Κεφαλαιαγορά: Πριν τη ΓΣ να δοθούν στους μετόχους της Κύπρου οι οικονομικές καταστάσεις

Η κα Καλογήρου σημείωσε παράλληλα ότι η Τράπεζα Κύπρου  έχει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της με βάση το νόμο περί διαφάνειας από την ανακοίνωση των οικονομικών καταστάσεων για το εννιάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2012.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου είπε ότι η Επιτροπή γίνεται “δέκτης παραπόνων και καταγγελιών από επενδυτές για την παντελή έλλειψη ενημέρωσης τους από την Τράπεζα Κύπρου σε σχέση με τη χρηματοοικονομική κατάσταση της νέας τράπεζας που έχει διαμορφωθεί”, μετά το κούρεμα των καταθέσεων και την έξοδό της από το καθεστώς εξυγίανσης.

Η κ. Καλογήρου είπε ότι η Επιτροπή επιλαμβάνεται του θέματος ενόψει του γεγονότος ότι η Τράπεζα έχει εξέλθει του καθεστώτος εξυγίανσης, και ότι έχει αποστείλει σχετική επιστολή στο μεταβατικό συμβούλιο της Τράπεζας, καλώντας την να ενημερώσει άμεσα τους μετόχους για να μπορούν να κρίνουν την χρηματοοικονομική κατάσταση του Συγκροτήματος.

Σημείωσε ότι ανέμενε πως με την έξοδο της από το καθεστώς εξυγίανσης, η Τράπεζα Κύπρου θα παρέδιδε στην Επιτροπή τουλάχιστον τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του 2012 ή θα έδινε βασικές χρηματοοικονομικές πληροφορίες στους μετόχους.

“Θεωρώ ότι αυτά θα πρέπει να δοθούν πριν την Γενική Συνέλευση των μετόχων που έχει συγκληθεί για τις 10 Σεπτεμβρίου και όχι εκ των υστέρων”, είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προσθέτοντας ότι “είναι πιο σωστό προς τους μετόχους/επενδυτές να έχουν την αναγκαία πληροφόρηση κατά την ετήσια ΓΣ.

“Πάγια θέση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι να υπάρχει έγκαιρη πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού και θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθούν πλήρως όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, οι οποίες έχουν να δοθούν από τα οικονομικά αποτελέσματα του εννιαμήνου του 2012”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν έχουν υποβάλει καμία περιοδική πληροφόρηση, υποχρέωση που προνοείται από το νόμο περί διαφάνειας της αγοράς.

“Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές στη χρηματοοικονομική θέση του Συγκροτήματος από την τελευταία δημοσίευση των συνοπτικών ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων για τα εννιάμηνα που έληξαν στις 30 Σεπτεμβρίου του 2012.

Εξηγώντας ότι μια ετήσια ΓΣ γίνεται για να εγκριθούν και τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα, η κ. Καλογήρου είπε στο ΚΥΠΕ ότι δεν είναι παράνομο να μην γίνει αυτό, “αλλά είναι οξύμωρο να πραγματοποιείς ετήσια ΓΣ και να μην έχουν οι μέτοχοι ενώπιον τους τα οικονομικά αποτελέσματα για να τα εγκρίνουν”.

Επιπλέον, η κ. Καλογήρου είπε ότι θα έπρεπε η Τράπεζα Κύπρου να εξηγεί με συνοπτικά στοιχεία στους παλαιούς μετόχους πως έχει μειωθεί η αξία των μετοχών τους σε ένα σεντ.

Η Τράπεζα Κύπρου δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τις οικονομικές της καταστάσεις για το έτος 2012, οι οποίες έπρεπε να ανακοινωθούν μέχρι τις 30 Απριλίου του 2013, αλλά και για το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2013.

 

Η Κεφαλαιαγορά δεν εξετάζει την καταλληλότητα των μετόχων των εκδοτών 

Μόνο στην περίπτωση που μεγαλομέτοχος μιας δημόσιας εταιρείας ή τράπεζας κατέχει πέραν του 30% του μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να επέμβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναγκάζοντας τον να υποβάλει ολική δημόσια πρόταση εξαγοράς της εταιρείας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της Επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η “κακή” Λαϊκή κατέχει ένα μεγάλο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου που αγγίζει το 18%.

“Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν εξετάζει την καταλληλότητα των μετόχων των εκδοτών όπως εξετάζει την καταλληλότητα των μετόχων των ΚΕΠΕΥ και άλλων εποπτευόμενων οργανισμών”, είπε η κ. Καλογήρου, προσθέτοντας ότι “στην περίπτωση τραπεζών, την καταλληλότητα του μετόχου εξετάζει η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ)”.

“Δεν μπορεί η Επιτροπή να επέμβει στο 18% εκτός και μόνο πληροφοριακά η ΚΤ να μας ενημερώσει ότι έχει ελέγξει τον μέτοχο”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι

για πληροφόρηση και μόνο, η ΚΤ θα μπορούσε να ενημερώσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την άδεια που έχει δώσει.

“Στην μόνη περίπτωση που μπορεί να επέμβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι με βάση το νόμο περί εξαγορών και συγχωνεύσεων όταν κάποιος ξεπεράσει το 30%”, σημείωσε.

Σε αυτή την περίπτωση, πρόσθεσε, ο μεγαλομέτοχος υποχρεούται να υποβάλει ολική δημόσια πρόταση εξαγοράς της εταιρείας.

Η κ. Καλογήρου είπε στο ΚΥΠΕ ότι ένας άλλος ρόλος που έχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προέρχεται από το νόμο περί διαφάνειας που καθορίζει ότι όταν αποκτηθούν δικαιώματα ψήφου που υπερβαίνουν κάποια όρια (5%, 10%, 15%, 20% κ.λπ.) τότε έχει υποχρέωση να παρακολουθεί κατά πόσον ο συγκεκριμένος μεγαλομέτοχος έχει προβεί σε ανακοίνωση στην περίπτωση που έχει αυξήσει ή μειώσει το ποσοστό του στο μετοχικό κεφάλαιο ενός εκδότη.

Αυτό εμπίπτει στα όρια του μεγαλομετόχου, ο οποίος πρέπει να ανακοινώνει κατά πόσον έχει διαφοροποιήσει το αρχικό ποσοστό συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο μιας εταιρείας, κατέληξε.  

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