Κανονισμοί για ανάκτηση κόστους του νερού, στην Επ. Γεωργίας

Στις επεξηγήσεις που δόθηκαν από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων προς την Επιτροπή, σημειώνεται ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα δημιουργείται μια επιτακτική ανάγκη για ψήφιση των κανονισμών αφού η εφαρμογή της σχετικής οδηγίας αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει η Κύπρος να χρηματοδοτηθεί από τα Ταμεία Συνοχής ΕΕ για το 2014 – 2020  για οποιαδήποτε έργα που έχουν σχέση με το περιβάλλον ή το νερό, όπως αποχετευτικά, καθώς και ενισχύσεις που δίνονται για ζημιές από ξηρασία.

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή από τον Κυριάκο Κύρου εκ μέρους του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων οι κανονισμοί προβαίνουν σε ένα «νοικοκύρεμα των αρχών υδατοπρομήθειας», αφού προνοούν, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην εφαρμογή μιας ομοιόμορφης πολιτικής τιμολόγησης του νερού παγκύπρια.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, θα εναπόκειται πλέον στο Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίζει την αύξηση τελών για ύδρευση και άρδευση, με τον υπολογισμό όλων των  παραγόντων (χρηματοοικονομικό κόστος, κόστος φυσικού πόρου και περιβαλλοντικό κόστος), κάτι που συνεπάγεται αύξηση των τελών.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται σε σχετικό σημείωμα του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων προς την Επιτροπή, η ψήφιση και εφαρμογή των κανονισμών «δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και την άμεση αύξηση στην τιμή του νερού που διατίθεται από το κράτος».

Σε σχετική αναφορά της ενώπιον της Επιτροπής η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Αίγλη Παντελάκη είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να επικαλεστεί οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες για να μην αυξηθούν τα τέλη».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, οι εκπρόσωποι των πενταμελών οικογενειών και των πολύτεκνων καθώς και οι αγροτικές οργανώσεις εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το επιπρόσθετο κόστος που θα κληθούν να καταβάλλουν τα μέλη τους.

Οι εκπρόσωποι του ΣΤΕΚ και του ΠΑΣΥΞΕ ανέφεραν ότι θα πρέπει να γίνει ίση κατανομή των βαρών και να μην είναι τιμωρητικά τα τέλη για τις παραγωγικές επιχειρήσεις του τόπου.   

Σημειώνεται ότι οι κανονισμοί αναφέρουν πως για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες ή πολυμελείς οικογένειες «εφαρμόζονται ειδικές πρόνοιες χορηγιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών».   

Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι ρυθμίσεις τιμολογιακής χρέωσης ώστε «τα κλιμάκια τιμών που εφαρμόζονται να μην τιμωρούν τη μεγάλη κατανάλωση για τις παραγωγικές μονάδες για τις οποίες το νερό είναι πρώτη ύλη παραγωγής».

Παρόμοιες ρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμόζονται και για την ύδρευση ξενοδοχειακών μονάδων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της σχετικής οδηγίας, το άρθρο του νόμου, στη βάση του οποίου έχουν καταρτιστεί οι κανονισμοί θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του 2010.  Επακόλουθα, η Κύπρος βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης από την ΕΕ, ενώ για το θέμα έχουν γίνει επανειλημμένα συστάσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