Η Λευκωσία, μια ανοιχτή πόλη, χωρίς αποκλεισμούς

«Μια εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση στο κέντρο της Λευκωσίας», με θύματα μετανάστες και πρόσφυγες, αποκαλύπτει ο Δήμαρχος Κ. Γιωρκάτζης

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Το κράτος προ των ευθυνών του έθεσε ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, «για επαρκή στήριξη των Τοπικών Αρχών σε σχέση με το σχεδιασμό και την υλοποίηση ολοκληρωμένων και διαχρονικών υπηρεσιών υποδοχής, στήριξης και κοινωνικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων στην Κύπρο», αποκαλύπτοντας ότι ο Δήμος «διαπιστώνει καθημερινά μια εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση και συνυφασμένες προκλήσεις στους δρόμους και στα πάρκα της πόλης μας, ιδιαίτερα στο κέντρο της Λευκωσίας, την οποία αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε χωρίς τα κατάλληλα μέσα». Μιλούσε την Πέμπτη 27η Δεκεμβρίου 2018 σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, όπου παρουσιάστηκαν οι δράσεις και τα αποτελέσματα του Προγράμματος «Νέοι Δρόμοι Ένταξης των Υπηκόων Tρίτων Xωρών (ΥΤΧ) στην τοπική κοινωνία», με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του κύκλου δραστηριότητας του Προγράμματος για το 2018. Το Πρόγραμμα υλοποιείται με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ε.Ε. και την Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο του Έργου «Προγράμματα Ένταξης από Τοπικές Αρχές».

Άνεργοι και άστεγοι μετανάστες

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας τόνισε ότι «η στήριξη του κράτους πρέπει να γίνει σε οργανωμένη και μακροπρόθεσμη βάση, δηλαδή με ουσιαστικές και συντονισμένες υπηρεσίες και  χωρίς ετήσιες διακοπές.  Αντιμετωπίζουμε – τόνισε – σοβαρό πρόβλημα συνεχούς μείωσης των πόρων που έχουμε στη διάθεση μας και συνέχισης της μη αναγνώρισης του ρόλου μας, ως των καταλληλότερων φορέων για το σχεδιασμό και υλοποίηση ολοκληρωμένων και διαχρονικών υπηρεσιών υποδοχής, στήριξης και κοινωνικής ένταξης αυτής της ομάδας πληθυσμού. Βιώνουμε τοπικά τις προκλήσεις της εισροής μεγάλου αριθμού αιτητών ασύλου και προσφύγων και των ελλείψεων του συστήματος υποδοχής και ένταξης των Υπηκόων Τρίτων Χωρών στη χώρα μας. Η αύξηση της παρουσίας άνεργων και άστεγων μεταναστών, της φθίνουσας υγειονομικής κατάστασης δημόσιων χώρων, των ακατάλληλων συνθηκών διαμονής, του αριθμού των παιδιών εργαζόμενων μεταναστών που παραμένουν απροστάτευτα μετά το σχολείο και κατά τις σχολικές διακοπές, σε συνδυασμό με το διαφορετικό πολιτιστικό και κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο,  τα αυξανόμενα κρούσματα μη σεβασμού βασικών  δικαιωμάτων των υπηκόων τρίτων χωρών που φιλοξενεί ο τόπος μας, αυξάνουν και τις ευθύνες μας ως Τοπικών Αρχών, έναντι των υπηκόων τρίτων χωρών και του ντόπιου πληθυσμού».

Σημειώνουμε ότι στη διάσκεψη Τύπου παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου Δρ. Κώστας Πέτρου, Δημοτικοί Σύμβουλοι και υπηρεσιακά στελέχη, καθώς και εκπρόσωποι συνεργαζόμενων μεταναστευτικών οργανώσεων. Στην εκδήλωση, που άρχισε με τραγούδια από τη χορωδία παιδιών Κινεζικής καταγωγής, παρευρέθηκαν γονείς και παιδιά που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και στα οποία δόθηκαν δώρα από τον Άγιο Βασίλη, μέσα στο γιορταστικό κλίμα των ημερών.

