Η «Ομήρου» ανάβασις της ΕΔΕΚ

{loadposition ba_textlink} 

Το μόνο που ίσως δεν είχαν υπολογίσει ήταν πως η κρίση θα κορυφωνόταν με την οριστική και αμετάκλητη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή του, παραίτηση του Προέδρου του κόμματος Γιαννάκη Ομήρου.

Οι πρώτοι που αιφνιδιάστηκαν με την παραίτηση Ομήρου ήταν οι επίδοξοι μνηστήρες της προεδρικής καρέκλας του κόμματος. Οι λόγοι είναι πολλοί και αυτοί οι λόγοι είναι, ανάμεσα σε άλλους, που τον έσπρωξαν στην παραίτηση. Ξεκινώντας από τα ποσοστά του κόμματος που έχουν πέσει δραματικά.

Οι εποχές που τα ποσοστά της ΕΔΕΚ κυμαίνονταν γύρω στο 10 ή και 11% έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Τελευταία δημοσκόπηση δείχνει το ποσοστό του κόμματος να μην ξεπερνά το 3 με 4 %. Ένας άλλος λόγος είναι η κακή οικονομική κατάσταση του κόμματος, ένα σχεδόν χρόνο πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, που μέσα στην οικονομική κρίση που περνά ο τόπος είναι θέμα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος.

Στην επιστολή της παραίτησής του ο Γιαννάκης Ομήρου έκανε λόγο για «νοσηρό κλίμα», αναφέρεται σε εσωτερικές τριβές, αλλά και σε μια προσπάθεια ναρκοθέτησης της πορείας και της προοπτικής του κόμματος και τέλος «για τη μεθόδευση ενός «ευτελούς εκβιασμού» τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν εκβιάζεται, ούτε συμβιβάζεται με την «αναξιοπρεπή ταπείνωση» χάριν διατήρησης ή απόκτησης θέσεων ή αξιωμάτων».

Υπάρχουν όμως και ορισμένα άλλα θέματα για τα οποία πολλοί καταλογίζουν στον Γιαννάκη Ομήρου. Για παράδειγμα η «ευκολία» με την οποία έμπαινε και έβγαινε σε κυβερνήσεις, όταν δεν συμφωνούσε με ορισμένους χειρισμούς, κυρίως στο Κυπριακό. Θυμίζουμε για παράδειγμα την παραίτησή του από υπουργός Άμυνας, επί κυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη, όταν διαφώνησε για το θέμα των πυραύλων S300.

Την ίδια τακτική ακολούθησε όταν διαφώνησε με τους χειρισμούς του Δημήτρη Χριστόφια στο Κυπριακό και απέσυρε την στήριξή του στην τότε κυβέρνηση. Ένα άλλο θέμα που βάρυνε πολύ το κλίμα στην ΕΔΕΚ είναι και οι πρόσφατες αποκαλύψεις στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ στην Πάφο και την εμπλοκή του βουλευτή του κόμματος Φειδία Σαρίκα, αλλά και τις αναφορές σε «μίζες» στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται ο αποθανών αδελφός του προέδρου της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Ομήρου. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν και οι πρόσφατες εκλογές δημάρχου στην Πάφο, όπου η ΕΔΕΚ συντάχθηκε με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ στη στήριξη κοινού υποψηφίου που έχασε «πανηγυρικά».

Η επόμενη μέρα στην ΕΔΕΚ βρίσκει το κόμμα σε πολύ κακή κατάσταση και ορατός είναι ο κίνδυνος ακόμα και να διαλυθεί. Ήδη έχουν βγει από τα «θηκάρια» τα μαχαίρια και αν κάποιος κάνει μια βόλτα στο διαδίκτυο, θα βρει απανωτές δηλώσεις στελεχών του κόμματος που καταφέρονται ανοιχτά ο ένας εναντίον του άλλου, συχνά με πολύ βαρείς χαρακτηρισμούς. Είναι πασιφανές ότι το κόμμα έχει χωριστεί αφενός σε υποστηρικτές του Γιαννάκη Ομήρου και αφετέρου σε αυτούς που θέλουν να γίνουν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της ΕΔΕΚ. Χθες στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος κρατήθηκαν χαμηλοί τόνοι, σε μια προσπάθεια να μην χειροτερέψει το κλίμα στο κόμμα. Κατ’ αρχήν με 18 υπέρ και 3 εναντίον το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ αποφάσισε να ζητήσει από τον Γιαννάκη Ομήρου να ανακαλέσει την απόφασή του για παραίτηση. Όλοι όσοι γνωρίζουν καλά τον Γιαννάκη Ομήρου αντιλαμβάνονται ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει. Άλλωστε το έχει δηλώσει ο ίδιος στην επιστολή της παραίτησής του. Υπήρξε και πρόταση για υποβολή των παραιτήσεων όλων των μελών του Πολιτικού Γραφείου προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για εκλογικό συνέδριο, που θα εκλέξει νέους αξιωματούχους. Η πρόταση έγινε δεκτή με 10 ψήφους υπέρ και 9 εναντίον. Όλα δείχνουν ότι το θέμα για την πλήρωση της κενής θέσης του Προέδρου θα παραπεμφθεί στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία προγραμματίζεται να συγκληθεί στις 25 Ιανουαρίου και η οποία βάσει καταστατικού είναι υποχρεωμένη να προκηρύξει εκλογικό συνέδριο 40 μέρες μετά τη σύγκλησή της, για την ανάδειξη νέου ηγετικού σχήματος στην ΕΔΕΚ.

Όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις άρχισαν να κυκλοφορούν τα ονόματα σχετικά με την διαδοχή του Γιαννάκη Ομήρου. Πρόκειται για τον Αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος μαρίνο Σιζόπουλο, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΕΔΕΚ Γιώργο Βαρνάβα, αλλά και του βουλευτή Λεμεσού της ΕΕΔΕΚ και πρώην υπουργού Νίκου Νικολαϊδη. Υπάρχουν όμως και δύο «αουτσάϊντερ»: ο Κυριάκος Μαυρονικόλας και ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους.

Λένε ότι ένα από τα προσόντα του πολιτικού είναι να ξέρεις πότε να φεύγεις. Ο Γιαννάκης Ομήρου φαίνεται να φεύγει εγκαίρως. Σαν πολιτική πράξη δείχνει να είναι ορθή, αν λάβουμε υπ’ όψιν το κλίμα που επικρατεί στην ΕΔΕΚ τα τελευταία 2 περίπου χρόνια. Μένει να αποδειχθεί αν είναι και γενναία πράξη. Ένα είναι σίγουρο. Η ΕΔΕΚ αλλάζει σελίδα και όποιος αναλάβει την προεδρία της έχει πάρα πολλά να κάνει. Πολλά και δύσκολα… Ένα χρόνο περίπου πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί και μένει να δούμε πως θα τα διαχειριστεί ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος, που δεν μπορείς να τον πεις και τυχερό! Βλέπεται υπάρχει και το προηγούμενο του «αδελφού» κόμματος στη Ελλάδα, του ΠΑΣΟΚ, που πάει στις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου κυριολεκτικά διαλυμένο. Τελικά η 25η Ιανουαρίου αποδεικνύεται σημαδιακή μέρα…