Γ.Λιλλήκας: «Δε θέλουν να αναγνωρίσουν τις ευθύνες τους»

Για την αντίδραση των κομμάτων και των κομματικών επιτελείων μίλησε ο Γ.Λιλλήκας, όσον αφορά τις ευθύνες κάποιων για το κούρεμα των καταθέσεων.

Ακολουθεί η σχετική Δήλωση: 

Είναι πρόκληση για τον κυπριακό λαό να αντιδρούν στην αποκατάσταση αυτής της κοινωνικής αδικίας εκείνα τα κόμματα και εκείνα τα εκλογικά επιτελεία τα οποία με τη ψήφο τους στήριξαν το κούρεμα των καταθέσεων. Εκείνα τα κόμματα και εκείνα τα εκλογικά επιτελεία τα οποία γνώριζαν ότι μπορούσαν να εξαιρέσουν για παράδειγμα τα Ταμεία Προνοίας, το παραδέχονται και αυτό υπάρχει στα πρακτικά των συνεδριάσεων, αλλά προτίμησαν να τα κουρέψουν και έρχονται σήμερα να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις συνέπειες του κουρέματος των καταθέσεων.

Όσον μας αφορά, εμείς ήμασταν από την πρώτη στιγμή, κάθετα ενάντια στο κούρεμα των καταθέσεων. Θα μπορούσε ο κ. Αναστασιάδης και οι βουλευτές που ψήφισαν το κούρεμα των καταθέσεων να αποφύγουν το κούρεμα και να αποδεχτούν άλλες εναλλακτικές προτάσεις που κάναμε και εμείς αλλά και οικονομολόγοι. Δυστυχώς αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους κρύβονται πίσω από την προεκλογική εκστρατεία ενώ υπόσχονται στο ΣΥΚΑΛΑ και σε άλλους οργανωμένους συνδέσμους που εκπροσωπούν τα θύματα του κουρέματος των καταθέσεων ότι θα τους ικανοποιήσουν το δίκαιο αίτημα τους. Αλλά όταν έρχεται η ώρα να συζητηθεί στη Βουλή και να ληφθεί απόφαση η οποία δημιουργεί προϋποθέσεις για αποκατάσταση αυτής της αδικίας τουλάχιστον στο 75%, φαίνεται να αντιδρούν γιατί στην πραγματικότητα δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τις δικές τους ευθύνες.

Θέλω να ξεκαθαρίσω επίσης το εξής: δεν πρόκειται να αποκατασταθούν και ούτε είναι στόχος μας να αποκαταστήσουμε μετόχους των τραπεζών. Οι μέτοχοι των τραπεζών ήταν επενδυτές, γνώριζαν το ρίσκο της επένδυσης τους και όπως έπαιρναν τα κέρδη από το μερίδιο τους, έτσι και μειώθηκε η αξία των μετοχών τους.

Ταυτόχρονα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όσον μας αφορά, αναφερόμαστε στους κύπριους καταθέτες. Για αυτό και στη δική μας την Πρόταση περιλαμβάνονται τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά κριτήρια και το μέγεθος του ποσού που θα μπορούσε να αποκατασταθεί δεν ξεπερνά τα 2 δις ευρώ και όχι 9 δις ευρώ όπως έχω δει σε κάποια δημοσιεύματα.”