Η λύση δεν εγγυάται οικονομική ευημερία

{loadposition ba_textlink}

Η λύση του κυπριακού, οποία και να είναι, αφού είναι ακόμη άγνωστο ποια ακριβώς θα είναι, θα μας φέρει αντιμέτωπους με θέματα που άπτονται της ανάπτυξης της οικονομίας. Μοιραία, λοιπόν, τίθενται κάποια ερωτήματα, τα οποία παραθέτουμε αναλυτικά πιο κάτω.

Οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι πρώτον οι τράπεζες στα κατεχόμενα δεν συγκρίνονται με το τραπεζικό σύστημα της κυπριακής δημοκρατίας, παρά τα προβλήματα που φάνηκαν ότι υπάρχουν τα τελευταία δυο χρόνια.

Επειδή οι τράπεζες στα κατεχόμενα δεν αξιολογούνται, αφού ανήκουν σε μη αναγνωρισμένο κράτος που δεν αξιολογείται το ίδιο, θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ενσωμάτωσης σε ένα ενωμένο τραπεζικό σύστημα, κάτω από το ίδιο νόμισμα και την ιδία κεντρική τράπεζα.

Εάν παραμείνουν οι τράπεζες στα κατεχόμενα με την δική τους κεντρική τράπεζα που στην πραγματικότητα είναι αυτή της Τουρκίας τότε θα είναι εξίσου ξεκάθαρο ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της Κύπρου θα προέλθει από επιβάρυνση των ελληνοκύπριων που έχουν ψηλότερο βιοτικό επίπεδο και ως εκ τούτου θα επιφορτιστούν με το εγχείρημα της ανύψωσης του βιοτικού επιπέδου των κατεχομένων, όσος και να είναι ο αριθμός των εποίκων που προτίθενται να παραμείνουν στις κατεχόμενες περιοχές.

Αυτή η προσπάθεια θα βγάλει την Κύπρο από τα κριτήρια του Maastricht σε αρκετά μεγάλο βαθμό, δίνοντας έτσι λαβή στους Ευρωπαίους να εισηγηθούν έξοδο της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι σε βάθος χρόνου καταφέρει η Τουρκία να ενταθεί, οπότε θα μας ξαναδεχτούν πίσω στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Αυτές οι δυσκολίες υπερνικούνται σε μεγάλο βαθμό εάν θέλουν οι φίλοι μας Ευρωπαίοι στο εξωτερικό που εισηγούνται ότι η προτεινόμενη λύση θα ανυψώσει το επίπεδο ζωής των νομίμων κατοίκων της Κύπρου, να προσφέρουν την οικονομική βοήθεια που χρειάζεται όχι υπό μορφή δανεισμού αλλά υπό μορφή δώρου.

Όσον αφορά στην Αμμόχωστο, η οποία εάν δοθεί στους νόμιμους κατοίκους της θα ξανακτιστεί, θα βοηθήσει στην μείωση της ανεργίας, αλλά το θέμα δεν μπορεί να συζητηθεί στο παρόν στάδιο, διότι δεν γνωρίζουμε με ποιους όρους και με ποιο τρόπο θα επιστραφεί η Αμμόχωστος.

Εάν δεν δοθεί η χρηματική βοήθεια σαν δώρο και περιμένουν από την Κύπρο να δανειστεί περαιτέρω για να αναπτυχθεί η Αμμόχωστος, θα σήμαινε ότι οι τράπεζες μας που δεν μπορούν να δανείσουν, θα μείνουν έξω από το παιγνίδι του δανεισμού.

Αυτή η προϋπόθεση θα αναγκάσει το κράτος αν δεν έχει το δικό του νόμισμα ως τότε και είναι ακόμη στην Ευρωζώνη, να δανειστεί περαιτέρω, κάτι που δεν μπορεί να κάνει.

Εάν η Γερμανία ήταν ήδη εις το ευρώ όταν ενοποιήθηκε η Ανατολική με την Δυτική, θα ήταν πολύ πιο δύσκολη η ενοποίηση μέσω εξωτερικού δανεισμού. Αυτό που βοήθησε, ήταν η ύπαρξη του δικού της νομίσματος, του Deutschmark και της δικής τους Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό δείχνει ότι σε περίπτωση που προχωρήσει η πρόθεση για λύση σαν ενωμένη Κύπρος, θα ήταν καλύτερα η Κύπρος να έχει το δικό της νόμισμα.

