Γ. Λιλλήκας: “Το δύσκολο δεν είναι ανέφικτο στο Κυπριακό”


Διαβάστε επίσης γιατί ο Χριστόφιας παραπονέθηκε στον Μπαρόζο . Διαβάστε ακόμα “Οι Κύπριοι διαλέγουν βρετανικά πανεπιστήμια“.


Ο κ. Λιλλήκας οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις για ευρύ φάσμα θεμάτων που του τέθηκαν στα πλαίσια εκδήλωσης της Δεξαμενής Σκέψης «Θουκυδίδης», ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει «διαμόρφωση δικού μας πλαισίου λύσης», να δημιουργηθούν στρατηγικές συμμαχίες, να αξιοποιηθεί η γεωγραφική θέση της Κύπρου και να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Κύπρου στην ΕΕ. Προς αυτό το σκοπό, όπως εξήγησε, χρειάζεται να ακολουθηθεί μια «πολυεπίπεδη και σύνθετη πολιτική».

 

«Δέσμευσή μου είναι η απόσυρση όλων των μονομερών μας υποχωρήσεων», είπε. Παραδέχθηκε ότι «υπάρχει δυσκολία», προσθέτοντας ωστόσο ότι «το δύσκολο δεν είναι ανέφικτο». Υπενθύμισε πως κατά την περίοδο του 2004 παρά τις προειδοποιήσεις άλλων για ‘τελευταία ευκαιρία’, «συγκρουστήκαμε, υπερασπιστήκαμε τα εθνικά μας συμφέροντα». «Τι πάθαμε;», διερωτήθηκε, απαντώντας ταυτόχρονα, «τίποτα». Δύσκολο είναι, είπε, ανέφικτο δεν είναι. Την ίδια ώρα εξέφρασε τη θέση ότι «η δική μας η ευθύνη, των πολιτικών, είναι αντί να σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, να σηκώνουμε τα μανίκια πάνω και να εργαζόμαστε».

 

Παράλληλα, ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε και στο κλείδωμα των υποχωρήσεων που επιχειρείται μέσω πιθανής ενσωμάτωσης της λεγόμενης κωδικοποίησης των συγκλίσεων στο Κυπριακό με έμμεσο ή άμεσο τρόπο στο ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.  Ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι προς αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης, είναι «ήδη σε επαφή με δύο πρωτεύουσες».  Λέγοντας ότι τίποτε δεν είναι στατικό στην πολιτική αλλά τα πάντα αλλάζουν, ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει αλλαγή της διαδικασίας των συνομιλιών και να μετακινηθεί το Κυπριακό και πάλι σε πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Αυτό, είπε, δεν θα γίνει ενημερώνοντας απλώς τις ξένες Κυβερνήσεις αλλά εξαναγκάζοντας την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών. Όπως εξήγησε, αυτό θα γίνει όταν το κόστος για την ίδια γίνει πολύ ψηλό όπως για παράδειγμα η αναστολή της ενταξιακής της πορείας ή αν γνωρίζει ότι θα τεθεί τέρμα στην ειδική σχέση που έχει με την ΕΕ.  Μόνο τότε θ’ αλλάξει πολιτική, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει διασύνδεση του Κυπριακού με τους υδρογονάνθρακες ο υποψήφιος για την Προεδρία ανέφερε ότι «όχι, είμαι κάθετα αντίθετος». Το θέμα, είπε, δεν είναι κοινοτικό ζήτημα, ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι οι Τ/κ θα έχουν όφελος μετά την λύση του Κυπριακού.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την άποψη ότι με την πρόνοια σε παράρτημα του Σχεδίου Ανάν για έλεγχο μέρους της κυπριακής ΑΟΖ από τις βρετανικές βάσεις «χάναμε μεγάλο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ». Δίπλα από τη ζώνη που μας χωρίζει με την αιγυπτιακή ΑΟΖ η Shell έχει βρει πετρέλαιο, είπε, προσθέτοντας ότι «αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους προσωπικά τάχθηκα ενάντια στο σχέδιο Ανάν».

