Γυναίκες θύματα οικονομικής βίας

{loadposition ba_textlink}

Χιλιάδες είναι οι κύπριες γυναίκες που έπεσαν και καθημερινά πέφτουν θύματα οικονομικής βίας από τους συζύγους ή συντρόφους τους χωρίς οι ίδιες να το γνωρίζουν.

Το κλειδί είναι το σύστημα για δανειοδότηση από τα τραπεζικά ιδρύματα αφού απαιτεί εγγυήσεις είτε από άτομα είτε με ενυπόθηκα ακίνητα. Οι γυναίκες θεωρούνται, από κάποιους μη αξιόχρεους δανειολήπτες, η εύκολη λεία κυρίως όταν είναι μέλη της οικογενείας ή και του συγκεκριμένου νοικοκυριού.

Η προίκα και η εγκατάλειψη

Και επειδή παραδοσιακά στην Κύπρο η περιουσία από τον πατέρα, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, κατέληγε στην θυγατέρα ή στις θυγατέρες, οι σύζυγοι θεωρούν ότι είναι κεκτημένο δικαίωμα τους να υποθηκεύουν τις περιούσιες των γυναικών τους συνήθως για σκοπούς δικών τους επιχειρήσεων.

Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλοί από αυτούς είναι αναξιόχρεοι και όταν και εφόσον τα χρέη καθίστανται λόγος για διαζύγιο ή διάσταση, οι άντρες σύζυγοι εγκαταλείπουν την συζυγική εστία και τα χρέη από την υποθήκη ή προσωπική εγγύηση πέφτουν στους ώμους των γυναικών, οι οποίες είναι επίσης αναγκασμένες να συντηρούν τα παιδιά τους και κατ’ επέκταση υποχρεωμένες να εργάζονται.

Περιουσίες σε πλειστηριασμό

Το δεύτερο αποτέλεσμα είναι οι τράπεζες να απειλούν να βγάλουν σε πλειστηριασμό ,και με το δίκαιο τους βεβαία, πατρογονικές περιούσιες και κατοικίες με τις μονήρης γυναίκες και τα παιδιά τους να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μείνουν στους δρόμους.

Φαίνεται ότι ο θεσμός της προίκας που για χρόνια στον τόπο μας ήταν και είναι ακόμη σε πολλές περιπτώσεις απαίτηση των κυπριών ανδρών και θεωρείται προσόν για μια υποψήφια σύζυγο να είναι η πηγή του κακού. Και σημειώνω ότι η Κύπρος ήταν και είναι η μονή χωρά στον κόσμο οπού απαιτείται από την γυναίκα να προσφέρει περιουσία για τον έγγαμο βίο.

Ακόμη και στις Αραβικές χώρες που κατά τους κύπριους θεωρούνται οπισθοδρομικές όσον αφορά την στάση της κοινωνίας προς την γυναίκα, ο άνδρας είναι αυτός που οφείλει να αποδείξει ότι είναι οικονομικά ικανός να συντηρεί μια γυναίκα και την οικογένεια του.

Παγκύπριος Σύνδεσμος Διεζευγμένων Γυναικών

Σύμφωνα με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Διεζευγμένων Γυναικών και την πρόεδρο του Λούλα Ανδρέα Σαββίδου, οι διεζευγμένες γυναίκες θύματα οικονομικής βίας των τέως συζύγων τους, κάνουν μάχη σε καθημερινή βάση με τις τράπεζες για τις περιουσίες και τα δικαιώματα τους ως εγγυητές των πρώην.

Η κ. Σαββίδου κάνει λόγο για καυτά θέματα που χρήζουν άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης, αφού άπτονται των ανθρώπινων δικαιωμάτων των χωρισμένων γυναικών και των παιδιών τους και σημειώνει ότι τα ψυχολογικά τραύματα και προβλήματα στις γυναίκες και τα παιδιά τους είναι ανεπανόρθωτα και οικογένειες καταστρέφονται.

Σε τελική ανάλυση μπορούμε να πούμε ότι τονδικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν οι χωρισμένες γυναίκες, οι οποίες μέσα στο υφιστάμενο οικονομικό περιβάλλον δίνουν καθημερινά αγώνα όχι μόνο για τις ανάγκες των ιδίων και των παιδιών τους, αλλά και τις απαιτήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων για υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν ενώ υφίστατο ακόμη γάμος με τον σύντροφό τους.

