“Η Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ”

Ο κ. Σουλτς χαρακτήρισε εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός τη στάση της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.

Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου που έδωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο μαζί με τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ, Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Σουλτς ανέφερε πως  η Κυπριακή Προεδρία είναι μια από τις καλύτερα προετοιμασμένες Προεδρίες που έχει δει εδώ και πολύ καιρό.

Ο κ. Σουλτς ανέφερε πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι ο ενδεδειγμένος άνθρωπος αυτή τη χρονική στιγμή που μπορεί να αντιπροσωπεύσει την ΕΕ στα θέματα της κοινωνικής δικαιοσύνης ενώ παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τους επόμενους έξι μήνες η Κύπρος θα υπηρετήσει τα ευρωπαϊκά ιδανικά.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως η Κυπριακή Προεδρία θέλει να προωθήσει τη δημιουργία ενός καλύτερου κοινωνικού προσώπου της ΕΕ και θέλει να θέσει τον απλό άνθρωπο στο επίκεντρο της προσοχής της Ένωσης και των ξεχωριστών χωρών μελών της.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, είπε πως η λιτότητα από μόνη της δεν αποτελεί τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισής της και πως χρειάζεται πάντρεμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας με την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ευχαριστίες Σουλτς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο κ. Σουλτς ευχαρίστησε τον κ. Χριστόφια για το λόγο που εκφώνησε στον Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για το πολεμικό όπως ανέφερε πνεύμα του υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για τη θέλησή του προς επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν για μια Προεδρία που σίγουρα θα διεξάγει πολλές συζητήσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη, στην ευρωζώνη, και συζητήσεις για ενδεχόμενες βαθιές μεταρρυθμίσεις. Το Κοινοβούλιο, η Κομισιόν και το Συμβούλιο πρέπει να συνεργαστούν στενά για αυτό, ανέφερε.

Είπε πως κατά τις συζητήσεις  που είχε με τον Πρόεδρο Χριστόφια και την κυβέρνηση της Κύπρου είδε ότι η Κυπριακή Προεδρία είναι πολύ καλά προετοιμασμένη. Η Κυπριακή Προεδρία είναι μια από τις καλύτερα προετοιμασμένες Προεδρίες που έχω δει εδώ και πολύ καιρό, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αξιολόγησε με τον ίδιο τρόπο την προετοιμασία της Κυπριακής Προεδρίας.

Εξέφρασε εξάλλου τη βεβαιότητα πως η Κυπριακή Προεδρία θα εργαστεί για περισσότερη κοινωνική αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη, έλεγχο των χρηματοπιστωτικών αγορών και καταπολέμηση της φτώχειας, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι πραγματικά ο ενδεδειγμένος άνθρωπος αυτή τη χρονική στιγμή που μπορεί να αντιπροσωπεύσει την ΕΕ τα θέματα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση πως τους επόμενους έξι μήνες η Κύπρος θα υπηρετήσει τα ευρωπαϊκά ιδανικά.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τον κ. Σουλτς  για τη μέχρι τώρα στενή συνεργασία στην προετοιμασία της Προεδρίας και την προώθηση της συνεργασίας των θεσμικών οργάνων της Ένωσης.

Είμαστε συναγωνιστές στην προώθηση της στενής συνεργασίας μεταξύ των θεσμικών οργάνων και αυτό το θεωρώ απαραίτητο για να πετύχει η Ένωση στην αντιμετώπιση των πολιτικών οικονομικών προκλήσεων που είναι κοντά της, ανέφερε για να προσθέσει πως χρειάζεται στενή συνεργασία του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής. Αν θα μιλούμε διαφορετική γλώσσα τα τρία αυτά όργανα και τα ηγετικά τους στελέχη δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε οτιδήποτε, ανέφερε.

Είπε πως η Κυπριακή Προεδρία θέλει να προωθήσει τη δημιουργία καλύτερου κοινωνικού προσώπου της ΕΕ. «Θέλει να θέσει τον απλό άνθρωπο στο επίκεντρο της προσοχής της Ένωσης ως τέτοιας και των ξεχωριστών χωρών μελών», ανέφερε.

