E. Θεοχάρους στην “24”: “Η παραπληροφόρηση του “Πολίτη” έφθασε σε θλιβερά επίπεδα”

Με πολλούς φίλους και πιστούς ψηφοφόρους, αλλά ταυτόχρονα με άλλους τόσους, πολέμιους και επικριτές, η Ελένη Θεοχάρους θεωρείται μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες πολιτικές φιγούρες του τόπου. Οι κατά καιρούς δηλώσεις, τοποθετήσεις και πολιτικές συμπεριφορές της προκαλούν θόρυβο και συζητήσεις σε όλα τα στρώματα της κυπριακής κοινωνίας.

Τις τελευταίες μέρες, η τέως ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ επικέντρωσε πάνω της το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης καθώς ανακοίνωσε την πρόθεση της να κατέλθει ως υποψήφια στις Προεδρικές του 2018, αλλά και ένεκα του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Πολίτης» που αφορούσε στις μηνιαίες απολαβές της – μισθός και τρείς συντάξεις – και της λεκτικής επίθεσης που δέχτηκε σε προσωπικό και σε συλλογικό επίπεδο, σαν Κίνημα Αλληλεγγύη, από τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, Πρόεδρο του ΔΗ.ΣΥ.

24. Κυρία Θεοχάρους, «Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις είναι συνολικά οι συντάξεις που λαμβάνει η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, επικεφαλής του κινήματος Αλληλεγγύη» είναι ο τίτλος σχετικού δημοσιεύματος της εφημερίδας «Πολίτης». Ο δημοσιογράφος δε, που υπογράφει το δημοσίευμα, έκανε λεπτομερή αναφορά για τα ευρήματα του «Π» αναφορικά με τις μηνιαίες απολαβές σας, τονίζοντας ότι έγινε για σκοπούς διαφάνειας. Πως το σχολιάζετε;

«Τα εχθρικά δημοσιεύματα του “Πολίτη” εναντίον μου είναι πάρα πολλά. Αυτή η πολεμική ξεκίνησε μετά το δημοψήφισμα του 2004 και συνεχίζεται με εξάρσεις και υφέσεις μέχρι σήμερα. Ειδικά σε περιπτώσεις εκλογικών αναμετρήσεων δεχόμουν επιθέσεις, χλεύη και λάσπη για το κάθε τι. Μπορείς να συγγράψεις βιβλίο με όλα όσα μου καταλόγισαν.

Για παράδειγμα, μετά την περιπέτεια με το πλοιάριο ”Dignity” με το οποίο προσπαθήσαμε να φθάσουμε στην Γάζα στις 29 Δεκεμβρίου του 2008 και το οποίο κτυπήθηκε μέσα στην ανοικτή θάλασσα με καταιγίδα, από το Ισραηλινό ναυτικό και κοντέψαμε να πνιγούμε, έγραψαν ότι το έκανα… για να εκλεγώ βουλευτής. Σε άλλο δημοσίευμα με χαρακτήρισαν ”Ελένη του Αντένα” δηλαδή “Ελένη η πόρνη”. Τότε είχε ένα σχετικό φιλμ η τηλεόραση. Δημοσίευσαν και μια σχετική γελοιογραφία εμφανίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ως …πάτρωνα κι εμένα ως πόρνη.

Τώρα είναι οι μισθοί και οι συντάξεις μου.

Η παραπληροφόρηση έφθασε σε θλιβερά επίπεδα. Όσον αφορά τον μισθό του Ευρωβουλευτή είναι 6 χιλιάδες ευρώ τον μήνα. Δεν είναι μικρό ποσό σε συνάρτηση με την Κύπρο, αλλά ας αναλογισθεί ο καθένας την ζωή του ευρωβουλευτή. Οτιδήποτε άλλο πέραν των 6 χιλιάδων δίδεται για συγκεκριμένο σκοπό και υποχρεωτικά χρησιμοποιείται για τον σκοπό που χορηγείται.

Κοντά στις 4 χιλιάδες δίδονται για λειτουργία γραφείων στην Κύπρο, οδηγό και άλλο προσωπικό αν και όταν χρειάζεται, ενοίκια, ρεύματα, νερά, θέρμανση, διαδίκτυο, συνδρομές εντύπων, κλιματισμό, υλικό γραφείου, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλέφωνα, έξοδα γραφείου, καθαριότητα, έξοδα παραστάσεως κλπ. Σας διαβεβαιώνω ότι για τα δύο γραφεία που διατηρώ το ποσό αυτό επαρκεί – δεν επαρκεί.

Οι μισθοί των λοιπών συνεργατών του Ευρωβουλευτή καταβάλλονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο Ευρωβουλευτής δεν έχει πρόσβαση στα κονδύλια αυτά. Συνεπώς κακώς συμπεριλαμβάνονται στους μισθούς μας από όσους παραπληροφορούν σκόπιμα τους πολίτες.

