Καρογιάν: Λεηλασία του ΔΗΚΟ επιχειρεί ο Λιλλήκας


Διαβάστε επίσης, “Ποιος πιστεύετε ότι βγήκε “νικητής” στο 2ο debate;” και “Εφημερίδες: Ο απόηχος του δεύτερου Debade”.


Από το βήμα ανοιχτής ομιλίας στην παροικία που διοργάνωσε το ΔΗΚΟ Αγγλίας, προσθέτοντας ότι ο κ. Λιλλήκας έχει υπερβεί τα εσκαμμένα. «Ο κ. Λιλλήκας εδώ και κάποιες μέρες επιχειρεί όχι μόνο να διαστρεβλώνει τα πράγματα, αλλά και να μιλά εξ ονόματος του ΔΗΚΟ θεωρώντας εαυτόν κληρονόμο των πολιτικών του Δημοκρατικού Κόμματος, κάτι που δεν μπορεί ποτέ να γίνει διότι από το 1988 έως σήμερα πάντα χτυπούσε αυτό το κόμμα, πάντα βρισκόταν απέναντι», είπε ο κ. Καρογιάν.

«Κληρονόμοι της πολιτικής και της ιστορίας αυτού του κόμματος είναι ο κόσμος του ΔΗΚΟ, είναι τα μέλη και τα στελέχη του και όχι επίδοξοι μνηστήρες. Το ΔΗΚΟ δεν είναι σημαία ευκαιρίας όπως μπορεί να ήταν ενίοτε οι πολιτικές που ακολούθησε ο κ. Λιλλήκας», είπε ο κ. Καρογιάν. «Δεν δικαιούται να μιλά εξ ονόματος αυτού του κόμματος γιατί αυτό που επιχειρούσε και επιχειρεί είναι τη λεηλασία του και δε θα του την επιτρέψω», συμπλήρωσε, λέγοντας ότι με αλαζονεία δεν κάνεις πολιτική και ότι η αμετροέπεια δεν είναι καλός σύμβουλος.

Αυτά τα στοιχεία και οι κακές εισηγήσεις του κ. Λιλλήκα, ενώ ήταν επικεφαλής του επιτελείου του Τάσσου Παπαδόπουλου παρέσυραν στην ήττα στις εκλογές του 2008, οδηγώντας στην αποξένωση τμήματος του πληθυσμού, είπε. «Να μάθει να σέβεται την ιστορία του κάθε κόμματος και τους αντιπάλους του. Σεμνά του ζητώ να είναι πιο σεμνός και ταπεινός», κατέληξε στην αναφορά του στο Γιώργο Λιλλήκα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Ο κ. Καρογιάν χαρακτήρισε εξάλλου τη συμφωνία με το ΔΗΣΥ «ιστορική». Μιλώντας για το κείμενο της δικομματικής συμφωνίας και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό έκανε λόγο για το πιο ισχυρό έγγραφο που έχει γίνει ποτέ. Είπε ότι προκαλεί εδώ και μήνες να βρει κανείς ένα σημείο που δεν συνάδει με τις θέσεις που διαχρονικά υπηρετεί το ΔΗΚΟ. Είπε ότι το σχέδιο Ανάν όντως δίχασε, αλλά, όπως πρόσθεσε, με το διάλογο το ΔΗΚΟ και το ΔΗΣΥ ξεπέρασαν αυτό το πρόβλημα και συμφώνησαν με τρόπο απόλυτο ότι η φιλοσοφία, η αρχιτεκτονική και οι αρχές του σχεδίου δεν μπορούν ποτέ να επανέλθουν αυτούσιες ή με διακοσμητικές αλλαγές ή ως παραλλαγή, σε μια συμφωνία δεσμευτική για όλους ανεξαρτήτως θέσης που είχαν λάβει το 2004.

Στάθηκε επίσης στην πρόνοια της συλλογικότητας στις δράσεις στο Κυπριακό, κάτι που σημαίνει «προδιαβούλευση και συνδιαμόρφωση πολιτικών». Έκανε λόγο για πρόθεση διαμόρφωσης ενός πλαισίου αρχών από την κυπριακή κυβέρνηση που θα παρουσιαστεί στη διεθνή κοινότητα ώστε να ζητηθεί στήριξη επί του πρακτέου.

