρο 500 ευρώ για τις διακοπές σας!!! 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


 

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι “αν κάνουμε εκείνα που πρέπει και εφαρμόσουμε το μνημόνιο θα πετύχουμε ένα δεύτερο οικονομικό θαύμα”, ανάλογο με αυτό που πετύχαμε την περίοδο μετά το 1974.

Σε συνέντευξή του στο Kυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων  ο κ. Καμμάς τονίζει ότι παρά τη “σκληρή και επώδυνη απόφαση του Eurogroup είμαστε εδώ, εξακολουθούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και να διαθέτουμε την καλή ποιότητα επαγγελματικών υπηρεσιών και τα πλεονεκτήματα, τα οποία έχουμε αναπτύξει για να κρατήσουμε τους ξένους επενδυτές και να προσελκύσουμε και άλλους. Υπάρχει τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς της οικονομίας αλλά και το πλαίσιο που είναι οι πολύ καλές νομικές, ελεγκτικές και λογιστικές υπηρεσίες».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι υπάρχουν εστίες για ανάπτυξη της οικονομίας, όπως τουρισμός, καζίνο, ναυτιλία και κρουαζιέρες, καθώς και η ανέγερση υποδομών για το φυσικό αέριο, έργο στο οποίο έχουν, όπως υπογραμμίζει, “σημαντικό ρόλο” να διαδραματίσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ακόμη και τομείς όπως είναι η μεταποίηση και η γεωργία μπορούν να αξιοποιηθούν και να προσφέρουν ευκαιρίες, σημειώνει.

Μάλιστα αναφέρει ότι τα περιοριστικά μέτρα θα πρέπει το γρηγορότερο δυνατό να αρθούν με την προϋπόθεση να υπάρξει πρώτα μια σταθερότητα στο σύστημα, ενώ αναφέρει ότι θέση του Συνδέσμου Τραπεζών είναι ότι το καθεστώς αναδιάρθρωσης/αναδιοργάνωσης στην Τράπεζα Κύπρου θα έπρεπε να προχωρήσει με “πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς” γιατί αυτό βοηθά στο να επέλθει η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην οικονομία γενικότερα.

Τέλος χαιρετίζει, εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών, το διορισμό Διευθύνοντα Συμβούλου στην Τράπεζα Κύπρου και εκφράζει την ετοιμότητα του Συνδέσμου για συνεργασία και οποιαδήποτε στήριξη χρειαστεί.

Σε σχέση με την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο, σημειώνει ότι από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι τον Οκτώβριο του 2011 η ΕΕ, διαμέσου βοήθειας προς κράτη, έδωσε 4,5 τρισεκατομμύρια ευρώ για βοήθεια τραπεζών, ενώ για 10 δισεκατομμύρια ευρώ προς την Κύπρο έγινε ακριβώς το αντίθετο και θα έπρεπε, όπως αναφέρει, να διασώσουμε τις τράπεζες μας με ίδια μέσα (bail-in).

 

Αναφέρει επίσης ότι στο προσχέδιο οδηγίας που βρίσκεται υπό διαβούλευση για αρκετό καιρό και συζητήθηκε εντός Απριλίου στις διεργασίες της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης αναφερόταν ότι οι τρεχούμενοι λογαριασμοί εταιρειών δεν τυγχάνουν κούρεμα, όπως έγινε στην περίπτωση της Κύπρου.

 

Ειδικότερα, σε σχέση με την έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης, ο κ. Καμμάς είπε ότι “θα πρέπει να προχωρήσει με τάχιστους ρυθμούς γιατί βοηθά στο να επανέλθει η ομαλότητα στο σύστημα”, σημειώνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη όλων προς το σύστημα και θα εισέλθουμε σε μια νέα πορεία.

 

“Το θέμα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης πρέπει να προχωρήσει και να κλείσει το συντομότερο δυνατό γιατί εμποδίζει και την Τράπεζα και την οικονομία στο σύνολο της”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας και μια τέτοια εξέλιξη βοηθά στο να τις αντιμετωπίσουμε”. 