Υπάρχει ένα κονδύλι που καταβάλλεται για κάθε μέρα που βρίσκεται ο Ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο για την διαβίωση του και είναι 300 ευρώ . Αν λάβει κανείς υπ όψιν ότι το δωμάτιο στο ξενοδοχείο κοστίζει τουλάχιστον 200 ευρώ την ημέρα ή ένα διαμέρισμα 1500 ευρώ τον μήνα τουλάχιστον και αν λάβει κανείς υπ όψιν ότι ο Ευρωβουλευτής πρέπει να είναι και φαίνεται αξιοπρεπής βρείτε αν μπορεί και πόσα μπορεί να εξοικονομήσει από τα έξοδα διαβίωσης. Συνήθως οι εργάσιμες μέρες για τις οποίες καταβάλλονται αυτά τα έξοδα είναι 15 με 16. Ειδικά στο Στρασβούργο δεν επαρκούν. Βεβαίως αν ζεις σε κάποιο υπόγειο δωμάτιο μπορεί να εξοικονομείς κάποια λεφτά. Και αν τριγυρνάς στις δεξιώσεις, για να τρως από αυτά που προσφέρουν μπορεί να εξοικονομείς ακόμη λίγα.

Ρωτήστε και τους άλλους Ευρωβουλευτές, ρωτήστε και τις υπηρεσίες.

Τώρα, όσον αφορά τις συντάξεις μου, ναι εδώ και 2 χρόνια παίρνω σύνταξη χηρείας. Θα φροντίσω να παντρευτώ σύντομα για να κοπεί και να μην προκαλεί κανένα. Η σύνταξη Ιατρού, είναι στην ουσία το επίδομα απώλειας καριέρας το οποίο χορηγούσε το κράτος και νομίζω χορηγεί ακόμη, σε κάθε δημόσιο υπάλληλο που εκλεγόταν στην Βουλή διότι μετά το πέρας της θητείας του, δεν μπορούσε να επανέλθει στην δουλειά του . Φανταστείτε ένα βουλευτή να εκλέγεται στα 38 και σε τρία χρόνια να μην επανεκλέγεται και να μένει επί ξύλου κρεμάμενος. Είχα εισηγηθεί να καταργηθεί αυτό το επίδομα και να επιτρέπεται η επιστροφή του δημοσίου υπαλλήλου στην δουλειά του σε προσωποπαγή θέση, για να μην αποθαρρύνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι από την εμπλοκή τους στα κοινά. Το έκανα όταν συνάδελφος καθηγητής δεν επανεξελέγη μετά από μισή θητεία ενώ λίγο πριν την εκλογή του είχε διοριστεί σε σχολείο μετά από μακροχρόνια αναμονή. Το κόμμα μου τότε μου απάντησε «μην τα ανακατεύεις αυτά». Τούτο το επίδομα μετά από την ηλικία των 62 χρονών μετατρέπεται σε σύνταξη.

Η σύνταξη του βουλευτή χορηγείται στον καθένα μετά από μια ηλικία εάν και εφ όσον δεν κατέχει πολιτειακό αξίωμα επ΄ αμοιβή, δεν είναι δηλαδή Πρόεδρος, Υπουργός κλπ που να πληρώνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ναι, πρόσφατα βρέθηκα με αυτές τις συντάξεις. Δεν παρανόμησα, δεν έκλεψα, δεν είμαι η μόνη. Δεν ξέρω κανένα να έχει αποποιηθεί την σύνταξη βουλευτή και τα παραδείγματα που κυκλοφορούν δεν ισχύουν διότι όλοι κατέχουν πολιτειακά αξιώματα. Αν έπαιρναν την σύνταξη θα παρανομούσαν. Μήπως ο «Πολίτης» γνωρίζει ποιοι άλλοι παίρνουν σύνταξη Βουλευτή;

Δέχομαι πλήρη έλεγχο των περιουσιακών μου στοιχείων, των δανείων, των χρεών , των δανείων που είμαι εγγυήτρια και είναι προβληματικά, τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της μείζονος οικογένειας μου όπως αδέλφια και ανίψια και των τραπεζικών λογαριασμών μου. Αν έπαιρνα τα χρήματα που λένε και για τα χρόνια που λένε, θα ήμουν τουλάχιστον σε μια καλύτερη κατάσταση. Και δεν διάγω βίον κροίσου. Και αν εκλεγώ στις 22 του μήνα, τότε θα κοπεί και η σύνταξη του βουλευτή. Τώρα η σύνταξη του ευρωβουλευτή αν ποτέ την πάρω είναι 1200 ευρώ για μία θητεία και 1500 για δυο θητείες.

Σας παρακαλώ ελέγξετε αυτά τα στοιχεία και δώστε τέλος σ αυτή την κακοήθεια.

Καλώ επίσης τους άλλους ευρωβουλευτές και τους άλλους πολιτειακούς αξιωματούχους να με διαψεύσουν αν δεν είναι αληθή τα στοιχεία ή να με επαληθεύσουν.

Τονίζω ότι η θέση της Αλληλεγγύης είναι να υπάρχει οροφή μισθών και συντάξεων καθώς επίσης και κατώτατο όριο μισθών και συντάξεων».