Η αντιμετώπιση της κοινωνικοοικονομικής κρίσης

Αναφερόμενος στην κοινωνικοοικονομική κρίση, ο κ. Χριστόφιας είπε πως οι μέθοδοι που εφαρμόστηκαν ως τώρα από την ΕΕ για την αντιμετώπισή της  δεν έχουν επιτύχει γιατί είναι μονόπλευρές, και κατά αποκλειστικότητα αφορούν τη λιτότητα.

Αυτός δεν είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων της κρίσης, ανέφερε και πρόσθεσε πως χρειάζεται πάντρεμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας με την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σημείωσε πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ένωσης και πολλών χωρών της είναι η ανεργία και θα πρέπει να βρεθούν τρόποι μείωσής της ιδιαίτερα της ανεργίας της νεολαίας. Ο  Πρόεδρος Χριστόφιας είπε επίσης πως η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει το δικό της δυναμικό. Είναι μια τεράστια αγορά, είναι μια ένωση που μπορεί όντως να κάνει θαύματα αλλά χρειάζεται να εφαρμόσουμε πιο σωστές και πιο ισοζυγισμένες πολιτικές και αυτό επιδιώκουμε ως Κυπριακή Προεδρία, ανέφερε.

Κανείς δεν μπορεί να κάνει θαύματα σε έξι μήνες αλλά με τη στενή συνεργασία νομίζω ότι μπορεί να βάλουμε κάποιους λίθους που μπορεί να είναι ακρογωνιαίοι για να προχωρήσει η Ένωση παραπέρα στην οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας ευρωπαϊκής, ανέφερε, προσθέτοντας πως οι παρατηρήσεις των Ευρωβουλευτών θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ακόμη πως «είμαστε στενή και καθημερινή επαφή και με τον κ. Μπαρόζο όπως και με τον κ. Σουλτς σε μια κοινή προσπάθεια για το καλό των ευρωπαϊκών λαών και της Ένωσης».
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως η Κύπρος έχει παρεξηγηθεί αφού θεωρείται ότι υπάρχει ασυδοσία της αγοράς στην Κύπρο.

«Δεν είναι έτσι. Επί δικής μας διακυβέρνησης το κράτος μέσα στα πλαίσια των θεσμών και των ευρωπαϊκών παρεμβαίνει ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε ασυδοσία της αγοράς», χωρίς να φορτώνουμε τα βάρη στους φτωχούς ανθρώπους, ανέφερε.

Είπε πως στην Κύπρο αυξήθηκαν οι χαμηλές συντάξεις, το κατώτατο όριο μισθού έχει αυξηθεί και λήφθηκαν σημαντικά μέτρα διόρθωσης των προβλημάτων στα δημόσια οικονομικά. Είπε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θεωρείται ότι βρίσκεται σε επικίνδυνο βαθμό. Με τα μέτρα που πήραμε φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πέσει κάτω του 3%, ανέφερε και πρόσθεσε πως το δημόσιο χρέος δεν είναι ψηλότερο του χρέους του μέσου όρου της ευρωζώνης.

«Το να μιλάς κατά της ασυδοσίας των αγορών δεν σημαίνει ότι τάσσεσαι ενάντια στην ελεύθερη αγορά. Εγώ τάσσομαι υπέρ της ελεύθερης κοινωνικής οικονομίας της αγοράς», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως η Κύπρος έχει πρόβλημα σήμερα σε έναν τομέα που δεν μπορούσε να παρέμβει η Κυβέρνηση αλλά η Κεντρική Τράπεζα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρά τις δικές μου παραινέσεις δεν παρενέβη και οι τράπεζες έτρεξαν για το εύκολο κέρδος να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα την ώρα που έμπαινε σε βαθιά κρίση η Ελλάδα, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «απευθυνθήκαμε στο μηχανισμό για να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες και όχι για να αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο είναι διαχειρίσιμο και είναι υπό έλεγχο».

