«Καλύτερος ο θάνατος στην Αίγυπτο, από το Μπλοκ 10 των Φυλακών της Κύπρου»

Ο Αιγύπτιος αεροπειρατής Μουσταφά Ιμάμ, προτίμησε να παραδοθεί στους βασανιστές του στο Κάιρο, αντί να «πεθαίνει κάθε μέρα» στις Κεντρικές…Συγκλονίζει η  αλληλογραφία με το ΕΔΑΔ

Του Μάριου Δημητρίου

Τη θέληση του σκληροτράχηλου πολιτικού ακτιβιστή, του Αιγύπτιου αεροπειρατή Σεϊφ ελ-Ντιν Μουσταφά Ιμάμ (Seif el-Din Moustafa Imam), τσάκισε το Μπλοκ 10 των Κεντρικών Φυλακών, όπου ήταν κρατούμενος τους τελευταίους μήνες, σε σημείο που να ζητήσει ο ίδιος να εκδοθεί πίσω στην πατρίδα του, πράγμα που έγινε το Σάββατο 18 Αυγούστου 2018, μέσω της Interpol, η οποία τον παρέδωσε στις Αιγυπτιακές Αρχές. «Ο θάνατος στην Αίγυπτο, αξίζει περισσότερο, από τη ζωή εδώ, όπου πεθαίνω κάθε μέρα», έγραψε ο ίδιος ο κρατούμενος, σε επιστολή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Ιμάμ πέρασε στις αιγυπτιακές φυλακές ένα μεγάλο μέρος της ζωής του, για λόγους σχετιζόμενους με προηγούμενη πολιτική δράση του, κατά των κυβερνήσεων της Αιγύπτου, κυρίως ως μέλος ένοπλων Παλαιστινιακών οργανώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «24», ο αεροπειρατής προσήχθη την Κυριακή 19 Αυγούστου 2018, ενώπιον πολιτικού – και όχι στρατιωτικού –  Δικαστηρίου στην Αλεξάνδρεια.

Νομικός αγώνας κατά της έκδοσης στην Αίγυπτο

Στις 29 Μαρτίου 2016, ο 61χρονος σήμερα Μουσταφά Ιμάμ, που είναι για χρόνια αποξενωμένος από τα τρία παιδιά του και την Κυπρία πρώην σύζυγό του, διέπραξε άοπλος, με τη χρήση ψεύτικων εκρηκτικών υλών, αεροπειρατεία σε αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών – σε εσωτερική πτήση από την Αλεξάνδρεια στο Κάιρο – και το ανάγκασε να προσγειωθεί στη Λάρνακα. Στόχος του, όπως δήλωσε μετά τη σύλληψή του, ήταν να κάνει γνωστή στην Ευρώπη και σε όλο τον ελεύθερο κόσμο, τη συστηματική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη χρήση βασανιστηρίων και τις δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων ή διαφωνούντων με το καθεστώς της Αιγύπτου. Από την πρώτη στιγμή, η Αιγυπτιακή κυβέρνηση, με την οποία, όπως είναι γνωστό, η Κυπριακή κυβέρνηση έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα, σχέσεις στενής συνεργασίας, ιδιαίτερα σε ζητήματα ενέργειας, ζήτησε την έκδοση του Μουσταφά Ιμάμ. Έκτοτε, ο αεροπειρατής επιδόθηκε μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές, μαζί με τους δικηγόρους του και με τη στήριξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ), σε νομικό αγώνα ζωής και θανάτου, για να αποτραπεί η έκδοσή του στην Αίγυπτο, όπως αποφάσισε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με βασική θέση ότι στο Κάϊρο, τον περιμένουν βασανιστήρια και πιθανή φυσική του εξόντωση, λόγω της αντικαθεστωτικής του δράσης.