“Το συντομότερο δυνατό η Τράπεζα πρέπει να δοθεί στους υφιστάμενους μετόχους της”, οι οποίοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση και να διοριστεί Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο με τη σειρά του θα εκλέξει Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, είπε ο κ. Καμμάς, σημειώνοντας αυτά ανέφερε ο Σύνδεσμος και κατά τις επαφές του με την Τρόικα.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα μπορούσε να βγει η Τράπεζα Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης ακόμη και σήμερα αν γινόταν με κάποιο τρόπο χρήση των κεφαλαίων που είναι δεσμευμένα, όπως για παράδειγμα με τη χρήση κάποιων χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως είναι τα λεγόμενα Cocos, ο κ. Καμμάς είπε ότι υπάρχουν διάφορες προτάσεις τις οποίες έχουμε δει και θα πρέπει να αξιολογηθούν από αυτούς που έχουν την ευθύνη. Αναφέροντας ότι μια από τις προτάσεις είναι και η έκδοση ομολόγων Cocos, ο ΓΔ του Συνδέσμου Τραπεζών είπε ότι “εκείνοι που έχουν αναλάβει να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση, σε αυτούς είναι και η ευθύνη να αξιολογήσουν αυτές τις προτάσεις και να προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό”.

Σε σχέση με τις προοπτικές ανάπτυξης, ο κ. Καμμάς είπε ότι υπάρχουν εστίες για ανάπτυξη της οικονομίας, τις οποίες “πρέπει να μελετήσουμε σοβαρά και να δούμε τι είναι τα πλεονεκτήματά μας”.

 

Πρόσθεσε ότι παρά την σκληρή απόφαση του Eurogroup, έχουμε ως δεδομένο ότι το δημόσιο χρέος θα είναι βιώσιμο, έχουμε τα φορολογικά πλεονεκτήματα, το φορολογικό και εποπτικό πλαίσιο, τον τομέα των υπηρεσιών, τις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας και το επαγγελματικό και καλά μορφωμένο εργατικό δυναμικό, ενώ ο εταιρικός φόρος αυξήθηκε οριακά και παραμένει ο πιο χαμηλός στην Ευρώπη.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις οικονομικές δραστηριότητες που θα ξεκινήσουν στην Κύπρο, όπως είναι η ανέγερση της υποδομής για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, που είναι, όπως είπε, “πάρα πολλά πράγματα”, όπως δρόμοι, προσωπικό, διαμονή προσωπικού και διατροφή.

Να ανασκουμπωθούμε και να αρχίσουμε να δουλεύουμε, να βγούμε προς τα έξω και να φέρουμε δουλειές για να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα μας, πρόσθεσε.

 

Περιοριστικά μέτρα

Στη συνέντευξη του, ο κ. Καμμάς είπε ότι τα περιοριστικά μέτρα “θα πρέπει να αρθούν το γρηγορότερο δυνατό”, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει πρώτα μια σταθερότητα στο σύστημα, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό το λόγο το καθεστώς εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό γιατί αυτό θα βοηθήσει και στο να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Αναφέροντας ότι πρέπει να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα στον κόσμο, ο ΓΔ του Συνδέσμου Τραπεζών επισήμανε ότι “είμαστε στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ, είμαστε το ανατολικό σύνορο της ΕΕ στην Μέση Ανατολή, έχουμε την τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς της οικονομίας” και “υπάρχουν τομείς της οικονομίας στους οποίους μπορούμε να βασιστούμε για την επανεκκίνηση”, τονίζοντας ότι σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί και το γεγονός ότι “το τραπεζικό σύστημα έχει την κατάλληλη τεχνογνωσία την οποία απέκτησε όλα αυτά τα χρόνια”.

Εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός, με άξιους ανθρώπους, καλούς τεχνοκράτες και τίμιους και σημείωσε ότι ακόμη και τομείς όπως είναι η μεταποίηση και η γεωργία μπορούν να αξιοποιηθούν και να προσφέρουν ευκαιρίες.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες στον τομέα της αγοράς ακινήτων όπως γίνεται σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα μέσω της προσφοράς κινήτρων, όπως είναι η αγορά οικίας από ξένο σε αντάλλαγμα την κατάθεση ενός ποσού σε τράπεζα.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα μπορούσαν τα περιοριστικά μέτρα να περιοριστούν κατά κάποιο τρόπο στην Τράπεζα Κύπρου, για την οποία εκκρεμούν σημαντικές εξελίξεις, ο κ. Καμμάς είπε ότι σε επιστολή του Συνδέσμου Τραπεζών προς τον Υπουργό Οικονομικών επιστολής που στάλθηκε εντός Απριλίου, αναφερόταν δεν θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ τραπεζών.

Σημείωσε ότι η ομόφωνη απόφαση των μελών του Συνδέσμου Τραπεζών ήταν ότι στην εσωτερική αγορά δεν θα έπρεπε να υπήρχαν καθόλου περιορισμοί, ενώ η πλειονότητα, όπως είπε, των μέτρων που έχει εισηγηθεί ο Σύνδεσμος έχουν εφαρμοστεί. 

Ανέφερε επίσης ότι στην επιστολή τα μέλη του Συνδέσμου πρότειναν χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα, οι οποίες έχουν ήδη εφαρμοστεί και πρόσθεσε ότι η συνεργασία του Συνδέσμου με το Υπουργείο Οικονομικών είναι και σημαντική και έχει ενδυναμωθεί, ειδικά τον τελευταίο καιρό.

Σε παρατήρηση ότι τα περιοριστικά μέτρα δημιουργούν προβλήματα, ιδιαίτερα στις διεθνείς συναλλαγές των τραπεζών, ο κ. Καμμάς είπε ότι πάγια θέση του Συνδέσμου η οποία εκφράστηκε και στην ΚΤ και στο ΥΠΟΙΚ, ήταν ότι η κάθε τράπεζα θα πρέπει να μπορεί να εξυπηρετεί τους διεθνείς πελάτες της, κάτω από τη συνεχή παρακολούθηση της ρευστότητας της, σύμφωνα με το διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών.

“Έχει ελευθεροποιηθεί κάπως το σύστημα αλλά δεν είναι σωστό να έχουμε περιορισμούς καθώς είμαστε στην Ευρωζώνη και δεν μπορούμε να έχουμε δύο ευρώ”, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης σε μηχανισμούς εντός ΕΕ που μπορούν να βοηθήσουν σε θέματα ρευστότητας και πρόσθεσε ότι αυτά είναι θέματα ΚΤ και ΥΠΟΙΚ και αν χρειάζεται θα πρέπει να τα επανεξετάσουν και να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες.

Επιπλέον, ο κ. Καμμάς χαρακτήρισε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση έστω και αργοπορημένο το γεγονός ότι η ΕΚΤ έκανε αποδεκτά τα κυπριακά ομόλογα ως εγγύηση για παραχώρηση ρευστότητας στις τράπεζες.   

 

 

Αναδιοργανώσεις δανείων

Όσον αφορά τις αναδιοργανώσεις δανείων από τις τράπεζες, ο κ. Καμμάς είπε στο ΚΥΠΕ ότι θέση του Συνδέσμου την οποία ανέφερε και στην Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) και σε συνάντηση με την Τρόικα είναι πως υπάρχει πρόβλημα από τη στιγμή που θα θεωρηθεί μη εξυπηρετούμενο ένα δάνειο, το οποίο θα τύχει αναδιοργάνωσης, γιατί η τράπεζα θα είναι αναγκασμένη να αυξήσει τις προβλέψεις για επισφάλειες, οι οποίες οδηγούν σε αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες και μειώνουν την επικερδότητα της τράπεζας. 

Είπε ότι εισήγηση του Συνδέσμου σε αυτό το θέμα είναι ότι “ίσως χρειάζεται μια καλύτερη διαβούλευση και πιο συστηματικός διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων για να προχωρούμε σωστά με στόχο να βοηθηθεί η οικονομική δραστηριότητα”.

Χαιρέτισε το γεγονός ότι ξεκίνησε από την ΚΤ με πιο συστηματικό τρόπο να γίνεται διαβούλευση επί του θέματος., ενώ σημείωσε ότι ο Σύνδεσμος αναμένει και την απάντηση της ΚΤ στα ερωτήματα που έθεσε στο θέμα της επιμήκυνσης των δανείων.