Ερωτηθείς ο κ. Σουλτς κατά πόσον χώρες όπως η Κύπρος που διαπραγματεύονται ένα σχέδιο διάσωσης θα πρέπει να πιεστούν για να αλλάξουν τις πολιτικές τους στο θέμα της φορολογίας, ο κ. Σουλτς ανέφερε πως η ΕΕ δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα και λυπάμαι για αυτό γιατί χρειαζόμαστε τέτοια αρμοδιότητα.

Είπε ακόμη πως η Κυπριακή Δημοκρατία σε αρκετά σημεία έχει διαφορετική αντίληψη και έχει διαφορετική αντίληψη στα φορολογικά ζητήματα από ορισμένους Ευρωβουλευτές.

Θα πρέπει να σκεφτούμε όλα αυτά τα θέματα. Είμαι υπέρ της ιδέας οι χώρες μέλη που είναι σε θέση να δράσουν σε ό,τι αφορά τον εταιρικό φόρο ή το φόρο στις μεγάλες περιουσίες να βελτιώσουν την κατάστασή τους, ανέφερε.

Τα κυπριακά δεδομένα – Ο εταιρικός φόρος και οι βιομηχανίες

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως ο χαμηλός εταιρικός φόρος καθιερώθηκε στην Κύπρο πολύ πριν αυτή μπει στην ΕΕ και όταν μπήκε στην ΕΕ η Κυπριακή Δημοκρατία το διαπραγματεύτηκε αυτό το θέμα και της ελέχθη ότι το ζήτημα αυτό δεν εντάσσεται στις κεντρικές εξουσίες της Ένωσης αλλά είναι θέμα των εθνικών οργάνων και των εθνικών πολιτικών.
 
«Ξέρετε τι θα σημαίνει αν καταπιεστεί η Κύπρος τώρα που έχει ζητήσει τη βοήθεια του Μηχανισμού Στήριξης να αυξήσει τον εταιρικό της φόρο σε 15%;  Αυτό θα σημαίνει να μας εγκαταλείψουν όλες οι υπεράκτιες εταιρείες. Οι υπεράκτιες εταιρείες για την Κύπρο είναι ένα τεράστιο εισόδημα το οποίο κρατεί την οικονομία μας σε ψηλά επίπεδα».

«Δεν μπορεί έτσι εύκολα και χωρίς προβληματισμό να πούμε ότι πρέπει υπάρχει ένας και μόνον φορολογικός δείκτης για όλες τις χώρες σε ό,τι αφορά τα ζητήματα τα χρηματοπιστωτικά» και ανέφερε πως αυτά συζητούνται και είναι στην ατζέντα του Συμβουλίου αλλά «η Κύπρος θα δώσει μάχη να μη θιχτεί αυτό το ζήτημα διότι εξαρτάται η επιβίωσή μας».

Επεσήμανε πως η Κύπρος δεν έχει βαριά βιομηχανία και πως η μόνη βιομηχανία που έχει είναι οι υπηρεσίες, η πεντακάθαρη θάλασσα της, ο καθαρός ουρανός της, ο πολύς ήλιος της και ο καθαρός αέρας της.  Ανέφερε ακόμη πως η Κύπρος είναι μια χώρα ημικατεχόμενη που υποχρεώνεται να ξοδέψει πολλά εκατομμύρια για την άμυνα για να αντιμετωπίσει την επιθετική πολιτική της Τουρκίας, προσθέτοντας πως αν δεν τα ξόδευε αυτά αφού εμείς θέλουμε να αποστρατικοποιηθεί η Κύπρος δεν θα είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα.

Είπε πως την κάθε χώρα δεν πρέπει να την εξετάζουμε θέτοντας μια ευθεία γραμμή αλλά πρέπει να δούμε και τα ειδικά προβλήματα της κάθε χώρας και ιδιαίτερα η Κύπρος που υποφέρει από κατοχή.