«Κύπρος, μια δικτατορία γραφειοκρατική»…

«Θέλω να γίνει η έκδοση μου στην πατρίδα μου την Αίγυπτο το συντομότερο δυνατό, για να δικαστώ εκεί και επιπρόσθετα ακυρώνω την αίτηση ασύλου (σ. σ. στην Κυπριακή Δημοκρατία) και ζητώ από το  Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να μη εξετάζει την υπόθεση της έκδοσης μου», έγραψε σε σειρά γραπτών δηλώσεων και επιστολών του προς το ΕΔΑΔ, από τις 5 – 10 Αυγούστου 2018 , σε μια αιφνιδιαστική και για πολλούς ακατανόητη πρωτοβουλία, που ακυρώνει με μια μονοκοντυλιά, τις αγωνιώδεις προσπάθειες διόμισι χρόνων να μη εκδοθεί στην πατρίδα του, να εξασφαλίσει πολιτικό άσυλο στην Κύπρο και να εκτίσει την ποινή του στις Φυλακές της χώρας μας. Την επιθυμία του να παραδοθεί στις επίφοβες για τον ίδιο, Αιγυπτιακές Αρχές, που η Κυπριακή κυβέρνηση, έσπευσε…άμεσα να ικανοποιήσει, είχε εκφράσει με γραπτό σημείωμά του, ήδη από τις 6 Ιουνίου 2018, γράφοντας ότι «οι λόγοι που τον οδήγησαν να πάρει αυτή την απόφαση, είναι τα συστηματικά ψυχολογικά βασανιστήρια εναντίον του, τα σωματικά βασανιστήρια, ο εξευτελισμός, οι προσβολές και η απώλεια της αξιοπρέπειάς του στο Μπλοκ 10 των Κεντρικών Φυλακών». Προσθέτει τα εξής: «Η Κύπρος, όπως η Αίγυπτος, δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε είναι δημοκρατικό κράτος. Είναι ένα κράτος γραφειοκρατικής δικτατορίας και δυστυχώς δεν της αξίζει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Καταγγελίες δικηγόρου στη Διεύθυνση Φυλακών

Την ίδια μέρα, 6 Ιουνίου 2018, η δικηγόρος του Μουσταφά Ιμάμ, Νικολέττα Χαραλαμπίδου, έστειλε στη Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών Άννα Αριστοτέλους, επείγουσα επιστολή, με την οποία ζητά άμεση συνάντηση μαζί της, αφού διεκτραγωδεί τις συνθήκες κράτησης του πελάτη της στη Πτέρυγα 10 των Κεντρικών Φυλακών, τις οποίες περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα. Η κυρία Χαραλαμπίδου καταγγέλλει μεταξύ άλλων ότι στη Πτέρυγα 10, «δεν παρέχεται η δυνατότητα συνάντησης δικηγόρου-πελάτη σε ειδική για το σκοπό αυτό, αίθουσα, που είναι προβληματική από νομικής και πρακτικής άποψης. Έχω – προστίθεται – κατ’ επανάληψη αναφέρει ότι επισκέπτομαι τον πελάτη μου ως δικηγόρος στο συγκεκριμένο χώρο υπό διαμαρτυρία, αφού σαφώς ο εν λόγω χώρος δεν διασφαλίζει το απόρρητο της επικοινωνίας δικηγόρου-πελάτη, από τη στιγμή που υπάρχουν κάμερες οι οποίες παρακολουθούν όλες τις κινήσεις μας ή και τα όσα αναφέρονται κατά τις συναντήσεις μας». Στην επιστολή γίνεται λόγος και για «στοχοποίηση ή και εξευτελιστική, ή και εκδικητική μεταχείριση-συμπεριφορά σε βάρος του πελάτη μας». Γίνεται αναφορά σε καθημερινό, πολύωρο περιορισμό στο κελί του και «για απαξιωτική, εκδικητική και εξευτελιστική συμπεριφορά των δεσμοφυλάκων ή και της Διεύθυνσης των Φυλακών, είτε άμεσα, προς τον ίδιο τον πελάτη μας, είτε έμμεσα, σε σχέση με εμάς, ως δικηγόρους του. Είναι ο μοναδικός κρατούμενος που υποβάλλεται ξανά και ξανά, σε πλήρεις σωματικούς ελέγχους, χωρίς οποιαδήποτε φορά, να έχει βρεθεί οτιδήποτε που να επιβεβαιώνει τις εις βάρος του κατηγορίες. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει επαναξιολόγηση του πελάτη μας, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να μην τεκμηριώνεται λόγος παραμονής του στη Πτέρυγα 10 και η κράτησή του υπό τις συνθήκες που καταγγέλλονται διαχρονικά, να είναι νομικά επισφαλής. Θεωρούμε ότι είναι επιτακτικοί οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να διασφαλιστεί η χωρίς άλλη καθυστέρηση, μεταφορά του πελάτη μας εκτός της Πτέρυγας 10, σε χώρο κατάλληλο και σε αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, όπου δεν θα εκτίθεται σε παραβιάσεις δικαιωμάτων, ιδίως σε ό,τι αφορά την εξευτελιστική του μεταχείριση καθημερινά. Επιπρόσθετα, σας καλούμε όπως ενεργήσετε άμεσα σε σχέση με όλες τις πιο πάνω καταγγελίες, ώστε να αποδοθούν ευθύνες και να ληφθούν μέτρα για τη μη επανάληψη των καταγγελλόμενων περιστατικών, τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν (π. χ. εξασφάλιση γυαλιών και πρόσβαση στην καντίνα), ιδίως όμως, να διασφαλιστεί ότι θα τερματιστεί η στοχοποίηση και ο εξευτελισμός που βιώνει ο πελάτης μας».

