ΓεΣΥ συζήτησαν Πρόεδρος Δημοκρατίας και ΠΙΣ

{loadposition ba_textlink}

Όλα τα θέματα που άπτονται της υγείας των πολιτών γενικότερα και ειδικότερα μέσα από το Γενικό Σχέδιο Υγείας και την Αυτονόμηση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων τέθηκαν κατά τη δίωρη συνάντηση που είχε την Τρίτη ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην παρουσία και του Υπουργού Υγείας, Φίλιππου Πατσαλή.

Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου δήλωσε πως έγινε ανταλλαγή απόψεων και αλληλοενημέρωση και για το Γενικό Σχέδιο Υγείας, αλλά επίσης και σε θέματα που αφορούν τον τομέα της υγείας γενικότερα και υπήρξε πλήρης συναντίληψη και στους προβληματισμούς για το ΓΕΣΥ για αυτό και ανανεώθηκε το ραντεβού με τον Υπουργό Υγείας.

Ο κ. Αγαθαγγέλου είπε ότι θα γίνει περαιτέρω μελέτη ίσως και καινούργιων σχεδιασμών ούτως ώστε να οδηγήσουμε τον τόπο μας σε ένα ποιοτικό, λειτουργικό αλλά και βιώσιμο ΓΕΣΥ, που στόχο και σκοπό έχει να υπηρετήσει χωρίς διάκριση ισότιμα όλους τους συμπολίτες γιατί η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό, το οποίο πρέπει να διασφαλίσουμε για τους ασθενείς μας.

“Ως ΠΙΣ έχουμε δεσμευτεί να συμβάλουμε έμπρακτα στο να δημιουργηθούν εκείνες οι κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε και βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να ολοκληρώσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο όλοι καθολικά συμφωνούμε ότι το χρειαζόμαστε γιατί πραγματικά λόγω της οικονομικής κρίσης είναι ακόμα πιο δυσμενής η πρόσβαση των ασθενών μας στην άρτια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη”, είπε ο κ. Αγαθαγγέλου.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ είπε πως όταν εφαρμοστεί ένα ΓΕΣΥ θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δαπάνες για την υγεία θα είναι όχι σε έκπτωση για την υγεία του λαού, όχι έκπτωση ή `κούρεμα` στην ποιότητα και την αποτελεσματικότητα στην παροχή υγείας, αλλά πρωτίστως να μας προβληματίσει η βιωσιμότητα εις βάθος χρόνου.

Πρόσθεσε ότι η υγεία σήμερα είναι δαπανηρή άρα η ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει τον Κύπριο πολίτη, τα κυπριακά δεδομένα και πραγματικότητες, τα προσδόκιμα ζωής, τα νέα δεδομένα όσον αφορά τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, αυτά είναι στοιχεία που καθορίζουν την ανάγκη για να μπορέσουμε έτσι ορθολογιστικά οι δείκτες της υγείας να δώσουν έμφαση στην αποδοτικότητα του συστήματος και μόνο με αυτό τον τρόπο να πετύχουμε το κόστος έναντι της αποτελεσματικότητας και του οφέλους.

Ο κ. Αγαθαγγέλου είπε ότι σε ένα σύστημα υγείας έχουμε υποχρέωση στην εφαρμογή του να ισχύει σε τέτοια επίπεδα, βάθος και ψηλό διαγνωστικό σημείο ώστε να προσφέρει αυτό που λέμε άρτια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο λαό μας και είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιεί κάποιος λέξεις όπως “αρτια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη” χωρίς να υπολογίζει ότι το κόστος της ιατρικής επιστήμης είναι αυξημένο.

Ανέφερε ότι υπάρχουν τρόποι με συγκεκριμένες φόρμουλες να διαχειριστεί τους υφιστάμενους πόρους και να εφαρμόσει τρόπους που να διασφαλίσει αυτή την άρτια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο λαό μας και δεν θέλουμε οποιοδήποτε μέτρο να είναι τέτοιο που να οδηγεί σε βασική παροχή υπηρεσίας γιατί αντιλαμβάνεστε ότι ως ιατρικός κόσμος, με το αίσθημα της ευθύνης και του επιστημονικού κύρους και αξιοπρέπειας που χαρακτηρίζει τον ιατρικό κόσμο θα πρέπει να συμβάλει ούτως ώστε ο λαός να έχει αυτό που λέμε άμεση πρόσβαση σε νοσηλευτήρια και φάρμακα της επιλογής του.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ είπε ότι η συζήτηση σήμερα δεν ήταν για να καθοριστεί το τελικό μοντέλο του ΓΕΣΥ αλλά ήταν μια συνάντηση προβληματισμού, η οποία θα οδηγήσει στην επεξεργασία μοντέλων που θα μπορέσουν για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτά τα κενά, τα οποία μπορεί να έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην πορεία του οικονομικού κόστους.

“Οι ιατροί δεν είναι οικονομολόγοι υγείας αλλά ο ιατρικός κόσμος γνωρίζει ποιο είναι ιδανικό και δαπανηρό μέρος για να μπορέσεις να προσφέρεις εκείνο που η σύγχρονη ιατρική επιστήμη διαθέτει στη φαρέτρα της θεραπείας και όχι μόνο, να προσφέρουμε όλοι τη γνώση και τις σωστές μελέτες βάσει των κυπριακών δεδομένων”, είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΓΕΣΥ.

Πηγή: KYΠΕ