Αδυναμία διαχείρισης μιας ενιαίας γραμμής στην ευρωζώνη

Ερωτηθείς ποια λάθη έκαναν ως τώρα θεσμικά όργανα της ΕΕ και δεν πρέπει να επαναληφθούν σε θέματα αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, λαμβάνοντας υπόψη τις εμπειρίες χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, ο κ. Σουλτς ανέφερε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περίμενε πολύ καιρό για να πάρει αποφάσεις.

Ανέφερε πως το ευρώ είναι ένα ισχυρό νόμισμα και η εξωτερική του αξία είναι ψηλή. Είπε πως η ευρωζώνη έχει λιγότερο χρέος από ότι η ΗΠΑ και μεγαλύτερη ανάπτυξη από τις ΗΠΑ ωστόσο οι επενδυτές πηγαίνουν προς τις ΗΠΑ και όχι στην ευρωζώνη διότι οι ΗΠΑ έχουν μια ενιαία κυβέρνηση μια Κεντρική Τράπεζα που εφαρμόζει τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Η ευρωζώνη, πρόσθεσε, έχει 17 κυβερνήσεις που αποφασίζουν κάτι και στη συνέχεια κάποιες από αυτές παίρνουν πίσω τις αποφάσεις. Έκανε λόγο για αδυναμία διαχείρισης μιας ενιαίας γραμμής στην ευρωζώνη, σημειώνοντας πως  έτσι δεν κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Αυτό είναι λάθος. Το σωστό είναι να δημιουργήσουμε μια ασπίδα προστασίας, διάσωσης που δείχνει ότι έχουμε αλληλεγγύη. Πρέπει να δημιουργήσουμε όργανα που να συνεισφέρουν στη δημοσιονομική πειθαρχία για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, να μειωθεί το χρέος με εξοικονόμηση, ανέφερε.
 
Είπε επίσης πως δεν πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σωστό να δανείζει χρήματα σε άλλες τράπεζες.

Χρειαζόμαστε ένα δυνατό όργανο και το ESM μπορεί να είναι  αυτό το όργανο και πιστεύω ότι η διαχείριση της ευρωζώνης όπως γίνεται τώρα είναι λάθος, ανέφερε.

Η Κύπρος στο Μηχανισμό Στήριξης και το δάνειο της Ρωσίας

Απαντώντας σε ερώτηση Ελβετού δημοσιογράφου σε σχέση με το δάνειο της Κύπρου από τη Ρωσία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαπίστωσε πως γίνεται μια προσπάθεια αντιπαράθεσης μεταξύ της αίτησης της Κύπρου να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης και της προσπάθειάς της να πάρει δάνειο από τη ρωσική ομοσπονδία και εκφράζονται μάλιστα και φόβοι ότι η Κύπρος τάχατες δεσμεύεται και κινδυνεύει η ανεξαρτησία της από τις σχέσεις της με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ανέφερε πως  οι όροι δανεισμού από Ρωσία είναι πιο ευνοϊκοί από όρους μηχανισμού στήριξης όσο και εάν φαίνεται παράξενο, όπως είπε.

Είπε πως η Ρωσία δίδει δάνειο χωρίς κανένας απολύτως όρο για την Κύπρο. Δεν μας ζήτησε τίποτε. Είναι ένα χαμηλό επιτόκιο. Τελεία. Ανέφερε πως αυτό γίνεται επειδή η Κύπρος ως μεσογειακή χώρα που κατοικείται κατά πλειοψηφία από Χριστιανούς Ορθόδοξους έχει μακρότατες πολιτιστικές/πολιτισμικές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία και ως χώρα αδέσμευτη για πολλά χρόνια επί Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ έκτισε φιλικές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Είπε πως οι σχέσεις αυτές χρονολογούνται και δεν αναπτύχθηκαν επί Προεδρίας του επειδή ο ίδιος είναι κομμουνιστής.

«Αξιοποιώ κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας τις πολύ θερμές, φιλικές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία που είναι ένας στρατηγικός εταίρος της ΕΕ», ανέφερε.

