Κατσουρίδης: “Χαλαρή ομοσπονδία Αναστασιάδη για Κυπριακό”

Συγκεκριμένα ο κ. Κατσουρίδης, παραθέτοντας σειρά παραδειγμάτων «αλληλοσυγκρουόμενων θέσεων» του  υποψηφίου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό, είπε ότι ο ψηφοφόρος που θα του δώσει ψήφο «δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι ψηφίζει» και πρόσθεσε ότι «η ουσία της πολιτικής του στο Κυπριακό είναι η θεώρηση για λύση χαλαρής ομοσπονδίας, που εφόσον επιτευχθεί θα προκαλέσει σοβαρές περιπέτειες στο Κυπριακό».

Ο κ. Κατσουρίδης διατύπωσε τη θέση ότι η πεμπτουσία της αντίληψης του κ. Αναστασιάδη για επίλυση του Κυπριακού μέσα στην πενταετία που φεύγει ήταν η άμεση συμμετοχή της Τουρκίας σε μία Διεθνή ή Διευρυμένη Διάσκεψη ή Διευρυμένες Συνομιλίες, που κατά τον αρχιτέκτονα της σκέψης θα έθετε την Τουρκία στη γωνιά και θα υποχρεωνόταν να ακολουθήσει λογική στάση στο Κυπριακό.

Για τις θέσεις που εξήγγειλε αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης και λήψης αποφάσεων στο Κυπριακό, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι το επιτελείο του θεώρησε ότι θα δημιουργούσαν την εικόνα ενός πλήρως συλλογικού διαχειριστή του Κυπριακού, για να παρατηρήσει ότι πριν προλάβουν οι πολιτικοί σύμμαχοι να αφομοιώσουν τη νέα αντίληψη περί συλλογικότητας, η συλλογικότητα απέδρασε για τας αιώνιους μονάς, όταν το επιτελείο του κ. Αναστασιάδη εφηύρε το θεώρημα του 75%, που σημαίνει ότι χωρίς την ψήφο του ΔΗΣΥ δεν σχηματίζεται πλειοψηφία και άρα ο Πρόεδρος αποφασίζει ο ίδιος.

Κατά τον κ. Κατσουρίδη η ομιλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ στην Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ θα μπορούσε να έχει τον τίτλο «Ζητώ Συγνώμη»: Για την θέση μου το 2004, για την επιστολή προς την ΕΕ για το δημοψήφισμα. Ζητώ συγνώμη από τους ΔΗΚΟικούς για όσα καταλογίζαμε για δεκαετίες στο κόμμα τους και στους ιστορικούς ηγέτες του ΔΗΚΟ, Κυπριανού και Παπαδόπουλο για τη στάση μας απέναντι στη δεκαετία του Σπύρου Κυπριανού που καταχωρίσαμε την πενταετία και τις πολιτικές του Τάσσου Παπαδόπουλου στις καταστροφικές πενταετίες και πολιτικές για τη στάση μας προς το ΔΗΚΟ για τα χρόνια που συμμετείχε στη διακυβέρνηση Χριστόφια.

Το ερώτημα που τίθεται προς τους ψηφοφόρους που υποστηρίζουν λύση ισχυρής ομοσπονδίας βασισμένη σε αρχές είναι αν μπορεί να ψηφίσουν ένα υποψήφιο που υποστηρίζει τη χαλαρή ομοσπονδία, ενώ για τους ψηφοφόρους που υποστηρίζουν ότι ούτε η ισχυρή ομοσπονδία αποτελεί ικανοποιητική λύση του Κυπριακού αν μπορεί να ψηφίσουν ένα υποψήφιο που στηρίζει τη χαλαρή ομοσπονδία, είπε ο κ. Κατσουρίδης, διερωτώμενος «πόσο μάλλον εκείνοι που έστω και λανθασμένα, κατά τη γνώμη μας, θεωρούν ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να λυθεί με βάση τη λύση ομοσπονδίας».

Σχολιάζοντας παρατήρησε ότι το Κυπριακό είναι χαμηλά στα κριτήρια των ψηφοφόρων στα οποία κυριαρχεί η οικονομία, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι αποσύνδεση των εξελίξεων στο Κυπριακό στα κριτήρια των ψηφοφόρων,  στο πρόγραμμα των υποψηφίων και την οικονομική κρίση είναι επικίνδυνη, επειδή, εξήγησε «ως δια μαγείας να λύσουμε αύριο τα οικονομικά προβλήματα, τίποτε δεν είναι εξασφαλισμένο χωρίς λύση του Κυπριακού και τερματισμό της κατοχής».

Από εδώ προκύπτει και η πετυχημένη πρόταση του υποψηφίου που υποστηρίζουμε για διασύνδεση του Κυπριακού με τον εντοπισμό και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου που δίνει τη δυνατότητα προώθησης και λύσης του Κυπριακού και την εμπλοκή πολλών δυνάμεων στην προσπάθεια για λύση είπε και καταλήγοντας δήλωσε ότι «η μόνη επιλογή διεξόδου στο Κυπριακό είναι η επιλογή της υποψηφιότητας Σταύρου Μαλά».

Ο κ. Κατσουρίδης είπε πως τη Δευτέρα (03/12) θα σχολιάσει την πολιτική στο Κυπριακό του υποψηφίου Προέδρου Γιώργου Λιλλήκα.

Πηγή: ΚΥΠΕ