Αντιδραστική-απρόβλεπτη συμπεριφορά

Να σημειώσουμε ότι σε απαντητική επιστολή της στις 15 Μαϊου 2018, προς τη δικηγόρο του κρατούμενου Αιγύπτιου, Νικολέττα Χαραλαμπίδου, σε σχέση με τη την κατάσταση της ψυχικής υγείας του Μουσταφά Ιμάμ, η ψυχίατρος και Βοηθός Διευθύντρια της Κλινικής του Τμήματος Φυλακών Δρ. Ειρήνη Γεωργίου, την πληροφορεί μεταξύ άλλων ότι «κατά τη διάρκεια της παρακολούθησής του, ο πελάτης σας ανέφερε κατά διαστήματα διαταραχή ύπνου, άγχος, ευερεθιστικότητα και θυμό, τα οποία αντιμετωπίσθηκαν στηρικτικά και φαρμακευτικά. Επίσης αναφέρεται στο ιστορικό του ότι παρουσίασε αντιδραστική και απρόβλεπτη συμπεριφορά και συνεστήθη αυξημένη παρακολούθηση».

«Στην Κύπρο με έκαναν ένα «μάρτυρα»

Λίγες μέρες μετά την επιστολή της δικηγόρου στη Διεύθυνση των Φυλακών, στις 20 Ιουνίου 2018, ο Μουσταφά Ιμάμ έγραψε σε επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Όταν ζήτησα από το σεβαστό σας Δικαστήριο, την έκδοσή μου στις πραξικοπηματικές Αρχές της Αιγύπτου, δεν είναι γιατί το ήθελα, αλλά γιατί δεν τυγχάνω ανθρώπινης μεταχείρισης στις Φυλακές της Κύπρου. Με μεταχειρίζονται με βαναυσότητα και μου ασκούν ψυχολογικά βασανιστήρια, με τρόπο που δεν είναι ανθρώπινος για οποιονδήποτε. Όλα όσα θα μπορούσε να κάνει η στρατιωτική εξουσία στην Αίγυπτο, εφαρμόζονται πάνω μου στην Κύπρο, συστηματικά και με όλες τις μορφές βαναυσότητας, κάνοντας τα πράγματα συνεχώς όλο και χειρότερα για μένα. Ήδη πέτυχαν το στόχο τους και με έκαναν ένα «μάρτυρα» («akfour»), χρησιμοποιώντας κάθε βρώμικο και παράνομο μέσο εναντίον μου, σε ψυχολογικό και σωματικό επίπεδο, σε σημείο που να θέλω να φύγω από εδώ. Με εξευτελίζουν, με απαξιώνουν, μου καταρρακώνουν την αξιοπρέπειά μου, μου αρνούνται ιατρικές υπηρεσίες που δικαιούμαι. Είμαι ένας άντρας που πρόσφερε μια υπηρεσία στη χώρα του και στο λαό του, εκθέτοντας στον κόσμο το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο. Είναι αλήθεια ότι ο τρόπος που το έκανα (σ. σ. μέσω της αεροπειρατείας), συνιστά έγκλημα, αλλά αν η πατριωτική μου αγάπη για το λαό μου