Υπάρχουν επίσης και οικονομολόγοι που υποστηρίζουν ότι με την λύση του κυπριακού η Κύπρος θα γίνει ένα εργοτάξιο κατασκευών και οι οποίοι κατά κάποιον τρόπο συμφωνούν με την δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα «υπάρξει έκρηξη της οικονομίας».

Πεποίθηση τους είναι ότι με την λύση του κυπριακού, θα αρχίσει η ανοικοδόμηση Αμμοχώστου και άλλων περιοχών που πιθανόν να επιστραφούν και επίσης εάν μετακινηθούν τουρκοκύπριοι θα χρειαστεί να κτιστούν σπίτια γι΄ αυτούς και γενικώς θα υπάρξει κατά την διάρκεια μιας περιόδου 10 χρόνων «έκρηξη της οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο σε πρώτη φάση».

Αυτό, βεβαίως, θα δημιουργήσει πολλές πολυπόθητες θέσεις εργασίας, το κλίμα θα αλλάξει γενικότερα και αυτό θα προσελκύσει και ξένους επενδυτές για διάφορα νέα έργα όπως ξενοδοχεία στην Αμμόχωστο και πολυεθνικές που θα τοποθετήσουν την έδρα τους στην παραλιακή πόλη.

Πιστεύουν, επίσης, ότι τα πολλαπλά πλεονεκτήματα της Κύπρου θα προωθηθούν ακόμη περισσότερο με την λύση του Κυπριακού προβλήματος και θα την καταστήσουν ακόμη πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, με νέους επενδυτές να στρέφουν το ενδιαφέρον προς το νησί και την ψυχολογία των κυπρίων και ξένων να παίρνει θετικό πρόσημο. Κάποιοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η λύση του κυπριακού θα ωφελήσει την οικονομία «πάρα πολύ».

Η εδαφική αναπροσαρμογή που θα είναι το πρώτο πράγμα που θα γίνει με την λύση του κυπριακού θα σημαίνει ότι θα επιστραφούν πολλές περιούσιες σε ελληνοκύπριους εκτοπισμένους και η αξία της περιουσίας η οποία θα επιστραφεί σε τιμές του 2008 έχει υπολογιστεί να είναι γύρω στα 30 δις.

Άμεσα θα επιστραφεί το Βαρώσι, δηλαδή η κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου και το άλλο που πρέπει να γίνει είναι να μετακινηθούν οι τουρκοκύπριοι. Η αξία της περιουσίας εκεί υπολογίζεται γύρω στα 8δις και οι επενδύσεις που χρειάζονται θα είναι κάπου γύρω στα 3δις-4δις για ανοικοδόμηση εκεί, η οποία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Για να υπάρξει λύση πρέπει να επιστραφεί τουλάχιστο το 50% της περιουσίας των Ελληνοκύπριων προσφύγων. Εάν δεν γίνει αυτό θεωρείται αδύνατο θα υπάρξει θετικό δημοψήφισμα από ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ταυτόχρονα, οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να επιστρέψουν στις περιούσιες τους στις ελεύθερες περιοχές ή να μετακινηθούν εντός της περιοχής κάτω από τουρκοκυπριακή διοίκηση. Αυτές θα είναι τεράστιες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα και μέσα στην λύση του κυπριακού απαραίτητα πρέπει να υπάρξει σχέδιο χρηματοδότησης των έργων που πρέπει να γίνουν για την εφαρμογή της λύσης.

Εάν δεν γίνει αυτό, η λύση θα καταρρεύσει και αυτή η διαπραγμάτευση για την χρηματοδότηση πρέπει να αρχίσει τώρα, πριν από την λύση.

Η λύση, λοιπόν του κυπριακού, σύμφωνα με αυτούς τους οικονομολόγους προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για άμεση ανάκαμψη της οικονομίας, μόνο με αυτά τα έργα.

Επιπρόσθετα υπάρχουν τα έξοδα της κυπριακής δημοκρατίας, όπως η Εθνική Φρουρά που θα πρέπει να διαλυθεί. Θα υπάρξει εξοικονόμηση και ο εξοπλισμός θα μπορεί να πουληθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Θα υπάρξουν και διάφορες άλλες εξοικονομήσεις από την μετακίνηση προσφύγων.