Η «δικτατορία» των Τραπεζών

O Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι οι Τράπεζες ασκούν ψυχολογική βία κατά της γυναίκας. Εφαρμόζουν δικτατορικές και γρήγορες αποφάσεις κατά της περιουσίας της, χωρίς αυτή να μπορεί να την υπερασπιστεί. Δικαιούνται να επεμβαίνουν παράνομα στην περιουσία της χωρίς τη συγκατάθεσή της ή την υπογραφή της, απλώς και μόνον επειδή ήταν εγγυήτρια του τέως συζύγου, χωρίς καν να κυνηγήσουν τον ίδιο στον οποίον έδωσαν τα χρήματα.

«Η Κυβέρνηση να μας αποζημιώσει»

«Σε περίπτωση που δεν γίνεται τούτο, η Κυβέρνηση να αποζημιώσει αυτές τις γυναίκες στις σημερινές αξίες των περιουσιών που έχασαν. Πρέπει να το κάνει, γιατί ήταν υποχρέωση της Κυβέρνησης να έχει νομοθεσίες τέτοιες που να διασφάλιζαν τα δικαιώματά μας. Εφόσον δεν είχε τις εν λόγω νομοθεσίες πρέπει να μας αποζημιώσει, είναι το λιγότερο. Επίσης, να απαλλαγούν τα ονόματα των χωρισμένων γυναικών και των παιδιών τους από εγγυήσεις και να δοθεί πιστοποιητικό απαλλαγής τους με νομική ισχύ, ώστε η Τράπεζα να το δέχεται», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Συνδέσμου.

Η κ. Σαββιδου τόνισε στην «24» ότι αν και με την σημερινή οικονομική κατάσταση όλος ο κόσμος αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα, «οι διαζευγμένες γυναίκες είναι σε χειρότερη μοίρα επειδή καλούνται να πληρώσουν και να χάσουν περιούσιες για απλήρωτα χρέη δανείων τα οποία οι ίδιες δεν επωφελήθηκαν αλλά κάποιοι άλλοι. Δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία όπου οι τράπεζες ακόμα κάνουν ότι θέλουν και εμείς οι διαζευγμένες γυναίκες είμαστε οι πρώτες που θα πληρώσουμε το τίμημα αφού οι περιούσιες μας έχουν ήδη πάει στα δικαστήρια και βρίσκονται στο κτηματολόγιο,» μας είπε η κ. Σαββιδου.

«Δεν γνωρίζουμε τι να κάνουμε πλέον για να βρούμε λύσεις. Είδαμε τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, είδαμε τους πάντες κάναμε πρόσφατα απεργία πείνας έξω από το Προεδρικό βάζοντας σε κίνδυνο την ιδία μας την ζωή, είμαστε σε απόγνωση», πρόσθεσε.

«Με την βία»

Άμεση ρύθμιση του ζητήματος των υποθηκών θέτει ο Σύνδεσμος διά της προέδρου του. Ζητά αυτόματη αναίρεση των υποθηκών σε τέως συζύγους, υποστηρίζοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις ασκήθηκε βία (ψυχολογική ή σωματική), ενώ άλλες, εξαναγκάσθηκαν με απειλές κατά της ζωής τους ή με φορτική πίεση να υποθηκεύσουν όλη την περιουσία τους.

«Εξαπάτησαν ακόμη και τις γυναίκες τους και υπέγραψαν χωρίς να τους επεξηγηθεί το συμβόλαιο. Ούτε οι τέως σύζυγοι επεξήγησαν τους κινδύνους που διέτρεχε η περιουσία τους, ούτε όμως και οι Τράπεζες, εάν δεν αποπληρωνόταν το δάνειο από τον σύζυγο. Σε άλλες περιπτώσεις, έχουν πλαστογραφήσει την υπογραφή της συζύγου και πήραν δάνεια χωρίς εκείνη να το γνωρίζει.

Είναι τόσο τέλεια η πλαστογραφία, που δυστυχώς οι Τράπεζες την δέχθηκαν», ισχυρίζεται η κ. Σαββίδου ενώ, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, έχουν «χρησιμοποιηθεί» και παιδιά.

«Έχουν εξαπατήσει με δόλο τα παιδιά τους οι τέως σύζυγοι και υπέγραψαν εγγυητές ή τους έβαλαν να κάνουν δάνεια στο όνομά τους, προβαίνοντας σε ψευδείς δηλώσεις ότι εργάζονται, και οι Τράπεζες χωρίς να ερευνήσουν τα δέχθηκαν. Στο τέλος εγκαταλείπουν τις οικογένειές τους και τα παιδιά πρέπει να πληρώσουν» συμπλήρωσε η κ Σαββίδου.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!