24. Δεδομένου του ότι ο ΔΗ.ΣΥ. είχε προ πολλού αποδεχτεί την ΔΔΟ ως μορφή λύσης του Κυπριακού, κάποιοι αναρωτιούνται γιατί φύγατε σήμερα από το κόμμα. Σήμερα άλλαξαν οι θέσεις του ΔΗΣΥ; Γιατί όχι το 2004 όταν έγινε το δημοψήφισμα ή έστω το 2013, με την υποβολή υποψηφιότητας του κ. Αναστασιάδη για την Προεδρία του κράτους;

«Μετά το δημοψήφισμα του 2004 τόσον ο Αναστασιάδης όσον και οι άλλοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι σέβονταν την ετυμηγορία του λαού. Μέχρι το 2013 δεν κυβερνούσε ο Συναγερμός. Είχα πάντα τις απόψεις μου και πίστευα ότι τις ασπάζονταν το 67% των Συναγερμικών που καταψήφισαν το σχέδιο Ανάν. Ναι, βεβαίως μου δόθηκαν ευκαιρίες όταν εκδηλώνονταν συγκρούσεις για να φύγω από τον συναγερμό και πολλές φορές ένιωσα απαξίωση και προσβολή. Θα τα πούμε όλα λεπτομερώς εν καιρώ τω δέοντι.

Σταδιακά η θέση της ηγεσίας διολίσθησε σε καθαρά «ανανικές» πολιτικές και κυριάρχησαν ξανά οι «ανανιστές» που για αρκετό καιρό είχαν σωπάσει. Μετά την εκλογή Αναστασιάδη οδηγήθηκα σε αδιέξοδα διότι δεν συμφωνούσα με τις πρακτικές και μεθοδεύσεις του κόμματος. Αν θυμάστε, μέσα στον παραλογισμό της λύσης μετά την εκλογή Ακιντζί ξεκίνησαν εκστρατεία καλλιέργειας κουλτούρας λύσης. Ξέχασαν πόσα δαπανήθηκαν, για χρόνια από πολλούς παράγοντες και πόσα στελέχη και μέλη του συναγερμού «υπέστησαν» τα ταξίδια στο Λονδίνο, στην Βοστόνη και αλλού για να αναπτύξουν κουλτούρα λύσης. Όταν για πολλοστή φορά ξεχείλισε το ποτήρι έφυγα. Θα μπορούσα να είχα φύγει και την μέρα των προκριματικών του 2012 όταν με γιουχάισαν και με προπηλάκισαν και όταν με άδειασαν για τον Βενιζέλο και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, αλλά ξέρετε όταν είσαι συναισθηματικά δεμένος με πρόσωπα και καταστάσεις πάντα έχεις αναστολές και δυσκολίες».

24. Τις τελευταίες μέρες δέχεστε λεκτικές επιθέσεις από τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος έχει μιλήσει με απαξιωτικό τρόπο τόσο για σας, όσο και για την «Αλληλεγγύη».

«Έχω δώσει απαντήσεις στα αστεία επιχειρήματα του Αβέρωφ εναντίον της Αλληλεγγύης. Η ηγεσία του Συναγερμού ας σοβαρευτεί και ας αφήσει τα φληναφήματα. Η πολιτική της, εδώ και αρκετό καιρό δεν είναι καθόλου δημοκρατική και το «Δημοκρατικός Συναγερμός» έμεινε μόνο στην ταμπέλα.

Ο Αβέρωφ προσπαθεί να φτιάξει ένα μπαμπούλα, για να τρομάξει και να συσπειρώσει τα μέλη του κόμματος του αποτρέποντας τα από το να ψηφίσουν Αλληλεγγύη.

Νομίζω ότι θα αποτύχει».

24. Κλείνοντας, με αφορμή το τελευταίο σκάνδαλο με το χρηματισμό γιατρών, θα ήθελα ένα γενικό σχόλιο για τον τομέα της υγείας υπό την ακαδημαϊκή σας ιδιότητα.

«Λυπάμαι για τα σκάνδαλα στα δημόσια νοσοκομεία που δεν είναι βεβαίως καινούριο φαινόμενο. Θυμάμαι πολλά και σοβαρότερα, τα οποία με τον ένα ή άλλο τρόπο κουκουλώθηκαν με την παρέμβαση των εντιμότατων φίλων των σκανδαλιάρηδων. Μόνο με σοβαρές θεσμικές αλλαγές και διαφανείς διαδικασίες στις προμήθειες, στις υπερωρίες, στην συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, μόνο με ριζική αναδιάρθρωση του Υπουργείου Υγείας και κατάργηση πολλών κεφαλών ενός υδροκέφαλου και πολυκέφαλου τέρατος, μόνο με την κατάργηση της λίστας και την χορήγηση θεσμικών και μισθολογικών κινήτρων για την προσέλκυση ικανών γιατρών και άλλων εργαζομένων σε αυτονομημένα νοσοκομεία μπορεί να μειωθεί το πρόβλημα. Για να εξαλειφθεί πλήρως θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια κοινωνία αγγέλων».

 

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!