Μακροπρόθεσμα, εάν όλα κυλήσουν σταθερά, οι προοπτικές της Κυπριακής οικονομάς θεωρείται λοιπόν ότι θα είναι πολύ καλές, λόγω του γεγονότος ότι θα φύγει ένα στοιχείο αστάθειας που περιορίζει την ανάπτυξη.

Επίσης, το θέμα του φυσικού αερίου θα λυθεί μέσα στα πλαίσια της λύσης και ήδη οι γενικές γραμμές είναι στην θέση τους.

Ήδη υπάρχει συμφωνία πλαισίου ότι οι φυσικοί πόροι θα είναι κάτω από την ομόσπονδη κυβέρνηση και υπάρχει ήδη μια φόρμουλα για το πώς μοιράζονται τα έσοδα μεταξύ της ομόσπονδης κυβέρνησης και τα δυο ομόσπονδα κρατίδια.

Αυτό σημαίνει θα αρθεί το βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη των πόρων αυτών. Έτσι θα μπορεί η Κύπρος να προσβλέπει σε σημαντικά έσοδα προς όφελος των δυο κοινοτήτων και της οικονομίας γενικότερα.

Επίσης, υπάρχουν οικονομολόγοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι η πορεία της κυπριακής οικονομίας μετά την λύση του κυπριακού θα εξαρτηθεί από το εάν η λύση είναι κεντρομόλα και φέρει τις δυο κοινότητες μαζί, κάτι που θα ωφελήσει την κυπριακή οικονομία πάρα πολύ. Εάν δεν είναι λειτουργική και δημιουργήσει τριβές και προβλήματα, τότε η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας θα γίνει χειρότερη απ’ ό,τι είναι σήμερα.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΛΥΣΗΣ:

 ΤΑ ΥΠΕΡ…

  • Οικονομική ενίσχυση από Ευρωπαϊκή Ένωση σαν bonus λύσης
  • «Άνοιγμα» νέων δουλειών και καταπολέμηση ανεργίας
  • Η λύση μπορεί να καταστήσει την Κύπρο εργοτάξιο κατασκευών και σε τέτοια περίπτωση θα «υπάρξει έκρηξη της οικονομίας», όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • Προσέλκυση ξένων επενδυτών για διάφορα νέα έργα όπως ξενοδοχεία στην Αμμόχωστο και πολυεθνικές που θα τοποθετήσουν την έδρα τους στην παραλιακή πόλη
  • Η περιουσία των Ελληνοκυπρίων που θα επιστραφεί υπολογίζεται (σε τιμές του 2008) στα 30 δις
  • Προώθηση πολλαπλών πλεονεκτημάτων της Κύπρου
  • Η αξία της περιουσίας εκεί υπολογίζεται γύρω στα 8 δις και οι επενδύσεις που χρειάζονται θα είναι κάπου γύρω στα 3-4δις
  • Εξοικονόμηση από διάλυση Εθνικής Φρουράς και έσοδα από πώληση εξοπλισμού στα Ηνωμένα Έθνη
  • Άνοιγμα δρόμου για αξιοποίηση Φυσικού Αερίου

….ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ

  • Πρόβλημα ενσωμάτωσης σε ένα ενιαίο τραπεζικό σύστημα, λόγω μη αξιολόγησης τραπεζών ψευδοκράτους
  • Αν δεν ενοποιηθούν οι τράπεζες του ψευδοκράτους τότε θα υπάρξει ανάπτυξη σε βάρος ελληνοκυπρίων
  • Εκτός κριτηρίων Maastricht και έξοδος Κύπρου από Ε.Ε.
  • Επανένταξη Κύπρου στην Ε.Ε. μαζί με την ένταξη Τουρκίας
  • Εάν δεν υπάρξει ενίσχυση από την Ε.Ε. για την ανάπτυξη της Αμμοχώστου, τότε θα υπάρξει δανεισμός από τράπεζες του εξωτερικού
  • Δύσκολος ο εξωτερικός δανεισμός όταν δεν υπάρχει ενιαίο νόμισμα
  • Οι αποφάσεις των Τουρκοκυπρίων γα επιστροφή ή όχι καθιστά επιβεβλημένο ένα σχέδιο χρηματοδότησης
  • H λύση θα έχει και οικονομική επιτυχία μόνο αν οι δυο κοινότητες επιδείξουν την ανάλογη ωριμότητα

 

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!