«Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι σαν να δίνεις ούζο σε αλκοολικό»

Η Ελλάδα πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό της επιστροφής της στις αγορές υποστηρίζουν οι Financial Times χαρακτηρίζοντας την χώρα μας ως «το κακό παιδί της ευρωζώνης». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αρθρογράφος Ralph Atkins, «η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι σαν να δίνεις σε αλκοολικό ένα μπουκάλι ούζο».

«Το 2014 ξεκίνησε με ένα πάρτι στις αγορές ομολόγων των χωρών της περιφέρειας που έχουν πληγεί από την κρίση. Τι δώρα θα φέρει φέτος η Ελλάδα, το κακό παιδί της ευρωζώνης;», διερωτώνται οι FT.

Οι δημοπρασίες μακροπρόθεσμων ομολόγων στις αρχές του μήνα από την Ιρλανδία, η οποία βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης τον Δεκέμβριο, και την Πορτογαλία, η οποία ελπίζει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο τον Ιούνιο, προσέλκυσαν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ανά την περιφέρεια, οι αποδόσεις -οι οποίες κινούνται αντίθετα από τις τιμές των ομολόγων – μειώθηκαν σε επίπεδα προ της κρίσης και όπως αναφέρουν οι Financial Times, ορισμένοι στην Αθήνα -αλλά και τραπεζίτες του Λονδίνου– βλέπουν μία πιθανότητα να δοκιμάσει και η Ελλάδα τις αγορές.

«Μια πρόωρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα επιβεβαίωνε την πλήρη μεταστροφή του κλίματος στην ευρωζώνη; Είναι λιγότερο από δύο χρόνια από τότε που η Ελλάδα χρεοκόπησε. Όμως, οι επενδυτές θα πρέπει να προσέξουν τα πρόωρα δώρα από την Ελλάδα. Η επιστροφή σε δανεισμό θα μπορούσε να αποδειχθεί προάγγελος νέων προβλημάτων – τόσο για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης όσο και για την ίδια», αναφέρει το δημοσίευμα. 

«Η Ελλάδα σίγουρα μπαίνει στον πειρασμό. Ακόμη και εάν τα κεφάλαια που θα αντληθούν είναι ελάχιστα. Η επιτυχής άντληση μακροπρόθεσμου δανεισμού θα ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της στην ευρωζώνη. Η Αθήνα ξεπέρασε τους στόχους του 2013 για τον προϋπολογισμό, καταγράφοντας πρωτογενές πλεόνασμα προ καταβολής τόκων», σημειώνουν οι FT.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, «ο μεγάλος κίνδυνος είναι να παραστρατήσει η Αθήνα από τον δρόμο της εφαρμογής ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων. «Παρά την πρόοδο στον προϋπολογισμό που έχει σημειωθεί, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μόνο το ένα τρίτο των συμφωνημένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», τονίζουν οι FT.

Πηγή: newsbeast.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.