Η Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε τις προτάσεις νόμου για συνέχιση της έκτακτης εισφοράς

 

Η Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε προηγουμένως τροπολογία του ΔΗΣΥ, που διαλάμβανε ότι η έκτακτη εισφορά για τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα θα διατηρηθεί κλιμακωτά για ακαθάριστους μισθούς πέραν των 1.500 ευρώ το μήνα.

Παρουσιάζοντας την τροπολογία του ΔΗΣΥ ο Βουλευτής του κόμματος Ονούφριος Κουλλάς ανέφερε δεν θα πρέπει να κάνουμε κάτι που θα αποτελεί ημίμετρο. Πρόσθεσε ότι με την τροπολογία του ΔΗΣΥ θα υπάρξουν πρόσθετα έσοδα στο κράτος 38 εκ. Που με την αύξηση μισθών από τον Ιανουάριο του 2017 μπορεί να ανέλθουν στα 40 εκ.

Εξήγησε ότι με την τροπολογία του ΔΗΣΥ για μισθούς μέχρι το 2.500 ή έκτακτη εισφορά θα είναι μόνο 12,5 ευρώ το μήνα, προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ συνοδεύει την τροπολογία με συγκεκριμένη πρόταση όπως τα πρόσθετα έσοδα δοθούν αποκλειστικά στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε ότι μετά από τρία χρόνια μνημόνιο, είμαστε με την εντύπωση ότι οι δυσκολίες της Κυβέρνησης τερματίστηκαν με τον τερματισμό της δανειακής σύμβασης, Ανέφερε ότι τόσο οι προτάσεις Περδίκη όσο και η τροπολογία ΔΗΣΥ αφορούν αποσπασματική ή σπασμωδική λύση και διερωτήθηκε αν τερματίστηκε ή δεν τερματίστηκε το μνημόνιο και “γιατί συζητούμε όρους της δανειακής σύμβασης”.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι επιβάλλεται εξορθολογισμός του κρατικού μισθολογίου, εξηγώντας ότι πρέπει να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των υψηλόμισθων και των υψηλοσυνταξιούχων μεταξύ της μεγαλύτερης μάζας των υπαλλήλων.

Ναι μπορεί να “τελείωσαν” οι όροι του μνημονίου αλλά πρέπει να μην επαναληφθούν τα λάθη και επιτέλους να εξορθολογιστεί το κρατικό μισθολόγιο, πρόσθεσε και ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ με την τροπολογία μετακυλίει με λογικό τρόπο προς τα κάτω το κόστος της πρότασης Περδίκη.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως μπορεί η νομοθετική του πρωτοβουλία να μην αντιμετωπίζει ολιστικά το πρόβλημα, αλλά ανέφερε πρέπει να έχουμε επίγνωση της κατάστασης στην οποία συμπολίτες μας να ζουν σε καταστάσεις επαιτείας που ζητούν 20 και 30 ευρώ το μήνα για να τα φέρουν βόλτα.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ακόμα πως θα έπρεπε οι υψηλόμισθοι να διαδηλώναμε υπέρ του μέτρου, καθώς είναι μέτρο κοινωνικής συνοχής. Σε ό,τι αφορά την εισήγηση ΔΗΣΥ ανέφερε πως η Βουλή δεν έχει εξουσία να κατευθύνει την Κυβέρνηση και να της πει πώς θα δαπανήσει τα χρήματα και μια τέτοια ενέργεια θα είναι αντισυνταγματική. Η Βουλή μπορεί να εξασφαλίσει μόνο πολιτική δέσμευση, συμπλήρωσε.

Η Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου είπε πως γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι το πρόβλημα με τους μισθούς είναι στους υπαλλήλους των πολύ υψηλών κλιμάκων.

Ανέφερε πως μισθοί των 2.000, ακάθαρτα μπορεί να μην επιτρέπουν στους υπαλλήλους να καλύψουν τις ανάγκες των νοικοκυριών τους και κατέληξε λέγοντας ότι η Συμμαχία θα στηρίξει την πρόταση νόμου Περδίκη.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, παρατηρώντας ότι υπάρχουν σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, διερωτήθηκε αν είναι έτοιμη η Βουλή να ψηφίσει οροφή στους μισθούς του δημοσίου και ελάχιστο μισθό στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που έχουν εξαθλιωθεί.
Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα να εισπράξει τους οφειλόμενους φόρους.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε ότι δεν μπορεί με κανένα τρόπο, η Βουλή να αναγκάσει την Κυβέρνηση να τα δώσει τα έσοδα σε μια σχετική ομάδα του πληθυσμού.