Κληθείς να εκτιμήσει το χρηματικό ύψος του οικονομικού οφέλους από το οικόπεδο 12, ανέφερε ότι θα κυμανθεί μεταξύ 80 και 100 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι αν υπολογίσουμε ότι θα αφαιρεθούν τα κόστη και η απόσβεση των υποδομών τότε παραμένουν 20 – 25 δισ. Αυτά, ανέφερε, θα μπορούσε να αξιοποιηθούν σήμερα, όχι για να μπουν στην ‘μαύρη τρύπα’, αλλά για να μπούμε στην ανάπτυξη το συντομότερο δυνατόν.

Ο κ Λιλλήκας τάχθηκε υπέρ του ελέγχου και της διαφάνειας όσον αφορά στη διαχείριση των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες. Πρότεινε ένα τολμηρό, όπως είπε, βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή  μετά τη δημιουργία του Ταμείου να ανατεθεί για μια περίοδο 5 – 7 χρόνων η διαχείριση του ταμείου σε αυτούς που διαχειρίζονται το Ταμείο της Νορβηγίας. Οι πολιτικοί, ανέφερε, δεν είναι ειδικοί σε επενδύσεις, πρέπει να πάμε σε επαγγελματικό επίπεδο.

Όσον αφορά, το μέρος των εσόδων που θα χρησιμοποιηθούν για τον κρατικό προϋπολογισμό, αυτό σύμφωνα με τον υποψήφιο για την Προεδρία θα πρέπει να είναι ένα μικρό μέρος της μεταξύ 3, 5 ή 10% και θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες κατευθύνσεις, όπως η αξιοποίηση του για τον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Πρέπει να αξιοποιηθούν τα έσοδα για απεξάρτησή της Κύπρου από συμβατικούς τομείς ενέργειας και στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συμπλήρωσε.

Να εφαρμοστούν οι αρχές Γκρέκο με απόλυτη αυστηρότητα, ήταν η δημόσια θέση του κ. Λιλλήκα από την πρώτη μέρα που ηγέρθηκε το θέμα στη Βουλή, όπως ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Εξέφρασε τη λύπη του γιατί είναι ο μόνος υποψήφιος που διόρισε διεθνή ελεγκτικό οίκο από την πρώτη μέρα της προεκλογικής εκστρατείας που θα τηρεί τα βιβλία εσόδων – εξόδων της και θα τα δημοσιοποιήσει .  Αναφέρθηκε σε προτάσεις που κατάθεσε για την καταπολέμηση της διαφθοράς, όπως η εφαρμογή του πόθεν έσχες, το να είναι υποχρεωτικές οι δικαστικές αποφάσεις, να εκπονηθεί νόμος για κατανομή αστικής και ποινικής ευθύνης σε πρόσωπα που ασκούν εξουσία και να υπάρχει διαφάνεια στις δημόσιες προσφορές.

Τοποθετούμενος για θέματα της οικονομίας ο υποψήφιος έκανε λόγο για ανάγκη να μειωθεί σταδιακά ο αριθμός υπαλλήλων στην κρατική μηχανή αλλά και για πιο αποτελεσματική διακυβέρνηση, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχει ηλεκτρονική διακυβέρνηση της τάξης του 80%, όπως σε άλλες χώρες για τις δοσοληψίες πολιτών – κράτους. Πρότεινε επίσης τη μείωση όλων των κλιμάκων με ανώτατη οροφή για τους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο τομέα, καθώς και αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα θα βοηθήσει και στον τερματισμό του ρουσφετιού. Να δοθούν, είπε μεταξύ άλλων, κίνητρα για αύξηση παραγωγικότητας:  Αυτός ο οποίος θα παράγει θα γνωρίζει ότι θα πάρει και την προαγωγή.

 

Πηγή : ΚΥΠΕ