 

Δανειστικά επιτόκια

Κληθείς να σχολιάσει την εφαρμογή από 1η Μαΐου της απόφασης της ΚΤ για επιβολή πέναλτι σε τράπεζες με επιτόκια καταθέσεων πέρα του 3,5%, ο κ. Καμμάς είπε ότι “και οι τράπεζες θέλουν να έχουν χαμηλά επιτόκια, διότι η μείωση του κόστους του χρήματος θα βοηθήσει να παρθούν και κάποιες επενδυτικές πρωτοβουλίες”, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι “έστω και αν μειωθούν τα επιτόκια, αυτό δεν σημαίνει πως θα υπάρχει ζήτηση για δανεισμό, εάν η οικονομική κατάσταση δεν είναι σταθερή και οι προσδοκίες είναι αρνητικές”.

Σύμφωνα με το ΓΔ του Συνδέσμου, με την κίνηση της ΚΤ υπάρχει μια πίεση προς τα κάτω των καταθετικών επιτοκίων που είναι σωστό και θα έχει αντίκτυπο, σταδιακά, στα δανειστικά επιτόκια, εφόσον σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Αναφέροντας ότι η απόφαση της ΚΤ αποτελεί το πορτογαλικό μοντέλο, ο κ. Καμμάς είπε στη συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ότι η διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι ότι “στην Κύπρο έχουμε περιοριστικά μέτρα”, ενώ στην Πορτογαλία δεν υπάρχουν.

Εξηγώντας τον τρόπο υπολογισμού των επιτοκίων από μια τράπεζα, ο κ. Καμμάς είπε ότι η κάθε τράπεζα έχει το δικό της βασικό επιτόκιο, το οποίο λαμβάνει υπόψη διάφορες παραμέτρους, όπως είναι, μεταξύ άλλων, το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, το διατραπεζικό επιτόκιο (Euribor), το κόστος άντλησης καταθέσεων στη χώρα μας, τους κινδύνους παραχώρησης ενός δανείου, τις προσδοκίες για την οικονομία, τη δομή του κόστους της τράπεζας και τη διάθεση μου να χρηματοδοτήσω οποιουσδήποτε επιχειρηματικούς κινδύνους εφόσον συνυπολογίσω τη γενικότερη οικονομική δραστηριότητα, ειδικότερα κατά κλάδο και πιο ειδικότερα κατά επενδυτή.

 

Απόφαση Eurogroup

Σύμφωνα με το ΓΔ του Συνδέσμου Τραπεζών, “βρισκόμαστε ακόμη κάτω από σοκ γιατί είναι πρωτόγνωρο αυτό που έγινε οι δύο συστημικές τράπεζες της χώρας, αντί να γίνουν bail out, να γίνουν bail in”.

Ανέφερε ότι συμμετείχε στις διεργασίες της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης στο Δουβλίνο πριν δύο εβδομάδες και όταν συζητήθηκε το θέμα της οδηγίας για την τραπεζική εξυγίανση και τη διάσωση με ίδια μέσα (bail-in) ενημέρωσε τους ομόλογους του τι σημαίνει bail-in στην πράξη με αποτέλεσμα να μείνουν άναυδοι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καμμάς είπε ότι στο προσχέδιο της οδηγίας, η οποία συζητείται εδώ και αρκετό καιρό, αναφερόταν ότι οι τρεχούμενοι λογαριασμοί εταιρειών δεν τυγχάνουν κούρεμα και εξήγησε ότι αν κάνεις κούρεμα τρεχούμενου λογαριασμού ενός επιχειρηματία, όπως έγινε στην περίπτωση της Κύπρου, σκοτώνεις την οικονομία.

 “Έρχεσαι να κάνεις ένα μνημόνιο για να βοηθήσεις τη χώρα να ανακάμψει, δεν κάνεις όμως κούρεμα σε τρεχούμενους λογαριασμούς γιατί σκοτώνεις την ανάπτυξη”, σημείωσε καταλήγοντας στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