Αξιοποιούμε τις δυνατότητες η Κυπριακή Δημοκρατία να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης όσο γίνεται πιο ανώδυνα ακολουθώντας μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, ανέφερε και πρόσθεσε πως θα βοηθηθεί πάρα πολύ η Ένωση με τη Νότια Γειτονία. Είπε πως η Κύπρος διατηρεί με τους Αραβικούς λαούς της περιοχής πάρα πολύ θερμές, παραδοσιακές φιλικές και αδελφικές σχέσεις. Αυτό βοηθά την Ένωση διότι ως το νοτιότερο άκρο της η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να καταστεί μια γέφυρα φιλίας, συνεργασίας και προώθησης πολιτικών της Ένωσης σε αυτές τις χώρες του Αραβικού κόσμου, ανέφερε, σημειώνοντας πως η Κύπρος έχει το ίδιο θερμές σχέσεις και με το κράτος του Ισραήλ κάτι που εξυπηρετεί την ΕΕ.

Ερωτηθείς πώς η ίδια η ΕΕ μπορεί να εξυπηρετήσει τα ιδανικά που επαγγέλλεται όταν η Τουρκία δεν σέβεται την ίδια την Προεδρία της, ο κ. Σουλτς είπε πως η Toυρκία πρέπει να σεβαστεί το γεγονός ότι η ΕΕ έχει κανόνες. Ένας από αυτούς τους κανόνες, ανέφερε, είναι οι εναλλασσόμενες προεδρίες του Συμβουλίου και η Κύπρος αναλαμβάνει ένα δικαίωμα και μια υποχρέωση να έχει την εναλλασσόμενη Προεδρία του Συμβουλίου των Υπουργών.

Είπε πως όταν επισκέφθηκε την Άγκυρα ανέφερε στον Πρωθυπουργό Ερντογάν, στον Πρόεδρο Γκιουλ και στον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Τσιτσέκ πως δεν είναι η ΕΕ  που θέλει να προσχωρήσει στην Τουρκία αλλά το αντίθετο και για αυτό η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ.

Τους επόμενους έξι μήνες με το συνάδελφο Χριστόφια θα αντιπροσωπεύσουμε ο καθένας από ένα θεσμικό ευρωπαϊκό όργανο. Και δεν μπορώ να δεχτώ αυτό που λέει η Τουρκία. Δεν μπορώ να ανεχτώ ότι δέχονται εμένα που είμαι Γερμανός και δεν δέχονται εκείνο που είναι Κύπριος. Αυτό το θεωρώ εξαιρετικά δυσάρεστο ιδιαίτερα στην περίπτωση της Τουρκίας της οποίας την προσχώρηση πάντα υποστήριζα. Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό, είπε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την πλήρη στήριξη της Κυπριακής Προεδρίας και για τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στις απειλές της Τουρκίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ακούγεται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η θέση αρχής της ΕΕ σε σχέση με τις απειλές μιας μεγάλης γειτονικής δύναμης κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είπε πως πρόσφερε ύδωρ στον κ. Σουλτς ως έκφραση της ευγνωμοσύνης για ό,τι κάνει για την Κύπρο. Δεν μπορώ να του προσφέρω γη όμως διότι μεγάλο μέρος της γης μας κατέχεται από τα τουρκικά στρατεύματα, ανέφερε

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Σουλτς είπε πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα πρέπει να παραμείνει για έξι ακόμη μήνες στην Προεδρία του Eurogroup.
«Είπα στον Γιούνκερ ότι δεν το θεωρώ σωστό να σταματήσει τώρα σε αυτή την κατάσταση χρειαζόμαστε έναν έμπειρο Πρόεδρο του Εurogroup, κάποιον που είναι σε θέση να ενώσει τις διαφορετικές απόψεις, τις διαφορετικές αντιμετωπίσεις που έχουμε στην ευρωζώνη που να παίρνει τα πράγματα στα σοβαρά και που να είναι σε θέση να κρατήσει τη Γαλλία και τη Γερμανία ενωμένες», ανέφερε.