Καλή επένδυση του κυπριακού ομόλογου μόνο για τους ξένους

{loadposition ba_textlink}

Το δάνειο της Τρόικας (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Ένωση) του ύψους των 10 δις ευρώ δεν θα χρησιμοποιηθεί στην ολότητα του μέχρι τις αρχές του 2016 που εκτιμάται οτι η Κύπρος θα βγει στις αγορές  χωρίς την υποβοήθηση των μνημονίων. Έως τώρα έχουν χρησιμοποιηθεί από το πακέτο διάσωσης λίγο πάνω από 6 δις ευρώ.

Η Κύπρος βγήκε στις αγορές με το επταετές ομόλογο. Ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο από το μνημόνιο. Το έτος 2015 διατέθηκε 1 δις ευρώ προς δημοπρασία και οι επενδυτές ζήτησαν 1.9 δις όπου κατέληξε η απόδοση στο 4%.

Θα κινηθεί η αγορά

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη η εξέλιξη αυτή του ενός δις και η έξοδος στις αγορές θα δώσει την δυνατότητα να εξοφλήσει η Κύπρος μέρος ακριβού εσωτερικού δανεισμού που αυτομάτως συνεπάγεται σε λιγότερους τόκους, όπως επίσης εισαγωγή χρήματος στην αγορά για να κινηθεί. Ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο που προσεγγίζει το 1/6 του ποσού που η Κύπρος έχει ήδη δανειστεί.

Αφού είναι 7ετές το ομόλογο του 1 δις τότε σημαίνει ότι είναι σε 7 δόσεις. Η απόδοση του 4% δίνει στους επενδυτές το κέρδος περίπου 5,7 εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο. Στα 7 χρόνια δηλαδή με αυτή την κίνηση του 7ετούς ομολόγου του 1 δις η BluBay Asset Management θα έχει κέρδος 40 εκατομμύρια ευρώ. Κατά γενική ομολογία τα ομόλογα έχουν ως μέτρο σύγκρισης τα Γερμανικά που αποδίδουν κοντά στο 0% για το ίδιο ποσό στα ίδια χρόνια. Αυτό συμβαίνει διότι η Γερμανία θεωρείται η πιο υγιής οικονομία της Ευρωζώνης. Το κέρδος μπορεί να είναι μεγαλύτερο με το 4% των επενδυτών, αλλά  όσο μακρύτερα είναι από το 0% αυτομάτως αυξάνεται και το ποσοστό ρίσκου. Η Ιταλία επί παραδείγματι θα είχε 1% επιτόκιο και η Ελλάδα αυτή την στιγμή 18% για το ίδιο ποσό στα ίδια έτη. Σύμφωνα πάντως με τον Mark Dowding, διαχειριστή χαρτοφυλακίου της BluBay, οι επιδόσεις της Κυπριακής οικονομίας από τότε που εισήλθε στο πρόγραμμα της Τρόικας υπήρξαν εντυπωσιακές.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την περίοδο Οκτώβριο – Δεκέμβριο 2014 τα έσοδα είχαν αύξηση 0.9% από την αντίστοιχη του 2013 και τα έξοδα 9.5% μείωση. Το έλλειμμα, λοιπόν, διαμορφώθηκε στα 255,5 εκατ. Ευρώ σε σύγκριση με τα 508,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Για να το απλοποιήσουμε στα μάτια του αναγνώστη, υπήρξε επίσης έλλειμμα αλλά ήταν σχεδόν το μισό.

Στον τραπεζικό τομέα τα χρήματα

Τα χρήματα αυτά του ομολόγου θα πάνε σε επενδύσεις στην αληθινή οικονομία της Κύπρου; Για  να το θέσουμε καλύτερα πόσα από αυτά θα καταλήξουν εκεί; Η αλήθεια είναι οτι όχι δεν θα καταλήξουν εκεί ή τουλάχιστον όχι όλα. Θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του Κυπριακού κράτους στον Τραπεζικό τομέα και όχι μόνο.

Σε μια περίοδο που η Ελλάδα μπορεί να έχει αρνητικό πρόσημο επηρεασμού των αγορών και πόσο μάλλον για την Κύπρο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, η δεδομένη στιγμή μπορεί να χαρακτηριστεί καλή για την είσοδο της στις αγορές. Μειώνει την αβεβαιότητα κατά πολύ, σημειώνει πρόοδο, καθώς επίσης διαχωρίζει τις επενδυτικές της ικανότητες απο αυτές της Ελλάδας που αν μη τι άλλο αναδύει αφερεγγυότητα την τρέχουσα περίοδο.

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!