Σημαντικές υπηρεσίες Πολυδύναμου και Δήμων

Ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, εκπροσωπώντας την κοινοπραξία που υλοποιεί το Πρόγραμμα, ανέφερε ότι «ο Δήμος Λευκωσίας και το Πολυδύναμο Κέντρο του, μαζί με τους Δήμους Αγίου Δομετίου, Έγκωμης και Λακατάμιας και τις εταιρείες συμβούλων NVK Advent Consulting και Losadeal, παρείχαν κατά τη διάρκεια του 2018 πολυ-επίπεδες υπηρεσίες και ευκαιρίες σε μια εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα πληθυσμού: των προσφύγων, των αιτητών διεθνούς προστασίας και γενικότερα των μεταναστών». Επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες προσφέρθηκαν με συνέπεια για 7η συνεχή χρονιά, παρά τη συνεχή μείωση των πόρων που λαμβάνει η κοινοπραξία, ενώ αυξάνονται οι ουσιαστικές ανάγκες. Υπογράμμισε σχετικά ότι «με τη σωστή στήριξη οι μετανάστες και οι πρόσφυγες συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη, γίνονται πηγή δημιουργίας και εμπλουτίζουν την τοπική ζωή, με αμοιβαία οφέλη για τους ίδιους και την κοινωνία υποδοχής». Είπε ότι κατά το 2018, «από τις υπηρεσίες που παρείχε το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, έλαβαν εξειδικευμένες υπηρεσίες πέραν των 300 Υπηκόων Τρίτων Χωρών, μέσω των προγραμμάτων καθημερινής φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών 5-12 χρονών, διατήρησης της πολιτισμικής ταυτότητας για  παιδιά και έφηβους κινεζικής και αραβικής καταγωγής,  πληροφόρησης, συμβουλευτικής, ψυχοκοινωνικής στήριξης και βιωματικών εργαστηρίων του Κέντρου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Μεταναστών και του Γραφείου Πληροφόρησης και Δικτύωσης στην Πλατεία Σολωμού. Από την Πολιτιστική και Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Αγίου Δομετίου, 100 και πλέον άτομα έλαβαν υπηρεσίες ατομικής συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης, προσανατολισμού και ενημέρωσης για τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, ή  συμμετείχαν σε καινοτόμα σεμινάρια βελτίωσης των προσωπικών δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού στο εργασιακό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Επιπλέον, πληθώρα μελών της μεταναστευτικής κοινότητας συμμετείχαν στο Πολυπολιτισμικό Παιδικό Φεστιβάλ του Δήμου Αγίου Δομετίου. Ο Δήμος Έγκωμης διοργάνωσε με επιτυχία Φεστιβάλ Παραδοσιακών Παιχνιδιών, στο οποίο συμμετείχε πλήθος ΥΤΧ, Κυπρίων και Ευρωπαίων πολιτών, ενώ εκατοντάδες ΥΤΧ ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο Λαογραφικό Φεστιβάλ που διοργάνωσε ο Δήμος Λακατάμιας».

Ο στρατηγικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνος Κυπριανού – που διάβασε η εκπρόσωπος της Μονάδας Έλενα Φυσέντζου – επεσήμανε  ότι  «μια από τις κοινές βασικές αρχές του Συμβουλίου σε ό,τι αφορά στην πολιτική ένταξης των μεταναστών στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ότι η ένταξη είναι μια διαδικασία που πρέπει να λαμβάνει χώρα σε τοπικό επίπεδο» και αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη των ΥΤΧ που διαμένουν νόμιμα στην ΕΕ, που αναδεικνύει  τον στρατηγικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση». Κατέληξε αναφέροντας ότι «μέσα από την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, στόχος της Μονάδας, ως Υπεύθυνης Αρχής, είναι να συνεχίσει να συμβάλλει -με τον καλύτερο δυνατό τρόπο -στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζονται στον τομέα του ασύλου, της μετανάστευσης και της ένταξης. Είμαστε βέβαιοι ότι η νέα προγραμματική περίοδος, με την αύξηση των ευρωπαϊκών πόρων, θα δώσει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για υλοποίηση έργων ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών στις κοινωνίες υποδοχής».

Στιγμιότυπο από τη δημοσιογραφική διάσκεψη της 27ης Δεκεμβρίου 2018 στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας.

Η μεγάλη στιγμή για τα παιδιά, από την άφιξη του Άγιου Βασίλη στη συγκέντρωση…

Φώτο: Στο βήμα ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.