είναι εγκληματική, τότε είμαι ο μεγαλύτερος εγκληματίας στη γη. Τόσο η δικηγόρος μου, όσο και η κυπριακή οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΚΙΣΑ, παρακολουθούν την ιστορία μου στη φυλακή και γνωρίζουν τι μου συμβαίνει, όχι θεωρητικά, αλλά εμπειρικά, βλέποντας οι ίδιοι, τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μου. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε μια Πτέρυγα (σ. σ. στο Μπλοκ 10) για τις περιπτώσεις κρατουμένων με ψυχιατρικές και νευρολογικές ασθένειες, αν και δεν είμαι ψυχικά ασθενής και δεν υποφέρω από οποιαδήποτε νευρολογική ασθένεια, σύμφωνα και με τη μαρτυρία του γιατρού των φυλακών. Αλλά δεν διστάζουν να πουν ψέματα και να δικαιολογήσουν τις βάρβαρες ενέργειες εναντίον μου. Δεν είμαι σε μια δημοκρατική χώρα, αλλά σε ένα είδος δικτατορικού, γραφειοκρατικού συστήματος, που εκπλήσσεται κανείς ότι ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζητώ από το σεβαστό σας Δικαστήριο να μετακινηθώ από τη Πτέρυγα για τους ψυχικά ασθενείς, σε οποιαδήποτε άλλη Πτέρυγα της φυλακής και να τυγχάνω μεταχείρισης όπως οποιοσδήποτε άλλος κρατούμενος. Και αν δεν επιτύχετε στην παρέμβασή σας προς αυτή την κατεύθυνση, σας εκλιπαρώ να ενεργήσετε ώστε να εκδοθώ στην Αίγυπτο. Ο θάνατος στην Αίγυπτο αξίζει περισσότερο, από τη ζωή εδώ, όπου πεθαίνω κάθε μέρα».

Επιστολή στο ΕΔΑΔ από τη Ν. Χαραλαμπίδου

Στις 25 Ιουνίου 2018, η δικηγόρος του Αιγύπτιου κρατούμενου Νικολέττα Χαραλαμπίδου, έστειλε στο ΕΔΑΔ επείγουσα επιστολή όπου γράφει μεταξύ άλλων ότι «οι συνθήκες κράτησής του, τσάκισαν σταδιακά τη ψυχολογική του αντίσταση και συσσώρευσαν συναισθήματα ταπείνωσης και απόσυρσης, με κορύφωση τη μεταφορά του στο Μπλοκ 10, που του προκάλεσε ψηλά επίπεδα άγχους, αγωνίας, παρατεταμένης απομόνωσης και ταυτόχρονα, απουσίας ιδιωτικότητας, όπως και σοβαρά προβλήματα ύπνου, που επιδεινώνονται όσο περνά ο χρόνος». Συνεχίζει αναφέροντας ότι ο πελάτης της συνεχίζει να κρατείται στο Μπλοκ 10, σε συνθήκες που επηρεάζουν αρνητικά, τόσο τη σωματική, όσο και τη ψυχική του κατάσταση».

