Ο Πρόεδρος κατσάδιασε τον Υπουργό Υγείας Φίλιππο Πατσαλή!

{loadposition ba_textlink}

Έντονες επικρίσεις, δέχθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, μετά από παρεμβάσεις τόσο κομματικές όσο και του κοινωνικοοικονομικού κατεστημένου, για τους χειρισμούς του στο θέμα των συμβολαίων των δυο νεφρολόγων, των οποίων η συνεργασία με τις υπηρεσίες υγείας του κράτους διακόπηκε, καθώς και για τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα αναφορικά με την ηλικία του Δρος. Κυριακίδη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, ο υπουργός δέχθηκε έντονες επικρίσεις, μετά από σχετική επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε προς τον Πρόεδρο ο Δρ. Κυριακίδης. Παρόμοιο σκηνικό φαίνεται να επαναλήφθηκε και με τον ένα εκ των δυο γιατρών που διενεργούσαν τις μεταμοσχεύσεις, ο οποίος σε κατ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, εξέφρασε την επιθυμία να επανέλθει στα καθήκοντά του, παρά το γεγονός ότι όταν κλήθηκε από το Υπουργείο για επαναδιαπραγμάτευση του συμβολαίου του αρνήθηκε να το πράξει. Μάλιστα όπως έγκυρα πληροφορούμαστε όταν το Υπουργείο του πρότεινε να παρατείνει το συμβόλαιό του για μια βδομάδα ενόψει του ότι υπήρχαν περιστατικά για μεταμόσχευση, ο ίδιος αρνήθηκε και αναχώρησε με άδεια στο εξωτερικό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται προσπάθειες αγοράς υπηρεσιών ανά περιστατικά για τις μεταμοσχεύσεις από τον δρα. Χατζηαναστασίου. Το παράδοξο στην όλη υπόθεση είναι ότι το υπουργείο, εάν ευσταθεί κάτι τέτοιο, ενδίδει στις πιέσεις που ασκούνται και ακολουθεί για άλλη μια φορά την λανθασμένη οδό της μη προκήρυξης προσφορών.

Απέκλεισαν γιατρούς με χαμηλότερες οικονομικές απαιτήσεις

Το μόνο βέβαιο είναι ότι για άλλη μια φορά οι λανθασμένες ενέργειες οι οποίες τις περισσότερες φορές χαρακτηρίζονται ως εσκεμμένες από τη διεύθυνση του υπουργείου Υγείας σχετικά με τα ετεροβαρή συμβόλαια που αφορούν γιατρούς όσο και την αγορά υπηρεσιών από ιδιωτικά νοσηλευτήρια, άφησαν για πολλοστή φορά εκτεθειμένο τόσο το κράτος όσο και τους ασθενείς. Την αρχή έκανε με τις λανθασμένες ενέργειές του ο πρώην υπουργός Υγείας Χρήστος Πατσαλίδης, αφού σύμφωνα με το συμβόλαιο που υπέγραψε τότε με τους δυο γιατρούς, υπήρχαν όροι που επέτρεπαν στους γιατρούς να ασκούν και ιδιωτική ιατρική εκτός από τα υπέρογκα ποσά που έπαιρναν τον χρόνο.

Μάλιστα το αξιοσημείωτο είναι ότι τότε που υπογράφηκαν τα συμβόλαια, υπήρχαν και άλλοι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι με πολύ λιγότερες απαιτήσεις στο θέμα της χρηματικής αμοιβής και με χρόνια στο τομέα των μεταμοσχεύσεων, οι οποίοι αγνοήθηκαν. Μάλιστα ο ένας ενδιαφερόμενος συμπατριώτης μας συμμετέχει τώρα στην ομάδα των γιατρών που έρχονται από τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να διενεργούν τις μεταμοσχεύσεις.

Τα τελευταία γεγονότα με πρωταγωνιστές τους δυο γιατρούς στο μεταμοσχευτικό δρ Χατζανασταστίου και δρα Πρική, ανέδειξαν για άλλη μια φορά τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργούνται στον τρόπο παροχής υπηρεσιών υγείας και τα υπέρογκα ποσά που δαπανούνται για το σκοπό αυτό, απόρροια των απαράδεκτων συμβολαίων που υπογράφονται, τα οποία δεσμεύουν το κράτος και το καθιστούν έρμαιο των ορέξεων των οποιονδήποτε συμβαλλόμενων. Ενδεικτικό της υφιστάμενης κατάστασης είναι ότι στο συμβόλαιο αναφορικά με την αγορά υπηρεσιών στις μεταμοσχεύσεις υπήρχε πρόνοια μεταξύ άλλων, που επέτρεπε στους συμβαλλόμενους ιατρούς να ανανεώσουν οι ίδιοι το συμβόλαιό τους, κάτι το οποίο θεωρείται απαράδεκτο.

