Γιούνκερ: Να βοηθήσουμε την Ελλάδα στο προσφυγικό και να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της κρίσης

{loadposition ba_textlink}

Tην προσπάθεια της ΕΕ να αντιμετωπίσει το προσφυγικό και τη διαπραγμάτευση για την παραμονή του ΗΒ στην ΕΕ, περιέγραψε κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προχώρησε στην πλήρη καταγραφή και περιγραφή των θεμάτων με τα οποία θα ασχοληθεί η Σύνοδος Κορυφής της 18ής και 19ής Φεβρουαρίου, το οποίο ήταν και το αντικείμενο της συζήτησης που διοργάνωσε το ΕΚ.

Σε σχέση με την υπόθεση των συστάσεων της Κομισιόν προς την Ελλάδα στο πλαίσιο της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν, ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι “δεν οδηγεί πουθενά να παίζουμε το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών, θα σώσουμε τη Σένγκεν, εφαρμόζοντας τη Σένγκεν”.

“Ο σκοπός της Κομισιόν δεν είναι να τιμωρήσει, αλλά να εντοπίσει τις αδυναμίες και να απευθύνει συστάσεις για λύσεις, όχι να απομονώσει την Ελλάδα”, ανέφερε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ. “Δεν ήθελα ένα grexti από το νόμισμα, δεν θέλω ούτε ένα grexit από τη Σένγκεν”, τόνισε. Εξήγησε δε ότι η Κομισιόν σκοπεύει να παράσχει στην Ελλάδα σημαντική χρηματική και υλική στήριξη στις ανανεωμένες της προσπάθειες να διασφαλίσει τον έλεγχο των εξωτερικών της συνόρων.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε και από τα άλλα κράτη μέλη να πράξουν τα δέοντα προς αυτόν το σκοπό, ενώ τόνισε ότι και η Τουρκία έχει αναλάβει υποχρεώσεις, η Κομισιόν θα την πιέσει να τις εφαρμόσει, όμως και τα κράτη μέλη πρέπει να απελευθερώσουν τα 3 δις που η ΕΕ της έχει υποσχεθεί.

Ο κ. Γιούνκερ ζήτησε την ταχεία εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας επαναπροώθησης Ελλάδας – Τουρκίας, πριν την ισχύ της αντίστοιχης συμφωνίας με την ΕΕ. Ζήτησε την ταχεία επαναπροώθηση στην Τουρκία όσων δεν αιτούνται ασύλου και τη συμβολή της Τουρκίας στην καταπολέμηση της λαθορδιακίνησης και της παράνομης μετανάστευσης μέσω του εδάφους της. “3 εκατομμύρια πρόσφυγες διαμένουν στη Τουρκία”, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν και επεσήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να δείξει αλληλεγγύη έμπρακτα και στο Λίβανο και την Ιορδανία, να συνεχίσει τη συγχρηματοδότηση των ανθρωπιστικών αποστολών και να κάνει το παν για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία. “Πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία”, είπε ο πρόεδρος, “οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τα αίτια, όχι μόνο τα συμπτώματα”, συμπλήρωσε.

Σε σχέση με την πρόταση που θα γίνει προς το ΗΒ για συμβιβασμό, ο κ. Γιούνκερ εξήγησε ότι η Κομισιόν “έβαλε τους καλύτερους ειδικούς της να χτίσουν μια βιώσιμη και δίκαιη πρόταση προς το ΗΒ”, σημείωσε ότι το ΕΚ θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαπραγμάτευση που ξεκινά την Παρασκευή, με τους scherpas του ΕΚ να κάθονται στο ίδιο τραπέζι με τα κράτη μέλη και ο πρόεδρος Σουλτς θα βρεθεί στο τραπέζι της Συνόδου.

Πηγή: KYΠΕ