Ερωτηματικά για την απόσυρση των υποθέσεων

Αναφέρει η ΚΙΣΑ σε ανακοίνωσή της, της 19ης Αυγούστου 2018, μια μέρα μετά τη μεταφορά του Μουσταφά Ιμάμ, στην Αίγυπτο: «Η ΚΙΣΑ με λύπη της ανακοινώνει ότι ο  κ. Ιμάμ, άλλως γνωστός στα ΜΜΕ ως Αιγύπτιος αεροπειρατής, υπό το βάρος της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης την οποία υπέστη από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας καθ’ όλη τη διάρκεια κράτησής του στις Κεντρικές Φυλακές, αποφάσισε όπως αποσύρει όλες τις αιτήσεις του που εκκρεμούσαν ενώπιον του ΕΔΑΔ και του Διοικητικού Δικαστηρίου και παραδοθεί οικειοθελώς στις Αιγυπτιακές Αρχές. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Ιμάμ στην ΚΙΣΑ, «προτιμώ να επιστρέψω στην Αίγυπτο όπου θα βασανιστώ σωματικά και ξέρω τι έχω να αντιμετωπίσω στη συνέχεια, παρά να παραμείνω στην Κύπρο στο Μπλοκ 10 των Κεντρικών Φυλακών, όπου η ψυχολογική βία είναι σε καθημερινή βάση και δεν υπάρχει προοπτική τερματισμού ή αντιμετώπισης». Η ΚΙΣΑ τάχθηκε από την πρώτη στιγμή κατά της απόφασης έκδοσης του στην Αίγυπτο, ενόσω αυτός διατηρούσε την ιδιότητα του αιτητή ασύλου και λόγω του φόβου του ότι δεν θα τύγχανε δίκαιης δίκης και ότι θα υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση από τις Αρχές της Αιγύπτου. Πιο συγκεκριμένα η ΚΙΣΑ ανακοινώνει ότι το ΕΔΑΔ ανακάλεσε το διάταγμα αναστολής της έκδοσης του Ιμάμ στην Αίγυπτο, που εκδόθηκε σύμφωνα με τον Κανονισμό 39 των Κανονισμών Διαδικασίας του Δικαστηρίου τον Νοέμβριο του 2017, μετά από δική του ενυπόγραφη δήλωση ότι επιθυμεί να εκδοθεί στην Αίγυπτο. Με άλλη ενυπόγραφη δήλωση του ο Ιμάμ δήλωσε ότι επιθυμεί την απόσυρση, επίσης, της κυρίως αίτησης που καταχώρησε στο ΕΔΑΔ και η οποία στρεφόταν κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και της αίτησής του που εκκρεμεί ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου, αναφορικά με το αίτημα ασύλου του. Εγείρονται ερωτηματικά ως προς τις συνθήκες υπό τις οποίες απέσυρε όλες τις υποθέσεις του ενώπιον των Δικαστηρίων, αφού από νομικής άποψης, ακόμη και εάν η αναστολή έκδοσής του από το ΕΔΑΔ είχε ανακληθεί, οι υποθέσεις του κατά τα άλλα, θα μπορούσαν να συνεχίσουν. Σημειώνεται ότι πέραν από το θέμα της έκδοσής του στην Αίγυπτο, η υπόθεσή του ενώπιον του ΕΔΑΔ αφορούσε τις συνθήκες κράτησής του στις Κεντρικές Φυλακές, αρχικά για ένα χρόνο περίπου στο Φρουραρχείο, υπό απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες, σύμφωνα και με τα ευρήματα της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων (CPT) και στη συνέχεια στο Μπλοκ 10 των Κεντρικών Φυλακών, όπου κρατούνται άτομα με ψυχολογικά ή άλλα παρόμοιας φύσης προβλήματα, ή γενικά πρόσωπα με «προβληματική» κατά την άποψη της Διεύθυνσης των Φυλακών, συμπεριφορά. Να σημειωθεί ότι την κράτηση του στο Μπλόκ 10, ο ίδιος με βάση δηλώσεις του στο ΕΔΑΔ την εκλάμβανε ως