Πρόσθεσε ότι στη Σύσκεψη Αρχηγών ζητήθηκε όπως η Κυβέρνηση εξοικονομήσει από αυτούς που έχουν και κατέχουν και να αναγκαστεί η Κυβέρνηση να φέρει νομοσχέδιο. Είπε ότι ο κ. Περδίκης θέλει να κερδίσει πόντους στην κοινή γνώμη με τη νομοθετική του πρωτοβουλία, αλλά, συνέχισε, η πρόταση ωφέλησε στην παραδοχή του ΔΗΣΥ ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν ανάγκη.

Είπε ότι οι συνταξιούχοι ζουν με συντάξεις επιβίωσης όπως οι δικαιούχοι του ΕΕΕ.

Ανέφερε περαιτέρω πως αν η παραδοχή ΔΗΣΥ ήταν ειλικρινής, αντί να αποκόπτονται μισθοί θα μπορούσαν να υπάρξουν έσοδα στο κράτος με τη φορολογία των μεγαλο – ιδιοκτητών γης. Πρόσθεσε ότι η συνεχής προσπάθεια του ΔΗΣΥ είναι να εξυπηρετούνται οι λίγοι προνομιούχοι και ανέφερε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία το μόνο που θα κάνει είναι να προσθέσει στα “μαξιλάρια” της Κυβέρνησης, καθώς δεν στοχεύει στον πλούτο.
Διερωτήθηκε επίσης γιατί εφόσον υπάρχει ανάγκη δεν συνεχίζονται και όλα τα υπόλοιπα μέτρα του μνημονίου.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης ανέφερε πως αν σταματήσουμε να νομοθετούμε έστω και αποσπασματικά μέτρα δεν θα γίνει τίποτε ούτε μέχρι το 2020. Προσθέτοντας ότι οι Βουλευτές του ΕΛΑΜ θα στηρίξουν την πρόταση Περδίκη είπε πως ο κόσμος είναι πιο πάνω από τα συμφέροντα των κομμάτων και ανέφερε ότι ο λαός χρειάζεται και τους 56 Βουλευτές.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης, είπε ότι το κυβερνών κόμμα παραδέχεται ότι χρειάζεται εκατομμύρια για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

“Εάν χρειαζόμασταν γιατί μειώσαμε φόρους από την ακίνητη ιδιοκτησία” διερωτήθηκε και ανέφερε ότι δεν μπορεί η Βουλή να ψηφίζει νόμους της ατάκας, “Κάθε εβδομάδα να αμολούμε μια ατάκα στην Ολομέλεια”, συνέχισε προσθέτοντας ότι αυτά που θέλει να βάλει από το παράθυρο ο ΔΗΣΥ, μπορεί να τα βάλει από την πόρτα στους προϋπολογισμούς που είναι ενώπιον της Βουλής.

Ο κ. Κουλλάς απάντησε πως με το να σκοτώνουμε κάθε μικρή πρόταση δεν θα επιφέρουμε ποτέ αποτελέσματα. Πρόσθεσε ότι το 2012 λήφθηκαν μνημονιακά μέτρα, κουρεύτηκαν οι συνταξιούχοι και χαμηλοσυνταξιούχοι.

Με το ΕΕΕ έγιναν έλεγχοι και διαπιστώθηκε ότι κάποιοι δεν είχαν ανάγκη στήριξης, είπε αναφέροντας ότι το μόνο που έγινε είναι καλύτεροι έλεγχοι. Είπε ακόμα πως με την τροποποίηση της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας επωφελήθηκαν 274.000 ιδιοκτήτες που πλήρωναν φόρο, και όχι κάποιοι μερικοί όπως αναφέρθηκε.

Είπε ακόμα πως αυτοί που πλήρωσαν το μεγαλύτερο κόστος της κρισης θα έχουν και το μεγαλύτερο όφελος τώρα.

Επειδή είναι χρήματα που δεν έχει προϋπολογίσει θα μπορούσε να ακούσει το κοινοβούλιο και να δαπανήσει το ποσό για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σύνθετα προβλήματα δεν θα λυθούν με προτάσεις της τελευταίας στιγμής. Αίφνης ο ΔΗΣΥ θυμήθηκε ότι δεν θέλει φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας και ανέφερε πως με τη σχετική νομοθεσία ευεργετήθηκαν αυτοί που έχουν τις επαύλεις, κατά χιλιάδες ευρώ. Είπε ακόμα πως ο ΔΗΣΥ προσπαθεί να παραπλανήσει ότι τα έσοδα δοθούν στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους οποίους η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ πετσόκοψε.

“Θέλουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα, η Κυβέρνηση αν ήταν σοβαρή έπρεπε να φέρει προτάσεις”, κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