Γιατρός κρίθηκε “ακατάλληλος” από Δικαστήριο-Συνεχίζει στο Δημόσιο

{loadposition ba_textlink} 

Επικίνδυνος γιατρός στην κοινωνία μας βάσει και των όσων αναφέρει δικαστής στην απόφασή του! Ωστόσο, το κυπριακό σύστημα τον διατηρεί… αμετακίνητο και ελεύθερο να κάνει του κεφαλιού του.

Ο εν λόγω γιατρός είχε κάνει παράτυπα επέμβαση σε αλλοδαπή γυναίκα σε ιδιωτική κλινική, την ίδια στιγμή που δήλωνε αδυναμία να ασκήσει τα καθήκοντά του στο Δημόσιο.

Η «24» μετά από σωρεία καταγγελιών που δέχθηκε για τον εν λόγω γιατρό, ανακάλυψε και δημοσιεύει το επίμαχο παρελθόν του σε δικαστική υπόθεση που είχε. Ο συγκεκριμένος ιατρός κατηγορήθηκε πως κατά το έτος 2009 χορήγησε σε έγκυο αλλοδαπή γυναίκα απαγορευμένο χάπι, το οποίο σύμφωνα με τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, θα επέφερε αποβολή του εμβρύου. Σύμφωνα με μάρτυρες στην εν λόγω υπόθεση (δεν τις υιοθετήσουμε, απλώς τις παραθέτουμε) ο γιατρός μαζί με τον φίλο της αλλοδαπής εγκύου, που έφερε την ευθύνη για την εγκυμοσύνη, συνωμότησαν για να σκοτώσουν το αγέννητο βρέφος χωρίς μάλιστα τη συγκατάθεση της γυναίκας.

Μάλιστα, μετά από επίμονη του πάτερα να πιει η σύντροφός του τα χάπια που της έδωσε ο γιατρός και με την ίδια να αρνείται, ο άντρας της, της επιτέθηκε με αποτέλεσμα το όλο σκηνικό να καταγγελθεί στην Αστυνομία και η υπόθεση να οδηγηθεί στα δικαστήρια.

Το αξιοσημείωτο της εν λόγω υπόθεσης είναι πως ενώ η γυναίκα προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία μεταφέροντας όλα τα πιο πάνω γεγονότα, ο συγκεκριμένος γιατρός προσήχθη στο δικαστήριο ως μάρτυρας κατηγορίας και όχι ως εκ των υπαιτίων για το συμβάν!!! Ο συγκεκριμένους ιατρός, του οποίου το όνομα κατέχει η «24», φέρεται να χορήγησε στην εγκυμονούσα χάπι του οποίου είχε απαγορευθεί η κυκλοφορία στην κυπριακή αγορά από το 2004, και δεύτερο πως το συγκεκριμένο χάπι αν το έπαιρνε η γυναίκα έκτος του ότι υπήρχε ο κίνδυνος αποβολής υπήρχε και η περίπτωση το παιδί να γεννηθεί με τερατογένεση.

Στην απόφαση του δικαστηρίου, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Σύμφωνα με τις αναφερόμενες αντενδείξεις, το συγκεκριμένο φάρμακο απαγορεύεται να χορηγείται σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή που προγραμματίζουν να μείνουν έγκυες, καθώς αυξάνει το μυϊκό τόνο και τις συσπάσεις της μήτρας, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μερική ή ολική αποβολή του εμβρύου. Επιπλέον, η χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει σχετιστεί με γενετικές ανωμαλίες, όπως τερατογένεση. Λόγω της δράσης του στη μήτρα χρησιμοποιείται για σκοπούς άμβλωσης, χωρίς να είναι εγκεκριμένη η συγκεκριμένη χρήση. Μετά το 2004, το συγκεκριμένο φάρμακο δεν έχει άδεια κυκλοφορίας στην Κυπριακή Δημοκρατία». Άξιο αναφοράς είναι και τα ερωτήματα του Δικαστή της εν λόγω υπόθεσης. Ο Δικαστής διερωτάται με ποια λογική ο συγκεκριμένος γιατρός αναγράφεται ως μάρτυρας στην υπόθεση αυτή.

Στη συνέχεια αναφέρονται τα ακόλουθα: «Ο προβληματισμός μου ή απορία καλύτερα είναι επί τη βάση ποιας λογικής ο συγκεκριμένος γιατρός αναγράφεται ως μάρτυρας στο κατηγορητήριο της παρούσας υπόθεσης και μένω ως εδώ, για να μη θεωρηθεί ότι παρεμβαίνω στα δικαιώματα ή εξου- σίες οποιασδήποτε άλλης αρχής ή εξουσίας». Σύμφωνα με πληροφορίες μας, την ερχόμενη Τρίτη το διοικητικό συμβούλιο του Παγκύπριου Ιατρικού Σύλλογου θα συνεδριάσει και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τον συγκεκριμένο ιατρό. Αν και υπάρχουν καταγγελίες αλλά όχι γραπτές, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας Β. Οικονόμου, στη συνεδρίαση θα τεθεί εισήγηση για αυτεπάγγελτη έρευνα από ερευνώντα λειτουργό του ΠΙΣ για τον συγκεκριμένο γιατρό.

* Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 30/11/2014