τιμωρητική, προσομοιάζουσα με απομόνωση. Η ΚΙΣΑ είναι πεπεισμένη ότι η μακρόχρονη κράτησή του στο Φρουραρχείο και στο Μπλοκ 10, υπό συνθήκες απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης και η πλήρης άρνηση της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών να εξετάσει τα παράπονά του, που κατ΄ επανάληψη υπέβαλε μέσω τόσο της ΚΙΣΑ, όσο και των δικηγόρων του, έκαμψε τις αντιστάσεις του Ιμάμ, με αποτέλεσμα να ζητήσει «οικειοθελώς» την παράδοσή του στις Αιγυπτιακές Αρχές και την απόσυρση όλων των υποθέσεών του, στο πλαίσιο ενδεχομένως, υποδείξεων, είτε των Αρχών της Δημοκρατίας, είτε των Αρχών της Αιγύπτου. Η ΚΙΣΑ δηλώνει ότι εξακολουθεί να θεωρεί τη Δημοκρατία υπεύθυνη για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του Ιμάμ  και ότι η έκδοσή του στην Αίγυπτο, τον θέτει σε σοβαρό κίνδυνο παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων του και ότι θα παρακολουθεί την υπόθεση και τον τρόπο μεταχείρισης του κ. Ιμάμ, από τις Αιγυπτιακές Αρχές».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Την ίδια μέρα, 19 Αυγούστου 2018, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Παραδόθηκε χθες Σάββατο (18/8) μέσω της Interpol από τις Κυπριακές Αρχές στις Αιγυπτιακές Αρχές, ο Αιγύπτιος κρατούμενος Σεΐφ Ελντίν Μουσταφά, ο οποίος είχε συλληφθεί για την αεροπειρατεία σκάφους της EgyptAir τον Μάρτιο του 2016, το οποίο ανάγκασε να προσγειωθεί στη Λάρνακα. Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του, έγινε αίτηση για έκδοση του στην Αίγυπτο, ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες και κατόπιν συνεννόησης με τον Γενικό Εισαγγελέα. Ο Αιγύπτιος αεροπειρατής, κατά τη διάρκεια της κράτησής του στις Κεντρικές Φυλακές, έφερε ένσταση, η οποία μετά από μακρά δικαστική διαδικασία, απορρίφθηκε. Στη συνέχεια,  προχώρησε σε αίτημα για έκδοση προνομιακού εντάλματος απελευθέρωσης (Habeas Corpus), το οποίο απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο. Αφού εξάντλησε κάθε ένδικο μέσο που μπορούσε να αξιοποιηθεί στα πλαίσια των δικαστικών διαδικασιών στην Κύπρο, κατέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέσω της δικηγόρου του, συνολικά τρεις φορές, αναφερόμενος σε μη επαρκείς συνθήκες κράτησής του, οι οποίες απορρίφθηκαν, καθώς και για τον κίνδυνο που θα διέτρεχε, εάν εκδιδόταν στη χώρα του. Στη συνέχεια, ζήτησε ο ίδιος να μην εκπροσωπείται από τη δικηγόρο του, εκφράζοντας την επιθυμία να πάει στη χώρα του. Συνεπώς, αποσύρθηκε το αίτημά του από το ΕΔΑΔ, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν οι διαδικασίες έκδοσής του, στη βάση της διμερούς Σύμβασης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου για έκδοση φυγοδίκων για ποινικά αδικήματα. Σημειώνεται ότι οι Αιγυπτιακές Αρχές, διαβεβαίωσαν ότι ο Μουσταφά θα αντιμετωπίσει νομικές διαδικασίες που συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα».

