Καταρρέει το Ογκολογικό

{loadposition ba_textlink}

Καθημερινή μάχη, όχι μόνο με την ασθένεια του καρκίνου, αλλά και με τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται στο δημόσιο σύστημα υγείας σε ότι αφορά στην παροχή υπηρεσιών προς τους ογκολογικούς ασθενείς, δίνουν εκατοντάδες συνάνθρωποί μας.

Με πόνο ψυχής, οι ασθενείς παρακολουθούν μέρα με τη μέρα την κατάρρευση του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, καθώς στο Τμήμα παρατηρείται δραματική υποστελέχωση και σοβαρές ελλείψεις τόσο σε ιατρικό προσωπικό όσο και σε ιατρικό εξοπλισμό.

Η εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει το Ογκολογικό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, αποτελεί «καρκίνωμα» για όλους τους αρμοδίους, ενώ το κράτος «ρισκάρει» τις ζωές των ασθενών, με την αδιαφορία που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια σχετικά με την αναβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών ογκολογίας. Παρά τις αλλεπάλληλες μελέτες που έγιναν σε ότι αφορά στην ανάγκη ενίσχυσης και αναβάθμισης των εν λόγω υπηρεσιών, αλλά και των αμέτρητων υποσχέσεων που δόθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έγινε απολύτως τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση, με δραματικές συνέπειες.

Παραιτούνται οι γιατροί ο ένας μετά τον άλλο

Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο υπέβαλαν την παραίτησή τους από το Ογκολογικό Τμήμα του νοσοκομείου οι τέσσερεις από τους έξι γιατρούς που στελέχωναν το Τμήμα, οι οποίοι εργοδοτήθηκαν στη συνέχεια από το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου. Αυτό καταδεικνύει την θλιβερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Τμήμα, και κατ’ επέκταση το δράμα των ασθενών, οι οποίοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις απαιτούμενες θεραπείες. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ενώ μέχρι σήμερα, οι χημειοθεραπείες γίνονταν και στα εξωτερικά ιατρεία, μετά την παραίτηση της γιατρού, αποφασίστηκε όπως οι χημειοθεραπείες μεταφερθούν στους εσωτερικούς θαλάμους, καθώς ο μοναδικός γιατρός που έχει απομείνει δεν μπορεί να βρίσκεται ταυτόχρονα σε δυο πόστα.

Να σημειώσουμε ότι στη Κύπρο αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο τρείς γραμμικοί επιταχυντές (μηχανήματα ακτινοθεραπείας), ενώ σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, οι ανάγκες για τα κυπριακά δεδομένα κάνουν λόγο για εφτά.

Εξάλλου, ο λόγος παραίτησης της Ογκολόγου από το δημόσιο, ήταν η έλλειψη ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων, γεγονός που παρεμπόδιζε την εξάσκηση της ειδικότητας της ακτινοθεραπευτικής την οποία κατέχει.

Σοκάρει η αύξηση των περιστατικών καρκίνου

Με τον καρκίνο να παρουσιάζει δραματική αύξηση και τους επιστήμονες να προβλέπουν εκτόξευση του αριθμού των νέων περιστατικών τα επόμενα χρόνια, η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Εκατοντάδες καρκινοπαθείς περιμένουν κάθε χρόνο στην ουρά προκειμένου να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα υποβληθούν ποτέ. Ανατριχιαστικά είναι τα στοιχεία για τα νέα περιστατικά καρκίνου στη Κύπρο κατά τη φετινή χρονιά. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες υπολογίζονται γύρω στα 4.000 νέα περιστατικά, από τα οποία το 65% θα πρέπει να υποβληθούν σε ακτινοθεραπείες. Ωστόσο, αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει αφού δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός των γραμμικών επιταχυντών-υπάρχουν όπως απαιτείται, με αποτέλεσμα πέραν των 1.200 ασθενών να μην μπορούν να λάβουν τη δέουσα θεραπεία με τραγικές και καταστροφικές συνέπειες για την πορεία της υγείας τους. Για εγκληματική συμπεριφορά και δολοφονίες σε βάρος των ασθενών έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΕΛ.Α-ΖΩ Χρήστος Ανδρέου, ο οποίος κατήγγειλε ενορχηστρωμένη προσπάθεια από τους γνωστούς κύκλους με τη βοήθεια και του κράτους, με στόχο τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης των καρκινοπαθών.

Επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας κρατικών ακτινοθεραπευτικών

Παρά τις συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή για άρση του μονοπωλίου του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το κόστος της χορηγίας που παρέχεται από το Κράτος προς το Ογκολογικό – 16 εκατομμύρια ετησίως – είναι υπέρογκο, και την εισήγησή του για δημιουργία ακτινοθεραπευτικού χωρίς την οικονομική επιβάρυνση του κράτους, αλλά με τη μέθοδο του στρατηγικού επενδυτή, εντούτοις τίποτα δεν έγινε. Μάλιστα όπως είχαμε αποκαλύψει σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας, δυο εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την δημιουργία αυτών των ακτινοθεραπευτικών, ωστόσο ο τέως υπουργός στην προσπάθειά του να κερδίσει χρόνο, ανακοίνωσε νέα μελέτη, την οποία διενήργησαν Αυστραλοί επιστήμονες και ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες, χωρίς ωστόσο να γίνει ακόμη γνωστό το περιεχόμενό της. Να υπενθυμίσουμε ότι ξεχασμένη στα συρτάρια του Υπουργείου βρίσκεται η μελέτη την οποία διενήργησαν για λογαριασμό του Υπουργείου το 2008, δυο επιστήμονες από την Ελλάδα, και η οποία καταδείκνυε την άμεση ανάγκη δημιουργίας κρατικών ακτινοθεραπευτικών. Ωστόσο, στη συνέχεια, το θέμα παρέμεινε στάσιμο με τη δικαιολογία της έλλειψης ρευστού στον κρατικό προϋπολογισμό.

Αντίθετα, οι επιχρυσωμένες χορηγίες που δίνει το κράτος, στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου φτάνουν τα €34.000.000-και οι παραφουσκωμένοι μισθοί έξι συνολικά εργαζομένων στο κέντρο ξεπερνούν το €1,400.000. Επιπρόσθετα, γίνονται ασύστολα προσλήψεις νέων γιατρών. Ενδεικτικά μόνο σε ένα χρόνο έγιναν 10 νέες προσλήψεις, τη στιγμή που το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Λευκωσίας, στελεχώνεται μόνο από ένα γιατρό και την Διευθύντρια.

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!