Γκρίνια Λιλλήκα για την έκθεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

 

Κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έστω και την υστάτη να παρέμβει και να ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδιαίτερα τις φίλες χώρες, με στόχο να παρέμβουν υπέρ της Κύπρου.

Επέρριψε παράλληλα ευθύνες σε Κυβέρνηση, Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά για τη διασύνδεση της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ με τη λύση του Κυπριακού, η οποία επιχειρείται μέσα από το προσχέδιο.

«Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις μας και οι προειδοποιήσεις μας προς την Κυβέρνηση ότι ο κ. Ντάουνερ και η ομάδα του θα επιχειρήσουν να κωδικοποιήσουν τις δικές μας υποχωρήσεις ως ‘συγκλίσεις’. Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες ότι θα επιχειρήσουν να κληροδοτήσουν στον επόμενο Πρόεδρο τις δικές μας μονομερείς υποχωρήσεις ως προίκα για συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν», δήλωσε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου στο κεντρικό εκλογικό του επιτελείο ο Γιώργος Λιλλήκας.

Εξήγησε ότι «μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε ένα μεγάλο κεκτημένο για την Τουρκία γιατί θα δέσμευε, όσο και αν θέλει να το διαψεύσει η Κυβέρνηση, την ε/κ πλευρά» και επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν δεσμεύεται από την όποια «κωδικοποίηση».

Ο Γιώργος Λιλλήκας χαρακτήρισε απαράδεκτη την αναφορά στο προσχέδιο σε σχέση με το φυσικό αέριο της Κύπρου, κάνοντας λόγο για διασύνδεση της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου με τη λύση του Κυπριακού. «Στόχος αυτής της προσπάθειας», είπε, «είναι να μετατραπεί το ζήτημα του αερίου σε διακοινοτική διαφορά», προσθέτοντας πως το φυσικό αέριο δεν έχει να κάνει τίποτα με τη λύση του Κυπριακού και πως «το φυσικό αέριο ήταν και παραμένει αποκλειστικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επέρριψε ευθύνες γι’ αυτή την εξέλιξη τόσο στην Κυβέρνηση, όσο και στους ανθυποψηφίου του Νίκο Αναστασιάδη και Στάυρο Μαλά, οι οποίοι, όπως είπε, «κατ’ επανάληψη στο πρόσφατο παρελθόν έχουν διασυνδέσει με τοποθετήσεις τους το φυσικό αέριο με τη λύση του Κυπριακού, αλλά ακόμα και με την ίδια την Τουρκία, προτείνοντας την εξαγωγή του φυσικού μας αερίου με αγωγό μέσω της Τουρκίας».

«Διερωτόμαστε τι έλεγαν τόσους μήνες στις συναντήσεις τους με τον κ. Ντάουνερ;  Τι τον απέτρεπαν να πράξει ή τον παρότρυναν να πράξει;» συμπλήρωσε.

Ο Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε ακόμη λύπη για το γεγονός, όπως είπε, ότι από το προσχέδιο της έκθεσης του ΓΓ αποκρύβονται οι απειλές της Τουρκίας, οι οποίες θα έπρεπε να προβάλλονται ως απειλή κατά της περιφερειακής ειρήνης.

Κάλεσε στο πλαίσιο αυτό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έστω και την υστάτη να παρέμβει και να ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδιαίτερα τις φίλες χώρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με στόχο να αποτραπεί η συμπερίληψη ή όποια παραπομπή ή αναφορά στο επικείμενο ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα. Κάλεσε ακόμη τον Πρόεδρο να παρέμβει και προς την κατεύθυνση της Μεγάλης Βρετανίας η οποία ως συνήθως θα είναι η χώρα που θα συντάξει το προσχέδιο του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.