Υπογραφή συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών της Ευρωβουλής ενέκρινε τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ – Τουρκίας, ενώ το επόμενο μήνα αναμένεται να δώσει το τυπικό «πράσινο φως» και η ολομέλεια του σώματος.

Η έγκριση της Ευρωβουλής αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίσημη επικύρωση της συμφωνίας από την ΕΕ, τα κράτη μέλη και την Τουρκία.

Η συμφωνία, η οποία εγκρίθηκε με 34 ψήφους υπέρ, 7 κατά και μία αποχή, περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις και τις διαδικασίες επιστροφής παράνομων μεταναστών που εισέρχονται ή διαμένουν παράνομα στην Τουρκία ή την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποχρεώνει τις δύο πλευρές να δέχονται πίσω τους υπηκόους τους, τους υπηκόους τρίτων χωρών χωρίς έγγραφα παραμονής και τους απάτριδες που εισήλθαν στην ΕΕ μέσω της Τουρκίας ή στην Τουρκία μέσω της ΕΕ.

Οι διατάξεις σχετικά με τους υπηκόους της ΕΕ και της Τουρκίας θα τεθούν σε ισχύ δύο μήνες μετά από την ολοκλήρωση της επικύρωσης, αλλά οι διατάξεις που διέπουν τους υπηκόους τρίτων χωρών με τις οποίες η Τουρκία δεν έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες θα τεθούν σε ισχύ τρία χρόνια αργότερα.

Την ημέρα που υπεγράφη η συμφωνία επανεισδοχής (16 Δεκεμβρίου), η ΕΕ και η Τουρκία ξεκίνησαν επίσης διάλογο, με στόχο να απαλλαγούν οι Τούρκοι πολίτες από την υποχρέωση απόκτησης θεώρησης, όταν ταξιδεύουν στη ζώνη Σένγκεν για διαμονή σύντομης διάρκειας.

«Η συμφωνία επανεισδοχής θα ωφελήσει τόσο την Τουρκία όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα είναι στο χέρι της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προκειμένου να εφαρμοσθεί η συμφωνία στο ακέραιο», δήλωσε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής και εισηγήτρια Ρενάτε Σόμερ. Όπως είπε, η συμφωνία επανεισδοχής «θα συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης στην ΕΕ μέσω της Τουρκίας, θα βοηθήσει στην πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος, και ιδίως της εμπορίας ανθρώπων, και θα ανακουφίσει την πίεση που δέχεται η Ελλάδα και, ως εκ τούτου, η ΕΕ στο σύνολό της».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Τουρκία θα λάβει οικονομική και τεχνική βοήθεια από την ΕΕ για τη δημιουργία αστυνομικής υπηρεσίας στα σύνορα και την εγκατάσταση εξοπλισμού επιτήρησης των συνόρων. Θα μπορέσει έτσι η Τουρκία να κάνει πιο ασφαλή τα σύνορά της με τις γειτονικές χώρες, όπως η Συρία, το Ιράν και το Ιράκ.

Πηγή: ΚΥΠΕ