Για ενίσχυση συνεργασίας με ΟΗΕ στην εφαρμογή της Ατζέντας 2030, μίλησε ενώπιον της ΚΣΣΕ, ο Γ.Λουκαΐδης

Ο βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης, μέλος της Κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), μίλησε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος εκ μέρους της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς για το θέμα της ενίσχυσης της συνεργασίας με τον ΟΗΕ σε ότι αφορά στην εφαρμογή της Ατζέντας 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, αναφερόμενος στο σχετικό Ψήφισμα του ΟΗΕ, με το οποίο οι ηγέτες των χωρών – μελών υιοθέτησαν την εν λόγω Ατζέντα, ο κ. Λουκαΐδης τόνισε ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά των μελλοντικών σχεδιασμών για την αειφόρο ανάπτυξη, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα τόσο των ίδιων των χωρών όσο και ολόκληρου του πλανήτη.

Ο οικουμενικός και αλληλένδετος χαρακτήρας των Στόχων, επεσήμανε, προϋποθέτει την εφαρμογή τους από όλες τις χώρες ανεξαιρέτως, πλούσιες και φτωχές, στη βάση της αλληλεγγύης, της αμοιβαίας ευθύνης και υπευθυνότητας, ώστε καμία χώρα να μην υστερεί έναντι άλλης.

Συνεχίζοντας, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι ο τρόπος υλοποίησης των Στόχων μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα, ωστόσο η ουσία και το περιεχόμενό τους παραμένει το ίδιο σε όλες τις περιπτώσεις. Η παιδεία, η υγεία, η ισότητα των φύλων, η ενδυνάμωση των γυναικών, των κοριτσιών και των νέων, η στήριξη της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, ανέφερε, αφορούν όλους και προϋποθέτουν την ύπαρξη θεσμών που μπορούν να πατάξουν τη διαφθορά και να εγγυηθούν στους πολίτες ειρήνη, δημοκρατία και ασφάλεια.

Το πραγματιστικό όραμα των στόχων της Ατζέντας 2030 θα πρέπει, τόνισε, να συνοδεύεται από την απαραίτητη πολιτική βούληση σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα τα εθνικά κοινοβούλια, συμπλήρωσε, έχουν βασικό ρόλο να διαδραματίσουν μέσω της περαιτέρω και συνεχούς ευαισθητοποίησής τους, της εκλογής αξιωματούχων-συνδέσμων για την Ατζέντα ή της σύστασης ειδικών διακοινοβουλευτικών ομάδων, που θα δρουν ως σημεία αναφοράς.

Τα κοινοβούλια, συνέχισε, καλούνται να σχηματίσουν ένα υποβοηθητικό περιβάλλον και να διαμορφώσουν την απαραίτητη πολιτική βούληση, στη βάση μιας ολιστικής προσέγγισης που να περιλαμβάνει τις οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτικές πτυχές της αειφόρου ανάπτυξης. Τα κοινοβούλια θα πρέπει επίσης, σημείωσε, να ενσωματώσουν τους Στόχους σε σχετικές νομοθεσίες και νομοθετικά πλαίσια και να μεριμνήσουν για την νομοθετική υιοθέτηση της Ατζέντας 2030. Επιπρόσθετα, είπε, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα διατεθούν οι απαραίτητοι χρηματικοί πόροι για την υλοποίηση των Στόχων και να ασκήσουν τον απαραίτητο κοινοβουλευτικό έλεγχο για την επιτευχθείσα πρόοδο σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Η ενισχυμένη περιφερειακή και διεθνής κοινοβουλευτική συνεργασία είναι απαραίτητη, τόνισε ο Κύπριος βουλευτής, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για την ενίσχυση αμοιβαία επωφελών πρωτοβουλιών, που να στοχεύουν στην καλύτερη δυνατή προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και του διαλόγου, για υλοποίηση της Ατζέντας 2030.

Καταλήγοντας, ο κ. Λουκαΐδης επεσήμανε ότι η ο ρόλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι πολύ σημαντικός, λόγω της ενασχόλησής της με τα ανθρώπινα δικαιώματα και του βασικού ρόλου που αποδίδονται σε αυτά στην Ατζέντα 2030.

Πηγή: ΚΥΠΕ