Ο κ. Καρογιάν εξήγησε επίσης στα συγκεντρωμένα μέλη της παροικίας στο οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας στο βόρειο Λονδίνο ότι στην οικονομία έχει επιλεγεί από τα δύο συνεργαζόμενα κόμματα το μοντέλο της μικτής οικονομίας που υπηρέτησαν οι Σπύρος Κυπριανού και Τάσσος Παπαδόπουλος, επιτυγχάνοντας «το μεγάλο και το μικρό οικονομικό θαύμα» αντίστοιχα.

Ανέφερε ότι δυστυχώς η Κύπρος βάλλεται από παντού, ότι την κατηγορούν αδίκως ως φορολογικό παράδεισο και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και αυτό διότι η χώρα έχει καταντήσει «επαίτης» στα κέντρα λήψης αποφάσεων. «Πρέπει να ξαναχτίσουμε την αξιοπιστία του κράτους και να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας στην ΕΕ και αλλού», είπε ο Μάριος Καρογιάν και πρόσθεσε ότι «φτάσαμε σε αυτό το σημείο διότι κάποιοι φοβήθηκαν το πολιτικό ή κομματικό κόστος και δεν έλαβαν τα μέτρα που χρειάζονταν. Κάποιοι ολιγώρησαν προτιμώντας να ικανοποιήσουν το κομματικό τους πελατολόγιο και όχι τα συμφέροντα του τόπου».

Ολοκλήρωσε την ομιλία του εκφράζοντας την ακράδαντη πεποίθησή του ότι μια κυβέρνηση Αναστασιάδη σε συνεργασία με το ΔΗ.ΚΟ θα γυρίσει την οικονομική κατάσταση εντός του 2013. «Έχουμε το όραμα και τις πολιτικές, με ισχυρή κυβέρνηση, με ισχυρή πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία», κατέληξε ο κ. Καρογιάν.

Σε ερωτήσεις που δέχθηκε από το κοινό ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται πριν τη λύση του Κυπριακού να υπάρξει διέλευση του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, κάνοντας λόγο για παραποίηση λεγομένων του κ. Αναστασιάδη, ενώ σε ερώτηση για την Εκκλησία είπε ότι πάντα είχε και έχει ρόλο, άποψη και συμβολή στο εθνικό ζήτημα, αλλά στα υπόλοιπα ζητήματα υπάρχει διαχωρισμός κράτους και Εκκλησίας.

Για τα παροικιακά σχολεία δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση του κυπριακού εκπαιδευτικού προσωπικού στη Βρετανία, όπως έγινε από την Ελλάδα λόγω της κρίσης. «Ο κ. Καρογιάν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με «κλίκες» μέσα στο ΔΗΚΟ που αντιτίθενται στη συμφωνία με το ΔΗΣΥ λέγοντας ότι δεν είναι ώρα για συζήτηση επί του ρόλου του καθενός, καθώς το διακύβευμα είναι με ποιούς τρόπους η Κύπρος θα φύγει από τη σημερινή κατάσταση έκτατης ανάγκης.

Απέκλεισε εξάλλου τις ιδιωτικοποιήσεις της CYTA, της ΑΗΚ και της Αρχής Λιμένων, λέγοντας ότι πρόκειται για θέση αρχής. Εδώ και μέρες, όπως πρόσθεσε, τα επιτελεία ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ αναλύουν και κοστολογούν διάφορες προτάσεις προς επαναδιαπραγμάτευση κάποιων συγκεκριμένων όρων του μνημονίου και μια δέσμη πολιτικών για άντληση πόρων από αλλού, χωρίς να αγγιχτούν οι τρεις ημικρατικοί οργανισμοί. Αναφέρθηκε επίσης στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως βάση επίλυσης του Κυπριακού.

Πηγή ΚΥΠΕ