Το «σκαρτάρισμα» του Emile Joffe στην Κύπρο

Υπενθυμίζουμε ότι ο διεθνώς αναγνωρισμένος για θέματα ασύλου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον αραβικό κόσμο, 79χρονος Βρετανός Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Cambridge Emile George Howard Joffe, που στις 18 Αυγούστου 2016, βρέθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για να ενισχύσει, με τη μαρτυρία του, το αίτημα της υπεράσπισης του Αιγύπτιου αεροπειρατή, να μην εκδοθεί στην Αίγυπτο, γιατί κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα και η ίδια η ζωή του, περίγραψε μεταξύ άλλων, την πολιτική δράση του Αιγύπτιου αεροπειρατή, κυρίως ως μέλους ένοπλων Παλαιστινιακών οργανώσεων, που μπαινόβγαινε για πολλά χρόνια στις φυλακές της Αιγύπτου. Παρά το ότι η μαρτυρία του Emile Joffe, απορρίφθηκε, λόγω του ότι το Δικαστήριο έκρινε ότι αυτός δεν μπορούσε να θεωρηθεί… εμπειρογνώμονας, εντούτοις αυτή η μαρτυρία, προσφέρει σημαντική υπηρεσία, στην κατανόηση των συνθηκών ζωής και δράσης του Αιγύπτιου αεροπειρατή. Έγραψε ο Βρετανός Καθηγητής, ότι ο Μουσταφά Ιμάμ, τελικά αφέθηκε ελεύθερος ως αποτέλεσμα της επανάστασης της πλατείας Ταχρίρ το 2011 και ότι έγινε μέλος του νέου Κόμματος Ελευθερίας της Αιγύπτου (Hizb al-Massirin al-Ahrar). Και συνέχισε: «Τον Μάρτιο 2013, η απαγόρευση της άδειας να ταξιδεύει, που του είχε επιβληθεί από το 1982, ακυρώθηκε, αλλά σύντομα μετά, ακολούθησε το στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του καθεστώτος Μοχάμετ Μόρσι (Mohamed Morsi), στις 3 Ιουλίου 2013. Συνελήφθη ξανά, τη μέρα μετά το πραξικόπημα και φυλακίστηκε για τους επόμενους 18 μήνες. Μετά την αεροπειρατεία στις 29 Μαρτίου 2016 και τη σύλληψή του από τις Κυπριακές Αρχές, ο κύριος Ιμάμ, έκανε αίτηση ασύλου στην Κύπρο, γιατί φοβάται ότι οι Αιγυπτιακές αρχές θα τον κακομεταχειριστούν, θα τον υποβάλουν σε βασανιστήρια και πιθανόν να τον σκοτώσουν, αν επιστρέψει στην Αίγυπτο». Σε συνέντευξή του στον υπογράφοντα, την επομένη της απόρριψης της μαρτυρίας του, από το κυπριακό Δικαστήριο, ο ίδιος ο Emile Joffe, είχε εκφράσει τη μεγάλη του έκπληξη και τη δυσαρέσκειά του, για το «σκαρτάρισμα» του στην Κύπρο…

Στιγμιότυπα από την αεροπειρατεία, με τον Μουσταφά Ιμάμ ζωσμένο με τα ψεύτικα εκρηκτικά.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΚΙΣΑ Δώρος Πολυκάρπου (αριστερά), μιλά στον Μάριο Δημητρίου στη δικάσιμο της 23ης Σεπτεμβρίου 2016, όπου ακούστηκαν οι τελικές αγορεύσεις στην υπόθεση, πριν η Δικαστής Δώνα Κωνσταντίνου ανακοινώσει την απόφασή της για έκδοση του κατηγορουμένου στην Αίγυπτο.

O Βρετανός Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Cambridge, Emile George Howard Joffe, τον Αύγουστο 2016 στη Λευκωσία.

Φωτό: «Cici killer» έγραφε το σύνθημα κατά του Προέδρου της Αιγύπτου, στη φανέλα που ο Μουσταφά Ιμάμ φορούσε στη διάρκεια μιας από τις προσαγωγές του στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.