Και φτάσαμε στο σήμερα όπου με τη συμπλήρωση της τετραετίας η ανανέωση του συμβολαίου, θα έπρεπε να γίνει κατόπιν συμφωνίας των δυο πλευρών. Κι ενώ θεωρητικά ο Δρ Χατζηαναστασίου είχε διαμηνύσει ότι ήταν σύμφωνος με τη μείωση των απολαβών του, εισηγήθηκε όπως εργάζεται μόνο 4 μέρες την εβδομάδα. Είναι γι’ αυτό που φτάσαμε στο παραπέντε χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία, με αποτέλεσμα το υπουργείο να ψάχνει λύσεις της τελευταίας στιγμής.

Κινδύνευσαν να χαθούν μοσχεύματα

Το γεγονός αυτό έθεσε σε κίνδυνο την απώλεια μοσχευμάτων που θα λάμβαναν προγραμματισμένοι για μεταμοσχεύσεις ασθενείς, κάτι που ανάγκασε τους αρμοδίους να καλέσουν την ομάδα των γιατρών από την Ελλάδα.

Πνέουν μένεα οι νεφρολόγοι

Τα συγκρουόμενα συμφέροντα αναφορικά με τα κριτήρια της διενέργειας μεταμοσχεύσεων στη Κύπρο, καλά κρατούν. Η αναφορά του μέχρι πρότινος μεταμοσχευτή χειρουργού Δρος Βασίλη Χατζηαναστασίου, ότι ούτε στο Γενικό Νοσοκομείο, αλλά ούτε και οπουδήποτε αλλού δεν θα πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις για τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Νεφρολογικής Εταιρείας Κύπρου, η οποία σε σχετική ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι στην προκήρυξη θέσης μεταμοσχευτή νεφρολόγου, φωτογραφίζεται συγκεκριμένος γιατρός, αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο άλλους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θα επιθυμούσαν να διεκδικήσουν την εν λόγω θέση. Το οξύμωρο δε, είναι ότι τα κριτήρια έχουν τεθεί από τον ίδιο τον Δρ Χατζηαναστασίου. Η Νεφρολογική Εταιρεία καταγγέλλει μεταξύ άλλων ότι, γίνεται προσπάθεια υποβάθμισης της κύριας ειδικότητας της νεφρολογίας η οποία παρέχει, όπως υπογραμμίζουν, σφαιρική αντιμετώπιση στους νεφροπαθείς.

Όπως είναι γνωστό, οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς μέχρι σήμερα και για πολλά χρόνια, παρακολουθούνται από τους νεφρολόγους των κρατικών νοσηλευτηρίων και όχι από τους γιατρούς που διενεργούν τις μεταμοσχεύσεις. Συνεπώς καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί που εκφράστηκαν, ότι είναι απαραίτητο να παρακολουθούνται αποκλειστικά και μόνο από τους δυο γιατρούς που διενεργούν τις μεταμοσχεύσεις. Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση της Νεφρολογικής Εταιρείας Κύπρου η οποία επισημαίνει ότι με τα νέα κριτήρια που θέτει ο Δρ Χατζηαναστασίου, θα επηρεαστεί η δυνατότητα των νεφρολόγων να συνεχίσουν να παρακολουθούν τους μεταμοσχευμένους ασθενείς, ενώ επιπρόσθετα, με την διάκριση που επιχειρείται, υπογραμμίζουν, θα δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα που δεν θα ευνοεί την αγαστή συνεργασία μεταξύ νεφρολόγων και μεταμοσχευτικής κλινικής.

Φοβούνται μονοπώλια

Για σύγκρουση συμφερόντων και σωστής παρακολούθησης των ασθενών, κάνει επίσης λόγο η Νεφρολογική Εταιρεία, η οποία εκφράζει την κάθετη διαφωνία της με την παράλληλη άσκηση ιδιωτικής ιατρικής από τους εν λόγω γιατρούς, αφού αυτό προνοούσε το συμβόλαιό τους. Παράλληλα θεωρούν ότι ρίχνει σκιές στην επιλογή των υποψηφίων ληπτών σε μια πιθανή μεταμόσχευση από μεταθανάτιο δότη και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι τέτοιες κινήσεις δημιουργούν επιστημονικά μονοπώλια ιδιωτικού χαρακτήρα στον ευαίσθητο αυτό χώρο.

Η Νεφρολογική Εταιρεία υπογραμμίζει τέλος την ανάγκη διαφύλαξης της διαφάνειας και ανιδιοτέλειας στον χώρο των μεταμοσχεύσεων.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα 24 στις 18/1/2015